diumenge, 29 d’abril del 2018

Jornada 36 de la Primavera Catalana

Acció del CDR al pont de Jaffa, al sud de Tel Aviv.
Solidaritat creixent des de la Catalunya Nord.    
Denuncien el retrocés en llibertats a l’Estat espanyol clavant 1.500 creus grogues a l'Escala. L'acció l'ha promoguda per CDR's de la demarcació.   
El Govern espanyol blinda la base de l’Albera i la declara zona d'interès per a la defensa.     
Jornada a Olot en defensa de la llibertat.   
El ple de Banyoles torna a exigir llibertat per als presos polítics. L’Ajuntament aprova una moció amb el suport de tots els grups municipals.    
El 90% dels denunciants de l’1-O ja han passat pel jutjat a Girona, que és el de Catalunya que porta més casos d’afectades. Finalitzen les declaracions dels 250 afectats per les càrregues. Testimoni sincer i coincident en la brutalitat. La jutgessa ha modulat el to agressiu de l’inici.   

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/04/2018  
Perpinyà (Rosselló, comtat de Rosselló).-  

La repressió accelerada per part del Govern estatal i la superestructura supremacista espanyola està provocant un torrent de solidaritat envers la causa política catalana arreu d’Europa i a tot el món,docs fins i tot hi ha un CDR a Israel, partidari d’un Estat palestí separat del israelita.
Al conjunt dels Països Catalans s’està despertant una consciència política molt crítica amb les polítiques autoritàries i contra els drets civils que aplica el Govern de l’Estat monàrquic espanyol. En relació amb això és important de saber que a la Catalunya del Nord el 4 d’abril, trenta alcaldes i alcaldesses --que ara ja en són uns 150-- i un senador varen signar un manifest per tal de comprometre’s a favor de la llibertat de premsa, d’opinió i per les llibertats civils a casa nostra. A més, aquests representants polítics es van posicionar contra els mètodes repressius, in crescendo del Govern espanyol contra el poble del Principat de Catalunya.
És destacat que un grup cada vegada més nombrós d’alcaldes, alcaldesses i càrrecs públics del territori nord-català, de poblacions, tarannàs i ideologies diverses, es mullin de debò a favor d’una democràcia plena al Principat de Catalunya sense interferències espanyolistes autoritàries. Fins i tot aquest grup de representats polítics de Catalunya del Nord consideren que el silenci “sepulcral” de l’Estat francès --i de gran part d’Europa-- envers la causa catalana --pacífica i democràtica-- és molt greu i irresponsable.
Però encara és més important que el dimecres 11 d’abril la majoria del Consell General (departamental) del Pirineu Oriental --un organisme públic equivalent a una Diputació Provincial a l’Estat espanyol-- va fer un manifest/crida cívica a favor dels drets fonamentals i la democràcia a Catalunya (Principat). Segons aquesta crida cívica del Consell General del Pirineu Oriental, la qüestió catalana per part de l’Estat francès no es pot amagar ni negligir ni molt menys subestimar. A més, aquests càrrecs i representants del poble de Catalunya del Nord demanen al conjunt de càrrecs electes del departament del Pirineu Oriental que es mobilitzin per l’alliberament immediat de tots els presos polítics i de totes les preses polítiques del Principat que són a les tres presons de la Comunitat Autònoma de Madrid (Castella la Nova), per la supressió de l’article 155 --aplicat com a excusa per implementar una dura i repressiva política colonial--, així com perquè s’iniciï una veritable negociació entre Madrid i Barcelona, supervisada per la Unió Europea i les Nacions Unides (ONU). 


Denuncien el retrocés en llibertats a l’Estat espanyol clavant 1.500 creus grogues a l'Escala
Creus contra l'Espanya negra a la platja de Riells.
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies les platges de l'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries) han aparegut aquest diumenge plenes de creus grogues per denunciar "la mort de les llibertats", i "el retrocés dels drets civils". En concret se n'han clavat 1.500 a les platges de Riells --on més n'hi ha--, la del Portitxol a Empúries, la del Port de Perris i la Platja del poble, al centre urbà.
L'acció ha estat promoguda per diferents CDR's de les comarques gironines. Es tracta d'un acte que també vol reclamar la llibertat dels "presos polítics" i que ja es va fer fa un mes a Port de la Selva i Cadaqués (Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada), i també a la platja d'Argelers de la Marenda (Rosselló, comtat de Rosselló), a la Catalunya del Nord.
L'objectiu és que les creus vagin recorrent diferents poblacions del litoral de la Costa Brava.
L'acció a l’Escala s'ha fet coincidint amb la Marató d'Empúries que es disputa aquest diumenge a l'Escala i en la que hi havia 1.700 persones inscrites.
També s’han penjat un munt de llaços grocs tot resseguint l’itinerari urbà de la Marató 2018. L’any passat hi va haver una concentració de protesta per les obres de la franja litoral a la Punta i al Port de Perris, coincidint amb la Marató 2017. 

El Govern espanyol blinda la base de l’Albera i la declara zona d'interès per a la defensa 
Segons un despatx de l’agència EFE el Consell de Ministres va aprovar, divendres, diversos reials decrets pels quals es determinen zones d'interès per a la defensa nacional 13 propietats, entre elles la base de l’Albera, una extensa zona militar situada entre les poblacions de Sant Climent Sescebes i Espolla (Alt Empordà, comtat de Peralada), que «constitueixen o podrien constituir una base permanent o un suport eficaç per a les accions ofensives o defensives necessàries per a aquest fi». Aquestes zones tenen per objectiu la «salvaguarda dels interessos de la defensa nacional, assegurant la seguretat i eficàcia de les seves organitzacions i instal·lacions».
El fet de declarar-les «d'interès» les blinda en l'encreuament entre la legislació sobre protecció ambiental de grans espais naturals, l'ordenació urbanística i les necessitats militars, tant de casernes com de camps d'ensinistrament i maniobres.
El reial decret aprovat pel Govern espanyol determina la zona afectada i fixa les prohibicions, limitacions i condicions per a la seva utilització «respectant els interessos públics i privats sempre que siguin compatibles amb els de la defensa nacional».  Segons la referència del Consell de Ministres, entre les zones sotmeses a aprovació hi ha: la base General Álvarez de Castro i el seu camp de maniobres i tir, a Sant Climent Sescebes (1.734,08 hectàrees).
L'arsenal militar de Ferrol, estació naval de la Graña, establiments adjacents i espais marítims de recalada a Ferrol (A Corunya, Galícia); la caserna Alférez Rojas Navarrete, el camp de maniobres i tir d'Agost i el camp tir de Fontcalent, a Alacant (Alacantí, País Valencià); la base d'Araca (Àlaba, País Basc, Euskal Herria) i el seu camp de maniobres i tir; la base El Copero, a Dos Hermanas (Sevilla, Andalusia); la base General Menacho i el seu camp de maniobres i tir, a Badajoz (Tierra de Badajoz, Extremadura); la base naval de Rota (Costa Noroeste de Cadis, Cadis, Andalucia) o la caserna Cabo Noval, a Siero (Oviedo, Astúries). 

Jornada Olot per la Llibertat 
Llegim en la premsa convencional comarcal que ahir, es va celebrar la Jornada Olot per la Llibertat, organitzada per diferents col·lectius sobiranistes de la ciutat. El programa va incloure, entre altres activitats, la inauguració a Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) d’un conjunt escultòric de Duaita Prats i una rua i ball de la faràndula. 

El ple de Banyoles torna a exigir llibertat per als presos polítics 
Llegim en la premsa convencional comarcal que en la darrera sessió, el ple de l’Ajuntament de Banyoles (Pla de l’Estany, comtat de Besalú) va aprovar per unanimitat reclamar l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats, una petició que es va presentar a partir d’un text elaborat per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). És la segona petició en aquesta línia a què el Consistori banyolí dona llum verd, després que, en el plenari del novembre, se n’aprovés una de similar.
En aquesta ocasió, en el text es denuncia també “l’evident manca de separació de poders a l’Estat espanyol, així com la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació per part de l’Estat”, es declara “la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals”, es demana “a les institucions europees que no continuïn emparant accions pròpies d’una dictadura”, s’apel·la “a la justícia internacional perquè intercedeixi de manera immediata i garanteixi el respecte als drets dels ciutadans catalans” i s’insta les associacions i entitats de la ciutat “a defensar els drets fonamentals, civils, polítics, la llibertat, la democràcia i els nostres legítims representants escollits democràticament del Parlament de Catalunya”.  

Denuncien la “persecució” dels CDR 
En el text aprovat aquesta setmana s’inclou la denúncia de l’Ajuntament de Banyoles de “la persecució de l’Estat, a través dels cossos policials i judicials, contra els comitès de Defensa de la República, atemptant directament contra els drets civils, polítics i humans dels ciutadans de Catalunya”. “Així mateix --continua el text--, es posiciona a favor de la llibertat de reunió, d’expressió, d’associació i ideològica i reclama el respecte a la voluntat popular a favor de la construcció de la República Catalana”.
El grup municipal de la CUP havia preparat una moció dedicada exclusivament a la defensa dels CDR, però la va retirar en comprovar que en la de l’AMI ja s’hi feia referència explícita. 

El 90% de les persones denunciants de l’1-O ja han passat pel jutjat a Girona, que és el de Catalunya que porta més casos d’afectades  
Llegim en la premsa convencional gironina que dos mesos després que el Jutjat d’Instrucció Número 2 de Girona, que investiga les càrregues policials de l’1 d’octubre, comencés a prendre declaració als més de 250 persones afectades que van presentar denúncia, el 90% ja han passat per davant de la jutgessa i el metge forense. El col·lectiu d’advocats Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona , que els assisteix, destaca del relat dels testimonis la sinceritat i la coincidència de totes les víctimes a assenyalar que l’actuació policial va ser del tot desproporcionada, amb uns agents molt agressius. El portaveu de l’associació, Albert Carreras, remarca també el canvi d’actitud de la jutgessa respecte a les primeres declaracions, que van començar el 12 de febrer. Els afectats sortien de la sala de vistes amb la sensació que se’ls havia tractat com si estiguessin investigats per algun delicte i que se’ls havia interrogat com si fossin sospitosos. “La jutgessa i la fiscal han anat modulant el to agressiu, que semblava que podia culpabilitzar les víctimes”, explica Carreras.
Els advocats voluntaris justifiquen el “canvi de sensibilitat” al·legant que el fet d’haver escoltat centenars de persones de diferents condicions i classes socials ha “influït en els ànims de la jutgessa”. Consideren que és positiu, no tant pel contingut jurídic, perquè és la jutgessa instructora i no la que dictarà sentència, sinó per les víctimes, que ara surten de la sala tranquil·les i no amb la sensació d’haver estat maltractades. La majoria és el primer cop que es posen davant d’un jutge.
Entre tots els testimonis, destaca el d’un mossèn i professor de filosofia mallorquí que va viatjar fins a Girona per presenciar personalment les votacions i per poder-ne treure conclusions acadèmiques. Va arribar al Col·legi Verd just quan els policies començaven la càrrega, i va veure com un agent es feia pujar la visera del casc i amb la mateixa visera donava un cop a un noi i li trencava el nas. El volia socórrer perquè tenia una ferida important i va acabar rebent ell. Viu a Palma (Mallorca, Illes Balears), però explica que ha volgut continuar amb la denúncia per responsabilitat davant del que considera una gran injustícia.
També hi ha el cas d’una professora d’institut de secundària jubilada que va anar a votar al Bruguera i el seu marit, malalt d’esclerosi múltiple, va caure a terra amb el bastó enmig de la càrrega policial. El va intentar ajudar mentre cridava als agents que era una persona malalta. La policia la va agafar pel coll i li va retorçar el pit. En l’atestat del metge forense consta que té els quatre dits marcats al pit, una agressió que li ha causat un gran impacte emocional.
Els advocats destaquen, per l’efecte que va tenir en la jutgessa, el testimoni d’un arquitecte, de 72 anys, que durant el franquisme havia militat activament en defensa de les llibertats. En la seva declaració, “amb fredor però amb molt de detall”, diu a la jutgessa que no concep que “políticament s’hagués ordenat” exercir la violència.
Un altre denunciant, un jove de 35 anys, va presenciar a la Biblioteca Ernest Lluch com un agent de la Policia Nacional espanyola intentava fer aixecar un pare i el seu fill menor, de 12 anys. L’agent el va agafar violentament pels cabells i el jove li va recriminar l’acció amb un “Què fas?”. El policia el va colpejar amb el puny, de baix cap a dalt, a la cara del pòmul, i el va deixar a terra mig inconscient. Va haver de ser retirat pels serveis d’emergència.
Molts dels denunciants explicaven davant la jutgessa no només com els van agredir, sinó la impotència que sentien quan la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil els impedia socórrer la gent a terra, malferida, i com van rebre més agressions en l’intent d’ajudar-los. 

Ara, les diligències de les proves 
Fetes les declaracions, el pas següent en la querella col·lectiva presentada pels ajuntaments de Sant Julià de Ramis, Girona i Aiguaviva (Gironès, comtat de Girona) és la diligència de les proves. Els advocats voluntaris van demanar una sèrie de proves per acreditar els fets denunciats. Per una banda, els informes de les policies per identificar els agents que van intervenir en cadascun dels col·legis electorals: els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, la cadena de comandament... Per l’altra, les imatges --ja siguin vídeos o fotografies-- dels mitjans de comunicació i les que tingui enregistrades l’Ajuntament de Girona.
El portaveu de Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona explica que “han entrat amb comptagotes, perquè hi ha hagut canvis de jutges”, i també pel volum de casos que hi ha, ja que el Jutjat d’Instrucció Número 2 de Girona és el jutjat de Catalunya que porta més casos d’afectats per l’1-O. Diu que, de moment, només ha arribat un informe del ministeri referent als col·legis de Girona en el qual la Policia Nacional espanyola explica què van fer en cadascun. 

Contacte mensual amb Amnistia Internacional 
“És important que no hi hagi oblit”, diu el portaveu dels advocats voluntaris, Albert Carreras, amb relació a les imatges de la brutalitat policial exercida l’1 d’octubre. “Aquí ho tenim present i ho revivim constantment; a fora, no. I és important rememorar-ho i internacionalitzar-ho.” En aquest sentit, a principis de febrer, els lletrats gironins van participar en una conferència al Parlament Europeu, a Brussel·les (Bèlgica), titulada Drets fonamentals i civils a la Unió Europea: el cas català. A més de diverses ponències i la participació d’algunes víctimes, l’associació gironina hi va projectar un documental , elaborat per la periodista de TV3 Ester Bertran, en què es mostrava el que havia passat en alguns col·legis electorals de Girona. Carreras va explicar que, després de la projecció de l’audiovisual, els diversos juristes i advocats que hi van assistir com a públic, de reconegut prestigi en matèria de drets humans, “van quedar sensibilitzats i horroritzats pel que van veure”.
D’altra banda, l’associació d’advocats voluntaris se cita un cop al mes, a través de videoconferència, amb representants d’Amnistia Internacional (AI) que fan un seguiment del procediment judicial. Carreras insisteix en la importància de la feina que fa l’organització, que es veurà reflectida en un informe. En clau de país, l’associació també es coordina, a través de l’ANC i d’Òmnium Cultural, per dur a terme accions conjuntes amb altres advocats de tot Catalunya. Fa una setmana, a més, van organitzar una conferència a l’Auditori de Girona amb la presència del catedràtic de ciències polítiques Ramón Cotarelo.
Voluntaris pel Dret de Defensa de Girona es va constituir per donar assessorament en els punts de votació durant l’1 d’octubre. Amb més de cent membres, té com a objectiu “defensar els drets i les llibertats davant la violència institucional”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada