Alguns
treballadors i extreballadors de Le Porc Gourmet La
UGT de Catalunya celebra l'actuació d'Inspecció de Treball a
Le Porc Gourmet però reclama la "mateixa celeritat" per a la resta de casos
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/04/2018
Vic (Osona, comtat d’Osona).-
La
UGT de Catalunya calcula que entre 4.000 i 5.000 treballadors de
tot el Principat de Catalunya estarien afectats per les anomenades “falses cooperatives” del sector càrnic. En una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies,
la responsable de la secció d'alimentació de la UGT, Alícia
Buil, ha dit que a Catalunya hi ha unes 45 cooperatives de treball
associat i que creuen que "la pràctica totalitat són fraudulentes o duen
a terme pràctiques irregulars". Tot i això,
Buil ha apuntat que són xifres estimatives perquè "no hi ha cap
registre oficial". La
UGT valora molt positivament l'actuació d'Inspecció
de Treball a l'escorxador Le Porc Gourmet --del
Grup Jorge-- que ha obligat a regularitzar la situació laboral de 500 treballadors de la cooperativa
Clavial, però reclama que es tingui la "mateixa celeritat" per a la resta de casos. Buil ha posat l'exemple de l'empresa lleidatana
Fortune Pig --també propietat del Grup Jorge--
que, segons ella, "fa servir el mateix modus operandi que
Le Porc Gourmet" i que van denunciar "ja fa un mes i mig".
La
UGT denuncia que la "gran majoria" de les cooperatives de treball
del sector carni treballen de manera "irregular o fraudulenta". Així ho
ha constatat a l'Agència Catalana de Notícies la responsable de la
secció d'alimentació de la
UGT, Alícia Buil, que considera que "més d'un 90% de les
cooperatives de treball que operen al Principat de Catalunya no estan
regularitzades". "Ens trobem amb casos en què actuen en frau de llei i
en d'altres que no estan complint allò que
marca la Llei catalana de cooperatives", ha matisat Buil.
La
UGT veu amb molta preocupació aquesta situació i creu que les
sancions econòmiques a les empreses que no compleixen la llei "no
resolen el problema". "Nosaltres no volem que se sancioni a les
empreses, que si s'han de sancionar també s'ha de
fer, però volem que el sector carni es regularitzi i que aquests
treballadors passin a formar part de les empreses principals", ha dit la
líder sindical. De fet, Buil creu que el problema no se soluciona "a
cop d'inspecció o de sanció", tot i que considera
que tampoc s'han de deixar de fer.
La
UGT ha reclamat un cop més que es busqui una solució per mitjà de la
Taula de Concertació del sector carni, on hi ha representades les
patronals del sector i els sindicats majoritaris. "Volem que el
Departament de Treball ens posi damunt la taula quantes cooperatives
estan operant, quants socis cooperativistes
hi ha al sector i puguem fer un estudi exhaustiu per anar regularitzant
aquestes situacions", ha apuntat Buil, que denuncia que les empreses
"fan servir qualsevol esquerda per no haver de complir el conveni
col·lectiu".
D'altra
banda, Buil ha exposat que la lluita per eradicar les 'falses
cooperatives' s'ha de liderar també des de l'Estat,
ja que "hi ha competències en matèria de legislació de cooperatives que
corresponen al govern espanyol". De fet, Buil ha posat sobre la taula
que la modificació de la Llei de cooperatives que ha fet Catalunya "per
donar més garanties als socis cooperativistes"
no s'ha fet a d'altres comunitats autònomes i això ha provocat que "una
empresa eradicada a Catalunya, en comptes de fer servir una cooperativa
catalana pugui fer servir una altra cooperativa de l'Estat".
La
UGT creu que la solució definitiva s'ha de portar a la mesa
negociadora del conveni col·lectiu del sector càrnic i considera que
"l'Estat s'ha de mullar i ha de fer un pas endavant en la modificació de
la Llei de cooperatives i totes les comunitats
autònomes han d'anar en la mateixa línia". A més, Buil ha alertat que a
hores d'ara el fenomen de les 'falses cooperatives' està molt arrelat
al sector carni, però assegura que ja s'estan donant casos a d'altres
sectors com el de serveis o de transports.
Satisfacció pel cas de Le Porc Gorument, però "mateixa celeritat" per a la resta
La
UGT també s'ha felicitat per la resolució adoptada per
Inspecció de Treball en què obliga a la cooperativa càrnia Clavial, que aporta 500 treballadors a l'escorxador
Le Porc Gorumet --propietat del Grup Jorge--, a
regularitzar la seva situació. De fet, Treball ha obligat a inscriure al
règim general els 500 treballadors de la cooperativa de treball
associat
Clavial.
Buil ha celebrat també la "celeritat" en què s'ha dut a terme aquesta operació i exigeix a Treball que es resolguin "amb
la mateixa pressa" la resta de casos que hi ha a Catalunya. De fet, la responsable de la secció d'alimentació de la
UGT ha explicat que el mateix Grup Jorge té a Lleida (Segrià) una empresa que es diu
Fortune Pig --que treballa amb la cooperativa TAIC--, que "duu a terme el mateix
modus operandi que Le Porc Gourmet". "Vam posar la
denúncia fa un mes i mig i reclamem la mateixa celeritat perquè els
treballadors estan en la mateixa situació de precarietat", ha dit.
Altres casos que ha posat sobre la taula la
UGT són el de l'empresa Milsa de Lleida, que opera amb la cooperativa
Servicarne. Buil ha lamentat que aquest cas els dol especialment
perquè "en molts pocs anys l'empresa ha passat de tenir un 30% de
cooperativistes i un 70% de treballadors en plantilla, a ser a la
inversa". "Hi ha hagut un traspàs de treballadors
fixes a cooperativistes sense cap altre sentit més enllà de l'avarícia
de les empreses de tenir més guanys a costa de la degradació dels llocs
de feina".
Buil
ha lamentat que la situació que pateixen els cooperativistes del sector
carni és una "degradació per a la societat".
"Estem fent treballadors pobres, sense drets i sense cap tipus de
garanties", ha denunciat la representant sindical, que assegura que
aquestes persones "no tenen cap mena de regulació laboral".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada