dissabte, 14 d’abril del 2018

Aturem el Midcat!


El Congrés de Diputats insta a impulsar l'execució del Midcat entre Hostalric i la frontera.  
La iniciativa, pactada per Ciutadans i PDeCAT, arran d'una proposició no de llei, es va aprovar a la Comissió d'Exteriors amb els vots a favor de PP, PSOE i PNB, i abstencions d'Units Podem i ERC.  
Oposició d’ajuntaments del Nord-est i de la Diputació de Girona.  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/04/2018  

Hostalric (Baix Montseny, la Selva, comtat de Girona).-  

Segons un despatx de l’agència Europa Press el Congrés de Diputats va reclamar al Govern espanyol que prioritzi en la seva relació bilateral amb la República francesa la necessitat d'avançar de manera conjunta en la interconnexió elèctrica i gasística transfronterera i impulsar el Midcat entre Hostalric (Baix Montseny, la Selva, comtat de Girona) i la frontera del Pirineu Oriental. La iniciativa, pactada per Ciutadans i PDeCAT, arran d'una proposició no de llei, es va aprovar a la Comissió d'Exteriors amb els vots a favor de PP, PSOE i PNB, i abstencions d'Units Podem i ERC.
Gràcies a una esmena del PDeCAT, el text demana impulsar el compliment de «l'objectiu comunitari d'interconnexions energètiques entre Espanya i la resta de països» de la Unió Europea, «en línia amb l'objectiu de la Comissió Europea de completar la Unió de l'Energia i establir un mercat únic energètic» i, «a curt termini, impulsar la ràpida execució del Midcat entre Hostalric i la frontera francesa». 
Entre d'altres, demana «fer prioritària la necessitat d'avançar conjuntament en una integració del mercat energètic basat en les interconnexions elèctriques i gasístiques que resulti en una Unió de l'Energia més sostenible, més forta i independent, amb especial atenció a la integració de la península Ibèrica amb la resta de la Unió Europea».
També «reforçar les relacions diplomàtiques bilaterals amb els països del Nord d'Àfrica sobre la base de la diplomàcia energètica» per «millorar les connexions elèctriques i gasístiques» amb la «introducció d'objectius concrets i ambiciosos per 2030» i «establir la cooperació en matèria d'energies renovables» donat «el potencial d'Espanya i d'aquests països per a la instal·lació de fonts renovables com la solar», afegeix el text.
Per al diputat gironí del PDeCAT, el Midcat és una «peça clau» per a la integració energètica d'Europa. «Implica menys dependència del gas provinent de Rússia i menys perill en cas que un sol proveïdor tanqui l'aixeta», va dir afegint que «fa anys que estem reclamant aquesta infraestructura energètica, que esperem que es faci amb el consens territorial i diàleg amb els veïns per causar les mínimes molèsties possibles». 

Oposició d’ajuntaments del Nord-est i de la Diputació de Girona  
Precisament, ajuntaments com el de Girona o la Diputació han aprovat mocions (amb l'abstenció del PDeCAT) en contra del Midcat pel «greu impacte» al territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada