dijous, 10 d’agost de 2017

Ricard Calvo dimiteix com a director general de la DGAIA i deixa l'acta de regidor d'ERC a Girona

El fins ara director general de la DGAIA i regidor a Girona, Ricard Calvo. ACN
El fins ara director general de la DGAIA i regidor a Girona, Ricard Calvo. 
El responsable d'Infància dimiteix en plena polèmica pels centres de menors.  
La CUP-CC i Ciutadans van demanar al juliol el seu cessament després de l'acusació realitzada contra ell per la CGT per "adjudicar i afavorir" a la fundació Plataforma Educativa amb contractes per valor de 98 milions d'euros per gestionar durant els pròxims vuit anys centres de menors tutelats de Catalunya.  
Es dóna la circumstància que el mateix Calvo es trobava en excedència d'aquesta fundació, en què "havia ocupat càrrecs".  
Assegura estar "cansat" de la política institucional autonòmica i municipal.  
Dolors Bassa ha defensat públicament la figura de Calvo.  

  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/08/2017   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Segons informa EL TRANGLE el director general d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo, dimiteix del càrrec i també deixa l'acta de regidor d'ERC a l'Ajuntament de Girona. Calvo, que marxa en plena polèmica per la gestió dels centres de menors, assegura que abandona la primera línia política, tot i que seguirà militant en el partit, perquè s'ha vist "sobrepassat" per "la càrrega i la intensitat" que suposava compaginar els dos càrrecs.  

Des del Parlament es demanava la seva dimissió arran d’una denúncia de la CGT  
La gestió de Calvo al capdavant de la DGAIA ha estat, si més no, polèmica. La CUP-CC i Ciutadans van demanar al juliol el seu cessament després de l'acusació realitzada contra ell per la Confederació General del Treball (CGT) per "adjudicar i afavorir" a la fundació Plataforma Educativa amb contractes per valor de 98 milions d'euros per gestionar durant els pròxims vuit anys centres de menors tutelats de Catalunya. Es dóna la circumstància que el mateix Calvo es trobava en excedència d'aquesta fundació, en què "havia ocupat càrrecs", segons assegura la CGT.
Calvo havia de comparèixer al Parlament de Catalunya, tal com havien demanat la majoria de grups polítics. Calvo, al capdavant de la DGAIA des de 26 de gener del 2016, ja ha comunicat la decisió al departament de Treball, Afers Socials i Famílies. "És la suma de la tensió diària i la intensitat", justifica en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Dolors Bassa ha defensat públicament la figura de Calvo mentre el Síndic de Greuges denuncia el col·lapse dels centres de menors 
La consellera Dolors Bassa (UGT, ERC i Junts pal Sí) ha defensat públicament la figura de Calvo i ha agraït el seu "compromís personal i professional en tot". També ha dit que el departament continuaria treballant "per una prevenció i protecció de tots els infants de Catalunya".
Entre altres crisis, Calvo s'ha trobat amb diversos altercats en centres de menors, uns equipaments en els quals, en teoria, els usuaris només poden romandre sis mesos, fins que se'ls realitza el diagnòstic i posteriorment se'ls reubica en altres centres, però que des de fa temps es troben saturats.
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també es va sumar a les crítiques i va denunciar el passat 1 d'agost el col·lapse.

Calvo assegura que abandona la primera línia política, tot i que continuarà militant a ERC  
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el director general d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència, Ricard Calvo, dimiteix del càrrec i també deixa l'acta de regidor d'ERC a l'Ajuntament de Girona. Calvo assegura que abandona la primera línia política, tot i que continuarà militant al partit, perquè s'ha vist "sobrepassat" per "la càrrega i la intensitat" que suposava compaginar el càrrec a la Generalitat amb el de regidor a Girona. Lamenta també que, en alguns casos, les seves responsabilitats hagin transcendit al pla personal i creu que ara, després de meditar-ho bé, és el moment d'apartar-se. Ja deixa clares, però, dues coses. La primera, que mai ha cobrat dos sous. I la segona, que continua implicat al 100% amb el procés. "Seguiré treballant amb anhel i il·lusió per tenir una República independent, però des d'una altra posició", precisa.
Ricard Calvo, educador social i psicòleg, va entrar en política a les municipals del 2015. Va formar part de la llista d'ERC a l'Ajuntament de Girona com a independent i, d'ençà de les eleccions del maig, era regidor a l'oposició. Poc després, es va afiliar al partit i amb l'arribada a la Generalitat de Junts pel Sí (JXSí) va entrar a Govern.
El 26 de gener del 2016, aquest gironí de 46 anys va ser nomenat director general de la DGAIA. Un càrrec que des de llavors ha compaginat amb el de regidor al consistori. Ara, però, i després d'un procés de reflexió, Calvo dimiteix i abandona la primera línia polític⧬a. Ja ha comunicat al Departament que encapçala Dolors Bassa la seva decisió de deixar la direcció general i avui mateix també ha entrat un escrit a l'Ajuntament on renuncia a l'acta de regidor.
Calvo assegura estar "cansat" i diu que no hi ha un sol motiu al darrere de la decisió. "És la suma de la tensió diària i la intensitat", precisa. "La DGAIA és una direcció general molt exigent, que treballa amb temes sensibles i constantment és focus d'atenció; i en algun moment determinat, he sentit un pes afegit perquè les decisions s'han personalitzat massa en la meva figura", afirma. 

"Situació tensa" als centres d'acollida 
Ricard Calvo no amaga que "la situació tensa" que s'ha viscut amb els centres d'acollida --a Girona mateix, amb el Puig d'en Roca-- han pesat a l'hora de fer-li prendre la decisió. Recorda, però, que Catalunya es veu desbordada perquè cada mes hi arriben un centenar de menors no acompanyats als quals s'ha d'atendre. I per subratllar què suposa, matisa: "Fa un any eren 60 i ja ens dúiem les mans al cap".  "Això fa que s'incrementi l'exigència dels recursos de què disposem i que l'ambient amb els professionals dels centres sigui tens", diu Calvo. El fins ara director general admet que les decisions preses "moltes vegades no agraden a tothom", però també diu que sempre ha buscat "la millor solució" i que deixa el càrrec "amb la sensació de la feina ben feta".

"Pes afegit"  
Calvo, que durant un any i mig ha compaginat el càrrec a la DGAIA amb el de regidor a l'oposició, també assegura que abandona l'acta a l'Ajuntament de Girona pel "pes afegit" que li suposa. "La política municipal requereix molt contacte amb les persones i és cert que a la gent li costa diferenciar el rol que tens a la Generalitat amb el de regidor; tot això suma", indica.
"He intentat estar a l'alçada amb el projecte que encapçala Maria Mercè Roca, però aquest darrer any ha estat molt intens i no volia que el grup municipal se'n ressentís", explica Ricard Calvo. I Hi afegeix: "Ara no puc donar-ho tot, i abans que el projecte vagi coix, prefereixo que l'impulsi algú amb l'energia suficient".
Com a regidor a l'oposició, Ricard Calvo participava a les taules d'Habitatge, de Salut Mental i de Mobilitat a l'Ajuntament gironí. A més, assistia a les comissions informatives de Serveis Socials. I ja dins el grup municipal d'ERC, ell s'encarregava dels temes socials, de seguretat i mobilitat, i també dels barris de Sant Daniel, Barri Vell, Pedreres i Vista Alegre.
El fins ara director general de la DGAIA i regidor a Girona diu, però, que vol deixar clares dues coses. La primera, que mai ha cobrat dos sous. "Quan vaig entrar a Govern vaig renunciar expressament a la indemnització que em corresponia com a regidor", afirma. I la segona, que tot i deixar els càrrecs, continuarà militant al partit i està implicat al 100% amb el procés sobiranista català. "Treballaré amb il·lusió perquè arribem a ser una República independent, però des d'una altra posició", explica, avançant ja que des d'ERC donarà suport actiu a la campanya pel referèndum d’autodeterminació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada