diumenge, 13 d’agost de 2017

La Generalitat ha pagat des del 2015 a Eulen 9,7 milions d'euros en contractes

Treballadors d´Eulen es manifesten a la plaça del Vi de Girona.
Treballadores d´Eulen es manifesten a la plaça del Vi de Girona.
La seguretat de l'aeroport del Prat és la punta de l'iceberg d'una llarga relació d'adjudicacions a la polèmica multinacional per part d'administracions públiques.  
A Girona els treballadors de l'empresa han protestat en més d'una ocasió per les condicions laborals.  
Concretament, Eulen s’havia quedat el CAP Moisès Broggi que finalment perdé després d’una mobilització social.  TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/08/2017  
L’Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries).-  
Segons la premsa convencional gironina que Arran de la crisi a l'aeroport de Barcelona relacionat amb la vaga dels treballadors d'Eulen, alguns responsables polítics com el director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han posat en dubte que el sistema d'adjudicacions sigui el més adient. Bono argumentava fa uns dies que un concurs amb unes condicions de preu molt ajustades podia afavorir la gestió econòmica però també propiciar conflictes laborals com el del Prat de Llobregat (Baix Llobregat). L'alcaldessa de Barcelona per la seva banda va apuntar que «hi ha un problema de model, d'externalitzacions, de precaritzacions i de baixes temeràries». Com el Govern de la Generalitat, Colau va assenyalar Aena com a responsable per subcontractar pensant només en quadrar els comptes.  
La seguretat de les àrees d'accés a l'aeroport de Barcelona-El Prat no és l'únic contracte que l'empresa Eulen té a la Comunitat Autònoma de Catalunya. En realitat, és la punta de l'iceberg d'una constel·lació de serveis que les administracions públiques han concedit des de fa anys a aquesta polèmica multinacional, experta en guanyar concursos a força de presentar les ofertes econòmiques més avantatjoses.
De fet, un dels principals contractants d'Eulen al Principat de Catalunya és la mateixa Generalitat. En concret, el Govern català ha pagat a aquesta companyia 9,7 milions d'euros per diferents serveis públics des de l'any 2015. Bona part d'aquests estan relacionats amb la concessió de centres de dia i residències per a gent gran.
Per exemple, l'1 d'abril de 2016 el Departament de Treball, Afers Socials i Família li va adjudicar la gestió de la residència assistida, centre de dia i habitatges tutelats per a gent gran Comtes d'Urgell de Balaguer. L'import va ser d'1,8 milions d'euros. El mateix dia el Govern també va concedir-li la residència Serafí Casanovas de Sort per 914.000 euros, i la llar per a persones amb discapacitat intel·lectual d'Esplugues de Llobregat per 309.000 euros.  
A banda de l'atenció a la gent gran, la Generalitat també ha confiat en Eulen per a serveis d'assistència als usuaris dels habitatges del carrer Lluís Companys de Barcelona (190.000 euros). O per al manteniment i reparació dels sistemes de climatització del Parlament de Catalunya per un valor de 376.000 euros. També pels serveis de vigilància de l'aeroport de la Seu d'Urgell i el de vigilància i neteja de l'aeroport de Lleida Alguaire (ambdós pertanyents al Govern de la Generalitat i no a Aena).  
Els vincles entre Eulen i el Govern de la Generalitat també abarca altres Departaments com el de Justícia, que l'any 2016 va adjudicar-li per 400.000 euros l'acord marc per a la prestació del servei de neteja de boscos «i altres». O el Departament de Salut, com demostra el contracte de 89.434 euros per al servei de «picking», distribució i col·locació de materials de l'hospital Clínic.

A l'Ajuntament de Girona  
A les comarques gironines la multinacional és ben present, doncs és la que s'encarrega, per exemple, de la neteja dels edificis municipals de la ciutat de Girona i altres poblacions de la demarcació.
El Consistori gironí paga 3,5 milions d'euros anuals per un contracte que inclou equipaments culturals, esportius, socials, escolars i mixtos, a més de l'edifici de l'Ajuntament. Eulen ja portava la neteja municipal els quatre anys anteriors, i el retard en licitar el nou contracte (segons l'equip de govern municipal de Girona, a causa d'un canvi de normativa) va portar el consistori a pagar 850.000 euros a Eulen i a la Fundació Mas Xirgu per una pròrroga de tres mesos.

Manifestacions i queixes de les treballadores d’Eulen a Girona 
Com a l'aeroport del Prat de Llobregat, a la ciutat de Girona les treballadores d'Eulen també han protestat en més d'una ocasió per les seves condicions laborals. L'11 de desembre de 2015 unes 50 empleades van manifestar-se pel centre de la ciutat per denunciar la situació «d'assetjament» per part de la direcció de l'empresa, la qual acusaven «d'actituds i males pràctiques» en relació amb les obligacions laborals dels empleats. El 28 d'aquell mes les netejadores dels espais municipals de Girona van fer públiques les seves queixes per la manca de calefacció als edificis gestionats per Eulen, principalment centres escolars. Les empleades, encapsades pel sindicat de neteja de la CGT, denunciaven que, per tercer any consecutiu, l'empresa no engegava la calefacció de les escoles durant les vacances de Nadal.
Mobilització a Caldes de Malavella  
A Caldes de Malavella (la Selva, comtat de Girona) els treballadors d'Eulen també es van mobilitzar. Va ser el mes de gener passat, quan un centenar de treballadors del sector de la neteja es van concentrar a la plaça de l'Ajuntament de Caldes de Malavella per denunciar la política laboral de l'empresa i per donar suport a una treballadora que patia «assetjament laboral».  

Anul·lada l’adjudicació de la gestió del CAP Moisés Broggi a l'Escala a la multinacional Eulen  
L’Organisme Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que pertany a la Generalitat, va estimar parcialment el recurs presentat per la Fundació Salut Empordà contra l’adjudicació del contracte de gestió de l’àrea bàsica de salut de l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries) a la multinacional Eulen. L’OARCC va considerar que les bases del concurs no son correctes i per tal cosa va declarar nul el procés- Així, la gestió del CAP de l’Escala segueix en mans de la Fundació.
L’adjudicació definitiva a Eulen s’havia fet el 29 de gener de 2013 però es va paralitzar arran del recurs presentat per la Fundació Salut Empordà.
El procés d’adjudicació provocà tot un seguit de crítiques, protestes i mobilitzacions socials a l’Escala i també en els 9 municipis que depenen d’aquesta àrea bàsica de salut, situada a l’Escala, que atent més de 20.000 persones.

Intent frustrat a l’Escala de privatització total de l’àrea sanitària  
A finals de 2012 el Departament de Salut de la Generalitat havia adjudicat de forma provisional la gestió del CAP de l’Escala a Eulen. Era la primera vedada que la concessió d’un centre d’atenció primària i pública de salut (CAP) es donava a una empresa privada amb afany de lucre i sense experiència en el sector sanitari. Mig any després el concurs es va d’haver d’anul·lar ja que aspectes de la puntuació no havien quedat clars.
En 2016, l’anul·lació va ser validada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) després d’un recurs d’Eulen, sentència que posà fre definitiu a la privatització total de l’àrea bàsica de salut de l’Escala i municipis dels entorns.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada