diumenge, 13 d’agost del 2017

Vaga parcial i indefinida de les treballadores de les ambulànces

Manifestació de les treballadores de les ambulàncies a Girona /Carles palacio
Manifestació al centre de Girona l'11 d'agost 
La manifestació del passat divendres és el tret de sortida d'una vaga parcial i indefinida dels treballadors de les ambulàncies de l'empresa TSC.  
Volen que tant empresa com administració s'asseguin a negociar per millorar les condicions laborals.  
La pròxima convocatòria de protesta serà una manifestació a Calella, a l’Alt Maresme, el divendres 18 d'agost.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/08/2017  
Girona (Gironès, comtat de Girona).-  

Llegim a ARIET.CAT que més de cent treballadors d'ambulàncies de l'empresa Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) es van manifestar el divendres al migdia pel centre de Girona en el tret de sortida d'una vaga indefinida i parcial. Durant la manifestació, que tenia el suport del Sindicat de Transport Sanitari de Girona (STSG), de Comissions Obreres i del Sindi.cat, es van sentir consignes contra l'actual conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, i contra l'empresa TSC. La manifestació es va iniciar a Correus i va continuar per carrer Jaume I, on les assistents es van asseure diversos cops a terra.
Davant de la seu de la Delegació a Girona de la Generalitat els treballadors van intentar forçar una reunió amb Miquel Carreras, delegat de Salut a la demarcació de Girona, tot i que aquest no va sortir del seu despatx.
La vaga, que es realitzarà tots els divendres de manera indefinida, comporta una aturada del servei entre les 6 i les 10 del matí i entre les 2 i les 6 de la tarda a la província de Girona. Els sindicats estimen que té un seguiment del 80% de la plantilla. CatSalut ha fixat uns serveis mínims del 85%.
La jornada de lluita va concloure a la sortida de l'autopista AP-7 de Maçanet de la Selva (la Selva, comtat de Girona), on els treballadors van tallar el trànsit durant 30 minuts  i van informar sobre el conflicte laboral i la pròxima convocatòria de protesta: una manifestació a Calella (Alt Maresme, comtat de Girona) el divendres 18 d'agost.

Motius de la vaga 
Segons Adolfo Martín, portaveu del comitè de vaga i membre de STSG, un dels motius d'aquesta vaga és que l'empresa no està complint ni el conveni ni els plecs del concurs des de fa 18 mesos. El portaveu afirma que “l'empresa va presentar una rebaixa de pressupost d'1.400.000 euros, per nosaltres això era una proposta temerària, i creiem que repercuteix de manera molt negativa en les treballadores”. I és que, segons Martín, l'empresa va modificant la categoria professional a la baixa, és a dir, retallant cada cop més el seu salari tot i seguir fent les mateixes tasques. “Aquestes rebaixes de categoria van acompanyades d'amenaces i coaccions, com són el desplaçament del lloc de treball a 90 quilòmetres del teu domicili, amenaces que en molts casos donen resultat”. Segons el portaveu, tot i la sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya, que donava la raó als treballadors, anul·lant així els canvis imposats per l'empresa i reconeixent que aquesta havia actuat amb mala fe, Transports Sanitaris de Catalunya segueix actuant igual.
Però les reivindicacions dels treballadors no només són que es respectin les condicions econòmiques, sinó també les que afecten tant treballadors com les persones necessitades del servei. Segons Martín, l'empresa incompleix la normativa en matèria de riscos laborals: “la roba que ens han donat no compleix la normativa de riscos laborals. Hi ha ambulàncies que no tenen aire condicionat, i la temperatura és més elevada de 40º. El mateix passa amb les bases assistencials, on hi ha les ambulàncies i les treballadores mentre no estan de servei, i ens tenen allà sense ventilació, amb degoters i humitat”.

Enroc i indiferència per part de l'empresa i l'administració  
Més de 18 mesos porten intentant negociar els treballadors amb l'empresa. Aquesta s'excusa afirmant que els canvis que està portant a terme són per un motiu organitzatiu, tot i que per Martín, el que hi ha darrera és un tema econòmic, “l'empresa no s'asseu a negociar amb nosaltres, ens presenta els canvis que volen aplicar i ens diuen que si ens sembla bé, bé, i si no, doncs també bé”. 
L'única trobada que hi hagut és la de mediació abans de la vaga on també estaven presents CatSalut, el SEM i el Departament de Treball. Per Martín, aquella trobada no va servir per res, fins i tot denuncia que l'advocat de l'empresa “es va permetre el luxe de dir, davant de l'administració, que com que ells consideren que aquesta vaga és il·legal, prendran les decisions necessàries, que poden comportar l'acomiadament i fins i tot la presó”. 
Davant de l'enroc de l'empresa i la indiferència per part de l'administració, els treballadors s'estan pensant ampliar les jornades de vaga dels divendres a una vaga indefinida les 24 hores cada dia de la setmana. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada