dimecres, 2 d’agost del 2017

Alerta a l’Escala d’una a una altra bombolla immobiliària que afectarà el patrimoni natural i arqueològic

L’oppidum del Corral d¡en Pi, als Riells, serà destruït segons el Pla General d’Ordenació Urbà de l’Escala.  
Creix el moviment social al Baix Ter per la salvaguarda de l’Estany de Poma i el jaciment arqueològic i les restes patrimonials a la muntanyeta del Corral d’en Pi.  
Greenpeace i l’Observatori de la Sostenibilitat alerten d’una nova bombolla immobiliària al litoral i que “si continuen les tendències actuals, en molt pocs anys haurem dilapidat el poc que queda, i és urgent un ús prudent del sòl, sobretot en un escenari de canvi climàtic”.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 02/08/2017   
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries).-    

L'Estany de Poma i el seu entorn està inclòs en el Catàlec d'Espais d'Interès Natural i Paisatgístic de les Comarques Gironines. En canvi, en el Pla General d'Ordenació Urbana de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries), prèvia aprovació d'un Pla de Millora Urbana, es pot edificar-hi residències, hotels, comerços, aparcaments, usos privasts i d'esbarjo, incompatibles segons el Catàleg d'Espais amb "l'adequada preservació dels seus valors naturals". 
Entitats de la contrada del Baix Ter i Baix Fluvià com L’Escala Cívica, Gent del Ter o l’Ateneu Art i Cultura volen la salvaguarda de l'Estany de Poma i del jaciment arqueològic del Corral d'en Pi, i que sigui part del Parc Natural del Montgrí.

Víctor Català en el seu dietari ja ressaltà la gran importància del jaciment arqueològic  
Víctor Català visità el jaciment arqueològic del Corral d'en Pi el 14 de març de 1922 i escriu que es una colònia romana, on hi enterraments als seus entorns, una cisterna descoberta, paviments de mosaic i mota trencadissa d'àmfores,  plats, urnes i altres objectes de terrissa. Des d’aleshores hi ha diversos estudis publicats sobre aquets jaciment arqueològic de primer d’ordre per conèixer la romanització a la península Ibèrica i les infraestructures militars romanes de fa 2200 anys a l’entorn d’Empúries. L’estiu de 1968 el Museu d’Empúries va fer una prospecció arqueològica sota el tram de muralla ciclòpia i a l’entorn de la cisterna.

Alerta de Greenpeace i l’Observatori de la Sostenibilitat 
La responsable de la campanya Biodiversitat de Greenpeace (#ProteccionATodaCosta), Pilar Marcos, lamenta que “les dades indiquen que no ha desaparegut l’ànsia per continuar ocupant els primers quilòmetres de costa i els voltants dels parcs naturals”. I el Dr. Fernando Prieto, de l’Observatori de la Sostenibilitat, afegeix: “Si continuen les tendències actuals, en molt pocs anys haurem dilapidat el poc que queda, i és urgent un ús prudent del sòl, sobretot en un escenari de canvi climàtic.”  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada