dilluns, 13 de març del 2017

Confirmen la condemna d'un any de presó per a un estudiant d’Espolla detingut a la Nuit Debout de París

La metgessa va constatar una fractura dels ossos del nas sense desplaçament i una al polze.
La Cort d'apel·lació francesa reafirma la sentència del passat mes de juliol que condemnava Lluc Valverde a un any de presó amb llibertat condicional i a més de 10.000 euros d'indemnització. 
El jove empordanès Valverde va patir a París un total de 60 hores a presó preventiva, durant les quals va denunciar haver estat incomunicat i víctima de violències físiques i psicològiques. 
"Les acusacions en cap cas es poden provar de manera empírica i estan negant el gruix de les violències policials que vaig patir aquella nit, com es demostrava en un informe mèdic", afirma Valverde. 
 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/03/2017 
Espolla (Albera).-  

Llegim a DIRECTA que divendres 9 de març la Cort d'apel·lació francesa va declarar l'estudiant d’Espolla (Albera, Alt Empordà) Lluc Valverde culpable dels tres càrrecs pels quals se l'acusava: violència contra l'autoritat pública, violències contra una persona civil i rebel·lió. Valverde va ser detingut el 16 abril de l’any passat mentre feia fotografies dels aldarulls que estaven tenint lloc a plaça de la República a París (Illa de França) en motiu d'una convocatòria del moviment Nuit Debout.
El jove empordanès Valverde va passar un total de 60 hores a presó preventiva, durant les quals va denunciar haver estat víctima de violències físiques i psicològiques de manera constant i sense cap possibilitat de poder comunicar-se amb els seus familiars. 

EL GRUP ANTIREPRESSIU DEFCOL
Ja en llibertat, i gràcies a la intervenció del grup antirepressiu Defcol, es va aconseguir ajornar el seu judici fins al 5 de juliol de l’any passat. Després de ser condemnat en primera instància, la defensa de Valverde va interposar un recurs d'apel·lació i va aconseguir una segona data de judici, que va tenir lloc a la Cort d'apel·lació el dijous 9 de febrer.
La sentència es va fer pública divendres passat i corrobora la del primer judici. D'aquesta manera, no només es mantenen l'any de presó amb llibertat condicional i els 10.000 euros d'indemnització per una jove anglesa, sinó que els quatre policies que van detenir Valverde rebran encara més diners, ja que les despeses de justícia han augmentat: 800 euros cadascú en lloc de 500, de manera que la família de Valverde haurà d'assumir 13.500 euros. Per cobrir les despeses econòmiques que es deriven de la sentència s'ha habilitat un mecanisme per donar suport econòmic al jove condemnat.
"Estem tristos i enfadats, evidentment, però la veritat és que ja ho havíem parlat i ja ens ho esperàvem, no ens ha enganxat per sorpresa. Tot i així, la sentència ha estat un cop dur, el fet de veure que un sistema judicial que es vol democràtic pugui fins a aquest punt falsejar el Dret, posant-se completament al servei de la Policia i de la repressió estatal", explica en Lluc Valverde. 

LA VIOLACIÓ POLICIAL DE THÉO
Part de la situació d'en Lluc Valverde adopta l'esquema habitual de criminalització de les mobilitzacions socials, una estratègia que la violació policial d'en Théo ha visibilitzat considerablement a l'Estat francès: els cossos policials efectuen una detenció extremadament violenta, violència que es justifica a posteriori canviant per complet el relat. D'aquesta manera, s'inverteixen els rols: els agressors es converteixen en agredits i els agredits esdevenen agressors. En aquest cas concret, però, la culpabilització de la víctima ha anat un pas més enllà, ja que s'ha assignat a en Lluc Valvede la responsabilitat de les ferides d'una altra víctima: les d'una jove estudiant anglesa que va caure després d'haver rebut una llamborda al cap, tallant-se profundament la mà amb vidres dispersats pel terra. 

MANIFESTACIÓ A PERPINYÀ
Hi ha convocada a Perpinyà (Rosselló) una manifestació el diumenge 19 març, a les 10:30h, des de la plaça Cassanyes i amb el lema ‘Contra les violències policials. Contra el racisme. Per la justícia i la dignitat’. Convoquen aquesta protesta contra els abusos policials --derivats de l’estat d’excepció francès-- un munt d’associacions, sindicats, col·lectius i formacions polítiques del departament del Pirineu Oriental. 

VERSIÓ POLICIAL PLENA D’INCOHERÈNCIES
Segons la versió policial, Valverde es trobava a la plaça de la República i els agents van afirmar haver-lo vist tirar objectes perillosos i veure la caiguda de la noia. Els policies haurien decidit intervenir i interposar-se al "noi violent" que, lluny de deixar-se immobilitzar, es va continuar defensant llençant objectes i atacant-los físicament. Una versió que, tot i estar plena d’incoherències, ha estat finalment considerada com vertadera. "Estem parlant de no només validar unes acusacions que en cap cas es poden provar de manera empírica, sinó que a més estan negant el gruix de les violències policials que vaig patir aquella nit. Unes violències que sí que demostrava un informe mèdic; informe mèdic que les jutgesses van tenir a les mans durant els dos judicis", explica en Lluc Valverde. 

QÜESTIÓ DE XENOFÒBIA FRANCESA PER SER DEL SUD D’EUROPA  
Pel grup de suport, la inculpació d'en Lluc també té a veure amb una qüestió de xenofòbia. Per a la plataforma Defcol, "el fet que en Lluc sigui un estranger i un estranger d'un país 'llatí' pot haver incidit negativament en l'avanç del judici i segurament ha estat el motiu pel qual el culpable de l'agressió de la noia anglesa ha estat ell i no un noi francès". De fet, durant el segon judici, la intervenció de la fiscal va estar marcada per unes declaracions on afirmava que "tenint en compte que aquest noi és un jove espanyol, assistir a aquest tipus de manifestacions violentes deu formar part de la seva rutina".
Per a Valverde, "tot això prova, en tot cas, que per molt que la Justícia s'esforci a donar-te el dret a defensar-te, durant els diferents judicis que et puguin organitzar, tot plegat és pura posada en escena: la realitat és que només preval la impunitat incondicional dels policies. Des de l'instant mateix que em van detenir, ja estava automàticament condemnat per tots els delictes que em volguessin atribuir. Què ens queda? No acceptar el sistema, negar-se a jugar al seu joc i negar-se acatar una sentència que racionalment és aberrant. Els únics criminals aquí són els que conformen el sistema, des dels policies que em van apallissar fins a la jutgessa que va redactar la sentència i la jutgessa que la va ratificar", clou el jove empordanès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada