dijous, 2 de febrer del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 2 de febrer de 1916 neix a El Pla de Santa Maria (Alt Camp) el militant anarcosindicalista i resistent antifeixista Joaquim Baldrich Forné

Joaquim BaldrichExiliat el 1939 a Andorra, va fer de contrabandista i les rutes de matuta el portaven fins a Vallcebollera (Alta Cerdanya). Després va entrar a formar part d'una xarxa d'evasió a una banda i altra del Pirineu 








Joaquim Baldrich Forné: 
 El 2 de febrer de 1916 neix al Pla de Cabra --actualment El Pla de Santa Maria-- (Alt Camp) el militant anarcosindicalista i resistent antifeixista Joaquim Baldrich Forné, més conegut com Quimet. Fou el fill major d'una família de pagesos de cal Salas i tingué dos germans i una germana.
Abans del juliol de 1936 ja militava en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), com tots els seus companys del poble. Mai no tingué cap càrrec orgànic, però participà en diverses reunions sindicals a Barcelona. Apassionat pel ciclisme, en el seu temps lliure anava amb bici.
Quan esclatà la guerra s'allistà en la Columna «Tierra y Libertad» i marxà al front d'Aragó. Després fou traslladat a Madrid i, juntament amb altres companys del seu poble, fou inscrit en la 77 Brigada de Cipriano Mera. El març de 1937 combaté a la Batalla de Guadalajara (La Alcarria i La Campiña del Henares, Castella la Nova), que guanyà l'Exèrcit Popular de la República després de cinc dies de lluita acarnissada. Més tard, com que tenia el carnet de conduir, fou destinat al «Cos de Tren», per conduir vehicles de l'Exèrcit de Terra republicà.
El mateix dia que Franco digué que havia guanyat la guerra, l'1 d'abril de 1939, marxà amb un company des d'Aranjuez (Las Vegas, Madrid, Castella la Nova) cap a Tarragona (Tarragonès) a peu. Després passà tres mesos amagat al bosc de Poblet (Baix Camp), fins que decidí exiliar-se a Andorra.
El 15 d'agost de 1939 passà a Andorra per Setúria (Pal, la Massana) i a cal Cremat d'Anyós (la Massana) va fer feina de pagès una bona temporada. Quan la seva companya es traslladà a Andorra, va començar a fer de contrabandista i les rutes de matuta el portaven fins a Vallcebollera (Alta Cerdanya). Després entrar a formar part d'una xarxa d'evasió a una banda i altra del Pirineu, amb Antoni Forné, Josep Mompel, Antoni Conejos i els germans Molné. La xarxa feia servir diversos itineraris, però gairebé sempre connectava la part francesa amb Barcelona, especialment fins al Consolat Britànic, que pagava 3.000 pessetes per cada persona que hi arribava. D'aquesta important quantitat de diners calia descomptar les diferents despeses del viatge (bitllets, manutenció a masies, roba, suborns, etc.) i la resta es repartia entre els diversos membres de la xarxa.
Baldrich passà unes 340 persones (jueus, militars polonesos, aviadors aliats abatuts, resistents antinazis i antifranquistes, etc.) des d'Andorra a Barcelona i no va perdre mai cap dels seus viatgers.
Després de la Segona Guerra Mundial la feina de «passador» acabà --unes 100.000 persones passaren el Pirineu entre 1942 i 1945--, però la de contrabandista es perllongà durant 24 anys més. Alhora que mantenia la línia de contraban, comprà, amb un company, un camió i començaren a fer de transportistes. El negoci prosperà i arribaren a tenir nou camions.
Durant un temps formà part de l'associació «Passeurs et Filièristes Pyrénéens et Andorrans», avui desapareguda. Mai no va rebre cap condecoració per part del Govern britànic. En 2006 un monument i una placa van ser inaugurats davant l'Hotel Palanques de la Massana --lloc que feien servir de refugi--, en record la tasca realitzada per la xarxa d'evasió de la qual fou membre. El 22 de novembre de 2008 participà en la «II Jornada de Camins de llibertat a través dels Pirineus» i, també aquest mateix any, en la sèrie documental Boira negra de TV3, on relatà les seves experiències.
Joaquim Baldrich Forné va mori l'1 de gener de 2013 a Escaldes (Andorra).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada