dijous, 2 de febrer del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 2 de febrer de 1881 neix a Vilanova i la Geltrú la militant anarquista i propagandista anarcosindicalista Roser Dulcet Martí, on fou alumna de l’anarquista Teresa Mañé

http://www.estelnegre.org/fotos/mitingfigueres1931.jpg
El 2 de setembre de 1931 fou oradora en el míting organitzat pel Sindicat Obrers d’Oficis Varis de Figueres de la CNT-AIT celebrat en el Teatre Principal, al costa de Jaume Sagalà, Ramon Estany i Ramon Magriñà  





 
Roser Dulcet Martí:  
El 2 de febrer de 1881 neix a Vilanova i la Geltrú (Garraf) la militant anarquista i propagandista anarcosindicalista Roser Dulcet Martí --a vegades el seu llinatge apareix com Dolcet-. Va ser alumna de Teresa Mañé (Soledad Gustavo), la futura mare de Frederica Montseny, a la seva escola racionalista, on el seu pare, Jaume Dulcet, republicà federal, l'havia inscrita. En aquesta escola i en les seves lectures, començarà a conèixer l'anarquisme.
Va començar a treballar als 14 anys en una fàbrica tèxtil i es va adherir a la societat obrera «Les Tres Classes del Vapor», fundada en 1869 i que en 1913 s'afegiria a la Confederació Nacional del Treball (CNT); en aquesta època va escriure també el seu primer article.
Dins de la lluita sindical, se n'adona de la inutilitat de les millores parcials i restringides al salari i reivindicarà una lluita que porti l'alliberament total de l'opressió capitalista.
Amb 20 anys s'uneix lliurement amb el seu company, primer cas conegut aleshores a Vilanova i la Geltrú, fet que li portarà l'estigma de la societat benpensant i l'acomiadament i la impossibilitat de trobar feina a Vilanova (el dominat sindicalment pacte de la fam, que consisteix en no donar feina per part de la patronal en cap empresa de la localitat o comarca).
En 1913 es va establir a Sabadell (Vallès Occidental), on va participar l'agost d'aquell mateix any en una vaga de teixidors i va prendre per primer cop la paraula en una assemblea; després del fracàs d'aquesta vaga es veurà obligada amb el seu company a emigrar a Occitània en busca de feina.
A Seta (Eurau, Llenguadoc, Occitània), enmig de l'esclat de la Gran Guerra, va participar en l'agitació antimilitarista al costat del soldats que partien al front. Per fugir de la repressió va instal·lar-se a Montpeller (Erau, Llenguadoc, Occitània), on romandrà uns anys.
En 1917 va tornar a Barcelona i va participar activament en la campanya de la CNT per l'abaratiment dels aliments i contra l'especulació empresarial fruit de les necessitats bèl·liques europees. Va participar en manifestacions de dones que assaltaven els comerços i va intervenir en un míting republicà on va incitar les obreres a abandonar els partits polítics per adherir-se als sindicats de la CNT.
En 1918 va participar en nombrosos mítings de la CNT per Tarragona, tot militant activament en el Sindicat del Tèxtil del Clot de Barcelona.
Durant la dictadura de Primo de Rivera i els anys dels assassinats patronals organitzats pel governador de Barcelona Martínez Anido, va acollir nombrosos militants a casa seva, entre ells qui seria el segon i futur company Marcelino Silva, malalt de febres malignes aplegades en la deportació.
Amb Libertad Rodenas realitzarà una xerrada a l'Ateneu Científic de Madrid on denunciaran el crims del terrorisme d'Estat comesos a Catalunya.
Durant la Dictadura va restar empresonada en diverses ocasions per haver repartir pamflets i per incitació a la rebel·lió.
Amb la proclamació de la República del 14 d’Abril s'establirà a Manresa (Bages), on participarà en innombrables mítings a tota la zona.
El dimecres 2 de setembre de 1931, a les 21:30h, fou oradora en el “gran míting de propaganda sindical” organitzat pel Sindicat Obrers d’Oficis Varis de Figueres de la CNT-AIT celebrat en el Teatre Principal d’aquesta ciutat de l’Alt Empordà, “en el que hi prendran part els incansables propagandistes de la Confederació Nacional del Treball”, tot “esperant que el poble de Figueres farà acte de presència per la transcendència que té el míting”, en el cartell de la Junta del sindicat, redactat en llengua catalana, cosa molt significativa del nivell de consciència nacional catalana que tenia aleshores l’anarcosindicalisme a la comarca. Per ordre del cartell van intervenir Jaume Sagalà, Ramon Estany, Roser Dulcet i Ramon Magriñà.
El març de 1933 va ser delegada al Ple Regional de la CNT-AIT catalana.
En 1936 va participar en una gira de propaganda per Aragó a favor de les col·lectivitats.
Durant els Fets de Maig de 1937, el seu company Marcelino Silva serà assassinat pels stalinistes.
En el decurs de la Re tirada de 1939, exiliarà a Occitània, on mantenia contactes i on continuarà militant. L'octubre de 1948 va participar com a delegada de la Federació Local de Marselheta (Erau, Llenguadoc, Occitània) en el Segon Congrés del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Migdia Pirineu, Lleguadoc, Occitània). Més tard s'instal·larà a Carcassona (Aude, Llenguadoc, Occitània), on militarà en la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili fins a la seva mort.
Es va negar a aprendre el francès en protesta pel tractament patit pels exiliats per part de l'Estat capitalista francès.
Va publicar articles en Alejandra. Publicación anarquista desde las mujeres. Publicación estacional subversiva de debate, expresión y aprendizaje anarquista.
Roser Dulcet Martí va morir el 27 d'octubre de 1968 a Carcassona atropellada per un cotxe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada