dissabte, 14 de gener del 2017

321) CRÒNICA TRES-CENTES VINT-I-UNA DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Mossos protegint feixistes 
Sindicalisme ultra als cossos policials. 
La CUP alerta el Departament d'Interior de la Generalitat, el Síndic de Greuges i la Fiscalia per "si passa alguna cosa" en la manifestació d'agents del 17 de gener. 
La gestora del PSOE compara la Catalunya independent amb l’època medieval. 
En unes declaracions del president de la gestora, Javier Fernández, en el tret de sortida a la nova etapa del partit. 
Un 71 per cent dels catalans declara no sentir cap emoció respecte a l’Exèrcit espanyol.
En deu anys els catalans que no se senten gens orgullosos de ser espanyols passa del 27 al 45 per cent. 
Diverses ONG denuncien que el Regne d’Espanya cometria una il·legalitat si ven vaixells de guerra a l’Aràbia Saudita. 
El rei Felipe VI viatja avui a l'Aràbia Saudita per signar un contracte de venda de cinc corbetes espanyoles a la marina saudita. 
Armes Sota Control demana al Govern espanyol que no autoritzi la venda. 
La Fiscalia inicia la persecució a les diputats i als diputats de la CUP. 
Demana als Mossos que identifiqui les diputades i els diputats que van estripar una foto del rei. 
  

[Barcelona (República Catalana) 14/01/2017] 
L’AMIC DEL POBLE 

"Compadreo" entre feixistes i Mossos 
La manifestació que diversos sindicats dels Mossos d'Esquadra, aplegats en la Plataforma Profesional de Cuerpos de Seguridad, han convocat a Barcelona el dimarts 17 de gener per protestar contra l'assetjament a agents que atribueixen a la CUP, ha rebut una resposta contundent per part de la formació criminalitzada. La diputada cupaire Anna Gabriel ha avisat als responsables del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya que han d’estar “molt amatents” sobre actituds "amenaçadores" per part d'aquests sindicats i ha interpel·lat també al Síndic de Greuges i a la Fiscalia contra delictes d'odi i discriminació, així com a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. "Aquestes coses sabem com comencen però no com poden acabar. Si passa alguna cosa, responsabilitzarem la conselleria d'Interior", ha afegit.
A més, Gabriel ha assenyalat que s'està atiant l'odi i promovent un model policial "inquisitorial" des de "la cúpula sindical d'un determinat sector" dels Mossos d'Esquadra. Indica, en aquest sentit, que s'està consolidant "un sindicat policial ultra que ataca políticament" i ha alertat les autoritats que es podria estar incomplint el codi dels cossos de seguretat pel que fa a neutralitat. Així mateix, ha posat l'accent en la necessitat que la Fiscalia estudiï la presència de l'extrema dreta en la manifestació del 17 de gener.
D'altra banda, la diputada ha fet notar l'actitud de les altres forces polítiques amb relació a les friccions entre cupaires i aquests sindicats policials: "Ens resulta estrany que ara estiguin tan callats". 
 
La gestora del PSOE compara la Catalunya independent amb l’època medieval 
20161114170400.jpg
Un gran jacobí diriegeix el PSOE 
El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, ha declarat que no volia “una Europa neomedieval on apareguin regnes, principats o repúbliques aristocràtiques, es diguin Flandes, Escòcia, Catalunya, Valònia o Venècia”. “No volem que els estats es fragmentin i es trenquin a Europa”, ha dit en la seva intervenció durant el Comitè Federal. Fernández ha demanat als independentistes catalans que se sentin membres de l’Estat espanyol, encara que no vulguin pertànyer a la nació espanyola. “Si no volen ser els nostres compatriotes, hauran de ser els nostres conciutadans. No pretenem que se sentin membres de la nació espanyola, però sí ciutadans de l’Estat”, ha dit.
L’actual líder suprem del PSOE ha afegit que al Regne d’Espanya “ningú haurà d’escollir entre ser un bon ciutadà o un bon espanyol, un bon català o un bon aragonès, però sí que tenim clar que és la ciutadania i no la identitat qui ha de vertebrar el nucli de la nostra política”.
Davant aquestes paraules solament podem reclamar-nos cantonalistes i socialistes bakuninistes contra l’estalisme en general i el jacobinisme del PSOE en concret.  

Un 71 per cent dels catalans declara no sentir cap emoció respecte a l’Exèrcit espanyol 
Després de més d’un any d’espera, s’ha fet pública l’’Enquesta sobre la defensa nacional i les forces armades’, que permet donar una perspectiva sobre la valoració que la població té d’aquesta institució segons diferents valors, com serien la ideologia o sentiment nacional. 

Una institució polititzada i amb poca presència 
Una imatge de l'acte de l'exèrcit espanyol (fotografia: Twitter L'Accent).Fa just una setmana, en el discurs de la Pasqua Militar, la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, va posar l’exèrcit com a garant per fer complir la Constitució del Regne d’Espanyola. Les declaracions no són res nou. Pocs dies abans del 27-S, l’anterior ministre, Pedro Morenés situava les Forces Armades com les garants de la sobirania d’Espanya, amb la missió de defensar la seva integritat territorial i l’ordenament constitucional.
Els diferents governs espanyols i la mateixa institució han situat el paper de l’Exèrcit més enllà de la protecció dels ciutadans. Les Forces Armades han tingut un paper clau en la redacció de la Constitució espanyola, així com en la configuració de l’Estat autonòmic actual. Aquest paper, de garantia de l’ordre establert, no sembla haver desaparegut i així no  sorprèn excessivament que l’Exèrcit rebés a Barcelona els Reis d’Orient amb banderes espanyoles, que l’Associació de Militars Espanyols advertís a Artur Mas de jutjar-lo per alta traïció en un tribunal militar si permetia la “fractura” d’Espanya o que encara trobem sovint en les casernes exaltacions del franquisme.
Aquest fet és plasmat en la nova enquesta, que mostra que són justament els territoris més favorables a l’autogovern, els que menys afecció tenen amb l’Exèrcit i els que senten menys emoció en presenciar un acte de caràcter militar. 

Poca o gens d’emoció en veure un acte de caràcter militar 
Els ciutadans del País Basc i Catalunya són els que menys emoció senten, a la vegada que són els que valoren més negativament les Forces Armades. El 70% de la resta de l’Estat espanyol valoren bé o molt bé l’Exèrcit, mentre que només un terç dels catalans el valora així.  Relacionat amb aquesta qüestió, cal esmentar que els catalans que es senten poc o gens orgullós de ser espanyols han passat de ser el 27% el 2005 al 45% el 2015. Al País Valencià la xifra ha passat del 7,1% al 12,9%. Actualment només un 7% de catalans declara que s’emociona molt en presenciar un acte militar.
Actualment, la major part de les tropes espanyoles en els Països Catalans es concentren a la demarcació de València, amb més efectius aquí (4.866) que en tota la resta (4.307). Concretament a Catalunya, hi ha 1.784 efectius, que representen l’1,49% del conjunt de l’estat, al País Valencià el 4,97%,mentre que a les Illes Balears hi ha presents l’1,18%. 

Un exèrcit recolzat en la dreta i l’espanyolisme 
L’actual pressupost del 2016 situava la despesa de defensa en 5.700 milions d’euros, encara que els darrers anys ha acostumat a augmentar prop d’un 35% respecte del pressupostat. El 2015 van ser pressupostats 5.768 milions i es van acabar gastant 7.874 milions. Cal afegir que el Centre Delàs, ha calculat que part de la despesa de defensa és camuflada a través d’altres departaments, augmentant un 250% el cost i arribant als 16.680 milions d’euros. Aquestes dades estan més en consonància amb les de la OTAN, que va situar la despesa en defensa d’Espanya en gairebé 14.000 milions.
Aquesta despesa, però, és valorada de forma diferent segons la ideologia dels ciutadans.  
Com s’observa clarament, els ciutadans ubicats més a l’esquerra consideren que la despesa militar és excessiva. Com més a la dreta se situen, més adequada la consideren. Fins i tot, un 30% de ciutadans ubicats al centre-dreta i dreta consideren aquesta com insuficient. La ideologia està també estretament lligada a la valoració de l’exèrcit. Mentre només un 2% de la dreta valora negativament l’Exèrcit, aquesta valoració negativa augmenta fins al 26% en l’extrema esquerra.
També es mostra clarament que hi ha una perspectiva diferent segons la identitat nacional. Prop d’un 80% dels que es consideren únicament del seu territori, i no espanyols, considera excessiu el pressupost militar, a la vegada que un 43% d’aquests valoren negativament l’exercit. En canvi, els únicament espanyols, hi ha més que el consideren insuficient que excessiu, i només un 3% valora negativament l’Exèrcit. Sumant els dos factors, no sorprèn que un 65% dels catalans consideri excessiu el pressupost de defensa, així com també un 36% dels illencs i un 30% dels valencians.
Aquest 2017, per primer cop, la Comissió Europea ha decidit crear un fons europeu de la Defensa per finançar una protecció comuna i la indústria militar, amb una partida inicial de 25 milions el 2017. Esperant que a partir del 2020 el programa de recerca compti amb 500 milions anuals. A la vegada fomentar la compra comuna d’equipaments militars, drons o helicòpters per valor de 5.000 milions d’euros anuals. La Comissió Europea ha demanat més col·laboració entre estats i posada en comú de recursos.
En l’enquesta, que no dóna opció a escollir un país sense exèrcit, prop d’un 70% d’illencs i catalans aposta per un exèrcit supranacional, que superi l’actual exèrcit estatal. Tot i això, aquesta no és la voluntat majoritària en el conjunt dels ciutadans de la resta de l’Estat espanyol. La majoria aposten per mantenir l’actual Exèrcit espanyol. En gran part, els objectius d’un exercit europeu, que defensi els interessos comuns, xoca amb una funció vital de l’Exèrcit espanyol, que és la de garant de l’ordre vigent i la unitat d’Espanya, fet que una autoritat europea ho podria limitar. 

El Regne d’Espanya està en la setena posició mundial en l’exportació d’armes 
Cal destacar que també podria ser una limitació un dels grans negocis espanyols: les exportacions en matèria militar. El Regne d’Espanya està en la setena posició mundial en l’exportació d’armes. Una de les operacions més polèmiques és la venda d’armes als països de l’Orient Mitjà, que tenen fins i tot la intervenció directa de la monarquia espanyola.
L’any 2015, un 24% del total de les exportacions van anar a aquests estats. Tots estan involucrats d’una manera o altra en els conflictes de la regió, amb indecís fins i tot, de què armament espanyol ha acabat en mans d’Estat Islàmic. Aràbia Saudita és el soci preferent amb prop de 550 milions d’euros de material militar venut el 2015, sent més de 910 milions el material venut al conjunt dels països de la regió. Paral·lelament, el conflicte a l’Orient Mitjà és considerat una de les majors amenaces per la seguretat d’Espanya, tot i ser un dels actors que ajuden a alimentar-lo. 

Diverses ONG denuncien que el Regne d’Espanya cometria una il·legalitat si ven vaixells de guerra a l’Aràbia Saudita 
fotonoticia_20161107144348_800
El rei espanyol Felipe VI ha viatjat avui a l’Aràbia Saudita per a signar un contracte de venda de cinc corbetes (vaixells de guerra) la marina saudita per un valor superior als 2.000 milions d’euros. Aquest tracte no ha deixat indiferent les ONG de la campanya Armes Sota Control, que denuncien que aquesta venda és il·legal perquè viola la legislació espanyola i internacional sobre comerç d’armes.
Armes Sota Control, integrada per Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermon, adverteixen que si es realitza aquesta operació, el Govern espanyol es convertiria en còmplice de les atrocitats que l’Aràbia Saudita està duent a terme al Iemen. Segons la ONU, a finals de l’any 2016 el conflicte ja havia provocat la mort de més de 7.000 persones, la meitat de les quals civils, i prop de 40.000 ferits.
Els vaixells de guerra que el Regne d’Espanya vol vendre al règim dels Saud són fabricats per l’empresa espanyola Navantia i estan equipats amb canons, míssils i torpedes, i poden transportar helicòpters de combat. Les ONG alerten que aquests vaixells es poden utilitzar contra els atacs militars indiscriminats cap a la població civil o per mantenir el bloqueig naval saudita que impedeix l’accés a l’ajuda humanitària.
És per això que Armes Sota Control demana l’executiu espanyol que no autoritzi aquesta venda. “Existeix un risc substancial que serveixin per cometre o facilitar violacions greus del dret internacional o ser objecte de desviament”, explica Beltran. En un sentit similar s’expressa Chema Vera, director d’Oxfam Intermon, que critica durament el bloqueig naval a què l’Aràbia Saudita té sotmesa la població del Iemen: “Vint-i-un milions de persones necessiten ajuda humanitària, és una crisi exacerbada pel bloqueig naval que viu el país”. 

Greenpeace reclama investigar si les armes espanyoles han matat civils 
Mario Rodríguez, director de Greenpeace, denuncia que en l’última dècada el Regne d’Espanya ha venut armes a l’Aràbia Saudita, que és el segon importador mundial d’armes entre 2011 i 2015, per valor de gairebé 1.400 milions d’euros. És per això que demana a l’Executiu de Mariano Rajoy que investigui si aquest armament “ha estat utilitzat per matar civils innocents al Iemen”.
En aquest sentit es manifesta també Jordi Armadans, director de FundiPau, que reclama al Govern i al Congrés espanyols “valentia i visió a llarg termini” per afrontar el debat de les exportacions d’armes, i un compromís ferm amb la pau i el respecte al dret internacional. Així mateix, Armadans exigeix que s’adoptin més mesures per a millorar el control i la transparència del comerç d’armes per garantir que el Regne d’Espanya compleix amb les seves obligacions segons el dret internacional i la legislació espanyola i europea. 

La venda d’armament a l’Aràbia Saudita és il·legal segons la llei 
Segons l’article 8.1. de la llei espanyola sobre comerç d’armes, les autoritzacions d’exportació d’armes seran denegades “quan existeixin indicis racionals que puguin ser emprades en accions que pertorbin la pau […] exacerbar tensions o conflictes […] ser utilitzades amb finalitats de repressió interna o en situacions de violació de drets humans, tinguin com a destí països amb evidència de desviaments de materials transferits”.
Per la seva banda, l’article 6 del Tractat sobre Comerç d’Armes --ratificat pel Regne d’Espanya el 2013-- prohibeix la venda d’armes si, en el moment d’autoritzar l’operació, com és aquest cas, l’Estat espanyol té coneixement que les armes “es podrien utilitzar per cometre genocidi, crims de lesa humanitat, infraccions greus dels Convenis de Ginebra o altres crims de guerra”. 

La Fiscalia inicia la persecució a les diputades i als diputats de la CUP 
L'ofensiva judicial per trencar la unitat independentista i aturar el procés se segueix incrementant de manera voraç. La Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha demanat als Mossos d'Esquadra que elaborin un informe en el qual s'identifiqui les diputades i els diputats de la CUP que el passat 12 de desembre van trencar fotos del rei Felip VI en el transcurs d'una roda de premsa a la seu del Parlament de Catalunya. La Fiscalia estudiarà si les diputades i els diputats van cometre un delicte d'injúria al rei una vegada que rebin l'informe, segons avança avui el diari El Periódico.
Les diputades que van trencar les fotos del rei davant les càmeres van ser Mireia Vehí, Anna Gabriel, Gabriela Serra i Eulàlia Reguant i els diputats Joan Garriga, Benet Salellas. Ho van fer per expressar el seu malestar per les detencions que van realitzar els Mossos d'Esquadra de tres dels cinc joves de l'esquerra independentista catalana que van plantar al jutge de l'Audiència Nacional del Regne d’Espanya que els havia citat com investigats per cremar fotos del rei durant l'última Diada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada