dilluns, 19 de desembre del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 19 de desembre de 1938 neix a Fontllonga el militant anarquista i anarcosindicalista i resistent antifranquista Francisco Abarca Ruiz

Francisco Abarca Ruiz (1963)
De jove se sumà a la lluita contra el franquisme i s'interna des de l’exili a la Península repetides vagades travessant el Pirineu il·legalment 








 
Francisco Abarca Ruiz:  
El 19 de desembre de 1938 neix a Fontllonga (Noguera) el militant anarquista i anarcosindicalista i resistent antifranquista Francisco Abarca Ruiz, conegut com Paco.
Fill del també militant llibertari Francisco Abarca Gómez, en la Retirada de 1939 la seva família s'exilià i patí el camp de concentració de Barcarès (Rosselló).
Més tard va estudiar mecànica i amb 15 anys formarà part de les Joventuts Llibertàries a París. Després treballà en el seu ofici i s'afiliarà a la CNT francesa, mentre amplia els seus estudis amb un diploma d'enginyer tècnic.
En 1954 se sumà a la lluita contra el franquisme i s'interna a la Península repetides vagades travessant el Pirineu il·legalment.
Durant els anys seixanta s'uneix al Consejo Ibérico de Liberación (CIL) i a Defensa Interior (DI) del Moviment Llibertari i participa en campanyes de desprestigi i de fustigació contra la dictadura franquista.
L'11 d'octubre de 1963 fou detingut a Bèlgica i l'Estat suís demanà la seva extradició, ja que estava acusat d'atemptats contra avions de la companyia Iberia a Ginebra, Frankfurt i Londres. Per força el seu alliberament, portà a terme una vaga de fam de 25 dies que el portà a l'hospital. El 12 de juny de 1964 fou alliberat després d'intenses campanyes de suport promogudes pel Moviment Llibertari.
Poc després, el 9 d'agost d'aquell any, encapçalà la Delegació Exterior de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) a Bèlgica, on havia obtingut asil polític. En 1966 intervingué en la campanya d'agitació antifranquista i fou tancat durant gairebé tres mesos a Vincennes (Val-de-Marne, Illa de França). Posteriorment estudià dos anys a la Universitat Lliure de Brussel·les i dirigí un centre d'infants discapacitats a Solières (Bèlgica). Hi ha publicats escrits seus en Tierra y Libertad de Mèxic. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada