dilluns, 19 de desembre del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 19 de desembre de 1919 neix al barri del Poble Sec de Barcelona la militant anarquista, anarcosindicalista i anarcofeminista Josefa Carpena Amat, coneguda com Pepita Carpena

Pepieta Carpena al CIRA de Marsella
Pepita Carpena al CIRA de Marsella 
Malalta, no podia caminar, deixa Barcelona el 25 de gener de 1939. En la Catalunya Cispirinenca, a l’arribar les persones malaltes refugiades a Perpinyà van ser traslladades a  un antic hospital, separant les dones dels homes. Las condiciones eren infames, els soldats francesos apuntaven llurs fusells cap a les dones internades com si foren presoneres de guerra o lladregotes. Uns dies després les van embarcar en un tren fins a Montpeller i centenars de donesvan ser tancades en una antiga caserna. Novament  van ser embarcades en un tren que s’aturà i fou internada prop d’un any al camp de concentració que hi havia a Clarmont d'Erau. 


Pepita Carpena: 
El 19 de desembre de 1919 neix --encara que oficialment consta com a nascuda el dia 28-- al barri del Poble Sec de Barcelona la militant anarquista, anarcosindicalista i anarcofeminista Josefa Carpena Amat, més coneguda com Pepita Carpena. Era la primogènita d’una família obrera catòlica (el pare era paleta i la mare costurera) de sis infants, poc interessada en el moviment obrer. Als 12 anys comença a treballar com a modista en una fàbrica d’impermeables i dos anys més tard milita en el sindicat del Metall de la CNT-AIT i també en les Joventuts Llibertàries, llegint així com podia els grans clàssics (Balzac, Zola, Rousseau, Lorenzo, Bakunin...). Més tard militarà en el sindicat del vestir guiada per Pedro Ara.
El juliol de 1936 pren part en la revolució i assisteix, el 20 de juliol, com a infermera a l’assalt de la caserna de les Drassanes barcelonines. El 17 de novembre s’uneix al seu company Pedro Pérez Mir, qui morirà al front.
Va prendre part en els Fets de Maig de 1937 i participarà en la creació, a finals de 1937, del moviment anarcofeminista «Mujeres Libres», i treballarà en una fàbrica d’armament. Designada per «Mujeres Libres» com a delegada de propaganda del Comitè Regional de Catalunya, efectuarà gires propagandístiques per diverses poblacions i al front, acompanyant Emma Goldman en la seva visita.
Malalta, no podia caminar, deixa Barcelona el 25 de gener de 1939, un dia abans de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, sortint en un els darrers camions cap a la frontera del Pirineu. En la Catalunya Cispirinenca, a l’arribar les persones malaltes refugiades a Perpinyà (Rosselló) van ser traslladades a  un antic hospital, separant les dones dels homes. Las condiciones eren infames, els soldats francesos apuntaven llurs fusells cap a les dones internades com si foren presoneres de guerra o lladregotes. Uns dies després les van embarcar en un tren sense saber on les portaven, estan alerta per a saltar del tren si les tornaven a l’Espanya franquista. El tren s’aturà  a Montpeller (Erau, Llenguadoc, Occitània) i centenars de dones, entre elles Pepita Carpena, van ser tancades en una antiga caserna. Hi trobà tancats quatre militants de la CNT i decidiren no separar-se. Els altaveus anunciaven que s’organitzaven expedicions ferroviàries cap a l’Espanya franquista per a la gent exiliada que  volgués amb l’argument fals de que s’estaria millor a casa seva que no pas trobant-se en situació d’apàtrida, però el grup cenetista decidí quedar-se a Montpeller. L’endemà vam ser  vacunades en el patí de la caserna en unes condicions deplorables. El tracte que rebien era indigno. Novament  vam ser embarcades en un tren amb destí desconegut. Finalment, el tren s’aturà i fou internada prop d’un any al camp de concentració que hi havia a Clarmont d'Erau, a costat de Montpeller, restant en un magatzem, totalment buit, amb un teulat foradat que feia que la tramuntana entrés per arreu, sense haver-hi  ni tant sols palla per fer un jaç de dormir. Hi havia prop de 900 dones, algunes amb infants, i el fred d’aquell hivern de 1939 a 1940 gebrava.  
Es casarà en un matrimoni de circumstàncies amb un francès, amb qui tindrà dos infants, però el deixarà i marxarà a Marsella (Provença, Occitània) on trobarà nombrosos refugiats espanyols i farà amistat amb Volin. Aleshores, va esdevenir companya de l’anarquista Juan Martínez Vita, Moreno, amb qui tindrà un infant, i continuarà amb la seva militància després de l’Alliberament. L’abril de 1945 va ser triada delegada a Tolosa de Llenguadoc (Occitània) per al Primer Congrés de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) a l’Exili. Va prendre part en les activitats teatrals de la companyia Acratia i va militar en la CNT a l’Exili.
Des d’abril 1979, arran de l’exposició L'oeuvre culturelle des anarchistes espagnols en exil, va participar en les activitats del Centre Internacional de Recerques sobre l’Anarquisme (CIRA) de Marsella i en serà la coordinadora entre 1987 i 1999. Va intervenir en les Jornades culturals del VII Congrés Confederal de 1990 a Bilbao (Biscaia, País Basc, Euskal Herria) i l’agost del mateix any en la Trobada Internacional de «Mujeres Libres» de Bordeus (Gironda, Nova Aquitània, Occitània). El 8 d’octubre de 1993 va fer una conferència en les Jornades Internacionals sobre l’Anarquisme a Barcelona i en maig de 1997 va participar en la celebració del 60 aniversari de «Mujeres Libres» a Madrid.
En 1992 va redactar un breu text testimonial, Toda la vida: vivencias, que serà traduït al francès (Toute une vie: mémoires). També va col·laborar en diverses obres històriques sobre el moviment «Mujeres Libres» --com ara l’obra col·lectiva Mujeres Libres. Luchadoras Libertarias (Madrid, 1999)--, en dos Bulletin du CIRA (26-27 i 29-30), i en la premsa llibertària peninsular (CNT, Ideas-Orto, Solidaridad Obrera) i a l’Exili (Cenit, Le Combat syndicaliste).
Apareix en la pel·lícula de Richard Prost Un autre futur i en la de Lisa Berger i de Carol Mazer De toda la vida. Pepita Carpena va morir el 5 de juny 2005 a l’Hospital Nord de Marsella, tres anys després que ho fes el seu company Moreno, i va ser incinerada a Ais de Provença el 8 de juny; davant un taüt cobert amb una bandera roja i negra, Richard Martin va recitar Les anarchistes, de Léo Ferré.
El seu testimoni queda en les seves memòries redactades entre 1992-1993, amb el títol Toda una vida: vivencias, difoses fotocopiades en 1998 i finalment publicades, amb el títol De toda la vida, per Éditions du Monde Libertaire et Alternative Libertaire (Brussel·les, 2000), en la col·lecció Graine d'Ananar. També publicà a Solidaridad Fraterna, als Boletines del CIRA números 26 i 27 i a Les anarchistes… la tourmente (1939-1945) números 29 i 30, ambdós l’any 1986. Col·laborà a les publicacions Cenit, CNT, Le Combat syndicaliste, Ideas-Orto, Solidaridad Obrera, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada