dijous, 1 de desembre del 2016

MEMÒRIA PRLETÀRIA DEL NORD-EST: L'1 de desembre de 1914 neix a l'Havana (Cuba) la crítica cinematogràfica i escriptora anarquista i anarcosindicalista Hortensia Blanch Pita, més coneguda com Silvia Mistral

Silvia Mistral
En el decurs de la Retirada s'exilià i a partir de maig de 1939 fou reclosa al camp de concentració del Barcarès i Les Mages. 
El gener de 1939, Silvia Mistral, amb el seu marit i militant llibertari Ricard Mestre Ventura, molt pressionat pels stalinistes, que s’havien refugiat a Girona després d’haver estat uns dies a Barcelona, s'exilià a la Catalunya Nord i, després de patir el camps de concentració de Barcarès i Los Mages (Gard, Llenguadoc, Occitània), aconseguí arribar a Bordèu, on es reuní novament amb el seu company, que havia estat reclòs cinc mesos al camp d’Argelers de la Marenda, i ambdós partiren amb el vaixell «Ipanema» des del port de Paulhac cap al port mexicà de Veracruz. 
Des de Mèxic col·laborà en la revista anarquista cubana El Libertario, abans de ser suprimida pel castrisme. 

Silvia Mistral:  
L'1 de desembre de 1914 neix a l'Havana (Cuba) la crítica cinematogràfica i escriptora anarquista i anarcosindicalista Hortensia Blanch Pita, més coneguda com Silvia Mistral, encara que va fer servir altres pseudònims literaris, com ara Silvia M. Robledo, Ana María Muriá o María Luisa Algarra. D'ascendència peninsular –el seu pare era català i la seva mare gallega--, entre 1920 i 1926 visqué a Vilalba (Comarca da Terra Chá, Galícia). Després la seva família tornà a l'Havana i a partir de 1931, amb la proclamació de la República, s'instal·laren a Barcelona. Apassionada pel cinema, a Barcelona, a més de treballar en un laboratori químic, col·laborà en revistes cinematogràfiques i culturals (Popular Film, Films Selectos, Proyector, Las Noticias, El Día Gráfico, etc.), i va fer adaptacions cinematogràfiques per a les companyies Metro i Paramount.
En aquesta època s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). Durant la Guerra Civil publicà cròniques des del front i des de la reraguarda per a La Vanguardia col·lectivitzada, alhora que va fer de locutora de cinema en la ràdio.
Va fer amistat amb Kati Horna, qui publicà fotos als seus articles, col·laboració que continuaria durant l'exili mexicà. També va escriure contes i fou secretari de l'efímera revista Nuevo Cinema.
El gener de 1939, Silvia Mistral, amb el seu marit i militant llibertari Ricard Mestre Ventura, aquest anarquista molt pressionat pels stalinistes, que s’havien refugiat a Girona després d’haver estat uns dies a Barcelona, s'exilià a la Catalunya Nord i, després de patir el camps de concentració de Barcarès (Rosselló) i Los Mages (Gard, Llenguadoc, Occitània), aconseguí arribar a Bordèu (Gironda, Aquitània Llemosí Poitou Charentes, Occitània), on es reuní novament amb el seu company, destacat militant anarquista i anarcosindicalista, que havia estat reclòs cinc mesos al camp d’Argelers de la Marenda (Rosselló), i ambdós partiren amb el vaixell «Ipanema» des del port de Paulhac (Gironda, Aquitània, Occitània) cap al port de Veracruz (Mèxic), on arribaren el 7 de juliol de 1939, junt amb 997 persones exiliades més. 
Al Mèxic va viure, a més de vendre colònia a domicili,  fent crítiques de llibres i de cinema, escrivint records de guerra, reportatges i articles per a revistes i periòdics.
Col·laborà en la revista anarquista cubana El Libertario, abans de ser suprimida pel castrisme. Durant els seus últims anys formà part de la Lliga Defensora d'Animals de Mèxic. Fou amiga de la periodista anarquista Cecilia García de Guilarte.
Trobem col·laboracions seves en Arte y Plata, Aventura, Comunidad Ibérica, Día Gráfico, Diorama-Excelsior, Espectáculo, Films Selectors, Hoy, Humanidad, El Libertario, Libre Pensamiento, Las Noticias, Nuevo Cinema, Popular Film, Proyector, Umbral, La Vanguardia, etc.
És autora de Memorias de familia, Violetas imperiales, Éxodo. Diario de una refugiada española (1940, amb pròleg de León Felipe, considerada per molts com la millor obra de l'exili i que fou publicada per lliuraments en la revista Hoy; reeditada en 2009), Madréporas (1944 i 1967), Interludio ibérico (1978, amb altres), La cola de la sirena (1983), Mingo, el niño de la banda (1985), La Cenicienta china (1986) i La bruja vestida de rosa (1988), entre d'altres.
Silvia Mistral va morir el 26 de juliol de 2004 a Lomas de Ballavista (Ciudad López Mateos, Mèxic, Mèxic).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada