dimarts, 1 de novembre del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: L'1 de novembre de 1913 neix a La Unión l'anarquista i anarcosindicalista Juan Giménez Arenas

http://www.estelnegre.org/fotos/gimenezarenas.jpgEl 8 de febrer de 1939 passà ferit amb una bala al turmell el Pirineu. Fou tancat als camps de concentració francesos de Vernet d’Arièja i Argelers de la Marenda, d'on fugí cap a Marsella. Pocs mesos després tornà als camps d'Argelers de la Marenda i de Barcarès. 






Juan Giménez Arenas:  
L'1 de novembre de 1913 neix a La Unión (Múrcia) l'anarquista i anarcosindicalista Juan Giménez Arenas --també conegut com El Quijote de Banat, per la seva afició a col·leccionar quixots-. Fill d'un militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT), els seus germans Antonio i Jesús també van ser cenetistes. Cap al 1918 es traslladà amb sa família a Barcelona, on aprengué les primeres lletres i, tot d'una, just saben llegir i escriure i sense saber multiplicar, es posà a fer feina en diversos oficis fins als 10 anys (drapaire, repartidor de novel·les, mosso d'apotecaria, venedor de paper de fumar, etc.). Després, i fins al 1931, va fer de barreter i treballà en una botiga de mobles, de la qual fou acomiadat arran de vaga de la fusta; a més de d'altres feinetes (venedor de diaris, caragolaire, guardacotxes, ajudant de forjador, etc.). En els seu temps lliure s'aficionà a la lectura.
Milità en les Joventuts Llibertàries, en l'Ateneu de Sants i, a partir de 1932, en la CNT-AIT. Va fer el servei militar a Maó (Menorca, Illes Balears) durant un any.
Participà activament a Barcelona en la resposta a l'aixecament militar franquista de juliol de 1936. En aquesta època organitzà amb altres companys una biblioteca i fou secretari de les Joventuts Llibertàries de Sants. S'incorporà en les milícies libertàries de Buenaventura Durruti a Pina de Ebro (la Ribera, Saragossa, Aragó), on organitzà, amb altres companys, les Joventuts Llibertàries. Amb la militarització de les milícies, tornà a Barcelona malalt.
Durant els fets de «Maig del 37» lluità contra els antirevolucionaris stalinistes i durant dos mesos restà empresonat. Després s'allistà en un batalló antigàs amb el qual actuà per Lleida (Segrià, Terres de Ponent) i Bellver de Cinca (Baix Cinca, Osca, Aragó). Finalment acabà en la ja militaritzada Divisió Durruti (119 Brigada), en la qual no va voler acceptar càrrecs, encara que formà part de la Comissió Llibertària en representació de les Joventuts Llibertàries.
Amb el triomf militar franquista al Principat de Catalunya, el 8 de febrer de 1939 passà ferit amb una bala al turmell el Pirineu. Fou tancat als camps de concentració francesos de Vernet d’Arièja (Llenguadoc, Occitània) i Argelers de la Marenda (Rosselló), d'on fugí cap a Marsella (Provença, Occitània). Pocs mesos després tornà als camps d'Argelers de la Marenda i de Barcarès (Rosselló). Cap a finals de 1943 va fer feina als boscos de Rodoma (Aude, Llenguadoc, Occitània), a Eissalabra (Aude) i a Tolosa de Llenguadoc (Occitània) rebutjà sumar-s’hi als serveis secrets aliats. En 1943, a Bordeus (Gironda, Nova Aquitània, Occtània), va fer contacte amb el Comitè Nacional cenetista a l’exili i constituí la Federació Local de CNT. També va fer de calderer als voltants de Trompeloup (Gironda).
En acabar la Segona Guerra Mundial interimperialista, encapçalà la CNT a Bordeus i organitzà, amb Ildefonso González Gil i altres companys del grup «Nervio», l'editorial «Tierra y Libertad». Va fer feina com a especialista d'armadures de ferro, ofici en el qual treballà gairebé quaranta anys. Militant de la CNT-AIT a l’exili, assistí a plens i congressos regularment, i casa seva fou un lloc de trobada i contacte de lluitadors antifranquistes.
En 1954 es traslladà a París (Illa de França), on participà en el grup «Nervio», amb Abel Paz, Joan Ferrer Farriol, José Arolas, Ildefonso González i Eugenio Valdenebro.
En morir el dictador Franco, viatjà a la Península. En 1979 s'instal·là a Banat (Tarascon d'Arièja, País de Foix, Migdia Pirineu, Occitània) i s'afilià a la CNT-AIT, amb Ramon Casals i Fernando Massaguer. En aquesta època va participar en mítings i altres actes celebrats a la Península.
En 1996 la Fundació Anselmo Lorenzo (FAL) li publicà les seves memòries De La Unión a Banat. Itinerario de una rebeldía.
Juan Giménez Arenas va morir el 3 de gener de 1998 a Banat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada