dimarts, 22 de novembre del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 22 de novembre de 1913 neix a Barcelona --altres fonts citen Manresa-- l'anarquista i anarcosindicalista Carlos Monte Villalba

Notícia de l'alliberament de Carlos Monte Villalba apareguda en "La Vanguardia" del 7 de maig de 1935
"La Vanguardia" del 7 de maig del 1935 
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i patí els camps de concentració de Barcarès i Sant Cebrià de Rosselló. El desembre d'aquell any, va ser enviat amb altres companys a les mines occitanes de La Grand Comba.

  
Carlos Monte Villalba:  
El 22 de novembre de 1913 neix a Barcelona –altres fonts citen Manresa (Bages)– l'anarquista i anarcosindicalista Carlos Monte Villalba –el seu primer llinatge a vegades citat com Montes--. Quan era infant passà a viure amb sa família a Balsareny (Bages, Catalunya). Treballà en la indústria tèxtil i s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i a les Joventuts Llibertàries.
La seva militància i compromís van fer que fos acomiadat de la feina i empresonat en diverses ocasions, algunes d'elles amb el seu germà José, també militant llibertari.
Membre de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), fou detingut arran de l'aixecament revolucionari del 8 de gener de 1933 i el juliol de 1934 va ser novament detingut per «pertorbar el treball» a la conca minera de Sallent (Bages).
Quan esclatà la Guerra Civil s'allistà com a milicià en la Columna «Tierra y Libertad» i després com a comissari de Batalló en la 153 Brigada Mixta, lluitant als fronts de Madrid, Belchite (on un nebot seu morí als seus braços), Terol i altres zones aragoneses.
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i patí els camps de concentració de Barcarès (Rosselló) i Sant Cebrià de Rosselló. El desembre d'aquell any, va ser enviat amb altres companys a les mines occitanes de La Grand Comba (Gard, Llenguadoc, Occitània), treballant als pous i a l'exterior. El maig de 1940 pogué reunir-se amb sa companya, Josefa Arias, i s'instal·là a diversos indrets d’aquest municipi, com Champclauson o Trescol, fins establir-se definitivament a Cendrats (Gard, Llenguadoc, Occitània).
Participà en la Resistència quan l'ocupació alemanya i en la reconstitució de la CNT. El febrer de 1943 va ser nomenat membre del primer Comitè Comarcal de la CNT de La Grand Comba. Posteriorment ocupà diversos càrrecs orgànics (tresorer, etc.) en la Federació Local de la CNT-AIT de la citada població i fou membre de la Comissió de Relacions de la Federació Comarcal d'Erau-Gard-Losera.
Carlos Monte Villalba va morir el 2 de maig de 1991 a l'hospital d'Alès (Gard, Llenguadoc, Occitània) després de patir una greu malaltia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada