dimarts, 22 de novembre del 2016

Demanen un any i tres mesos de presó als 'rapers' Hasél i Cíniko per una cançó contra l'alcalde de Lleida


Els cantants seran jutjats aquest dimecres dia 23 de novembre al Jutjat d’Instrucció nº 3 de la capital de Ponent. La Fiscalia demana un any i tres mesos de presó per cadascú, acusats d’amenaces al paer en cap Àngel Ros  
La Fiscalia demana ara un any i tres mesos de presó per cadascú, fet que comportaria l'entrada de Hasél a un centre penitenciari si se'l declara culpable 














DIRECTA  22/11/2016  
Sònia Pérez  

Pablo Hasél, un conegut raper de la ciutat de Lleida, s’enfronta juntament amb el cantant Cíniko a un judici per una de les lletres de les seves cançons. Ambdós van ser denunciats l'any 2014 pel paer en cap, Àngel Ros, per amenaces, arrel d'una cançó titulada Menti-Ros publicada a les xarxes socials. En ella es podia escoltar la frase "Àngel Ros, te mereces un tiro". El judici se celebrarà aquest dimecres, 23 de novembre, al Jutjat d'Instrucció número 3 de la capital del Segrià. 
No és la primera vegada que Hasél es presenta davant del jutge, ja que, com va explicar a la Directa, l’any 2014 l’Audiència Nacional espanyola el va condemnar a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme. Les cançons per les quals va ser jutjat criticaven la monarquia, la democràcia i el tractament que es fa a les preses per l'Estat Espanyol. En aquella ocasió, però, no va haver d’ingressar a un centre penitenciari en no tenir antecedents penals anteriors. La Fiscalia demana ara un any i tres mesos de presó per cadascú, fet que comportaria l'entrada de Hasél a un centre penitenciari si se'l declara culpable, ja que aquesta pena se sumaria a la condemna anteriorment esmentada.
Fa una setmana Hasél explicava a les xarxes socials que Àngel Ros li havia ofert "retirar la denúncia a canvi de no tornar a difondre o rapejar la cançó de Menti-Ros i demanar disculpes a ell i a la seva família". El raper, però, es manté ferm en la seva defensa, emparant-se en la llibertat d'expressió, i declara que "en tot cas, me'n penedeixo de no lluitar encara més contra la barbàrie capitalista, no d'atacar a opressors com ell".
El judici arriba carregat de polèmica perquè el passat dimarts 8 de novembre, l'Audiència Nacional va citar a declarar tretze rapers del col·lectiu musical 'La insurgencia' per les lletres de les seves cançons. Aquest col·lectiu havia mostrat la seva solidaritat amb el cas de Hasél i Cíniko des del principi. La plataforma per l'absolució de Hasél i Cíniko va declarar en aquell moment que "si volen silenciar-nos, difondrem la seva música", compartint cançons i material dels rapers processats per l'Audiència Nacional.

La manifestació solidària el passat dissabte 
Dissabte 19 de novembre es va convocar una concentració en solidaritat amb Haśel i Cíniko. Prop d'un centenar de persones es van agrupar a les set de la tarda a la plaça de la Paeria de Lleida mentre es desplegaven diverses pancartes amb lemes com "Sense llibertat d'expressió no hi ha democràcia" o "Absolució Pablo Hasél i Cíniko". La concentració va comptar amb el suport de diversos moviments de la ciutat, entre els quals hi havia representació del col·lectiu llibertari, la PAH o l'esquerra independentista, amb el regidor de la CUP de Barcelona Josep Garganté.
 Les assistents van decidir iniciar la marxa acompanyades d'un fort desplegament policial. La manifestació va prendre rumb cap a la plaça de la Sal, on diverses participants van empegar adhesius solidaris amb la causa en els vidres de les oficines bancàries i parets dels carrers adjacents. A l'alçada de la rambla Ferran les manifestants van voler tallar la part esquerra del carrer, però la Guàrdia Urbana juntament amb dos furgons ARRO dels Mossos d'Esquadra ho van impedir. Després d'uns moments de tensió, la marxa va prosseguir pel marge dret del carrer, tallant finalment el trànsit durant uns minuts. 
Un cop es va completar aquesta volta, la manifestació va continuar pel Carrer Major fins a la seu del PSC amb crits com "Contra la repressió ni un pas enrere", "Si ens toquen a una, ens toquen a totes" o "Àngel Ros, retira la denúncia". Durant el transcurs, una dona amb comportaments erràtics i símptomes d'ebrietat va ocasionar molèsties a vàries de les assistents, insultant a la gent i arribant a intentar arrencar la pancarta que obria la marxa. Tant els Mossos d'Esquadra com la Guàrdia Urbana es van mantenir completament passius davant d'aquests comportaments. A la seu del PSC es va llegir un manifest en què el col·lectiu de suport criticava l'actuació de la policia durant la campanya antirepressiva, explicant que no havien deixat recollir signatures per l'absolució dels dos cantants. A més, demanaven l'"absolució i llibertat per cada represaliada per lluitar". Pablo Hasél va voler dedicar unes paraules d'agraïment "a les persones que s'han solidaritzat amb la causa". 
La tensió entre la dona mencionada anteriorment i les manifestants, però, va anar en augment fins arribar a haver-hi un petit forcejament que va tenir com a conseqüència que la dona caigués al terra i la policia intervingués amb contundència. Una de les manifestants va ser presa per la Guàrdia Urbana i apartada per a la seva identificació. Segons el col·lectiu de suport a Pablo Hasél i Cíniko, durant aquesta intervenció la policia va trencar d'un cop les ulleres a la noia retinguda i va ocasionar contusions a altres assistents. A més, van confiscar un mòbil i una càmera fotogràfica, la qual, segons denuncia el col·lectiu, va acabar danyada. Un cop els ànims es van calmar aquests objectes van ser retornats i la manifestació es va dissoldre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada