dimarts, 1 de novembre del 2016

Apareixen restes òssies a l'obra de la plaça de l'església de Sant Pere a l'Escala

Els esquelets de dues persones eren del cementiri que es va traslladar el segle XIX 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 01/11/2016 
L’Escala (Alt Empordà).-  

Tal com era previst durant les obres han aparegut esquelets anteriors a la segona meitat del segle XIX a la plaça de l’església de l’Escala (Alt Empordà), ja que sempre que es fan obres a on hi havia l’antic cementiri de l’església de Sant Pere del Port de l’Escala apareixen rests òssies dels segles XVII, XVIII i XIX de les inhumacions a terra, a vegades amb rosaris i altres aixovars funeraris (rassa al carrer Enric Serra fa 50 anys; edificació de la rectoria en la segona meitat del segle XIX; excavació del dipòsit de gasoil de la calefacció del temple fa uns quaranta anys).     
Llegim en la premsa convencional el fet que les obres de remodelació de la plaça de l’església de la parròquia de Sant Pere, a l’Escala, han posat al descobert restes òssies del cementiri de finals de segle XVII fons a la segona meitat del XIX, quan es va traslladar a la zona del Fornàs, entre el camí de la Mitja Peceta i el camí del Mig a causa de les disposicions governatives higièniques del moment davant les epidèmies.
Són un parell d’esquelets que s’han documentat però que no tenen més valor històric que de pertànyer a gent de l’Escala. S’han retirat i la plaça en obres s’ha pavimentat. És una part dels treballs per unificar la plaça de l’església i la de l’ajuntament.
Els treballs es van portar a terme la setmana passada sota la supervisió d’un arqueòleg. Com era habitual encara en el segle XVII, a l’entorn dels temples cristians s’hi feia un cementiri. Aquest cementiri està històricament ben documentat, fins i tot el primer enterrament.
A l’entorn de 1835 --es desconeix ara mateix el dia  es va estrenar-- un altre recinte, el cementiri actualment també tancat i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional després d’una intensa campanya proteccionista per evitar fer-hi un solar d’aparcament.
Les restes òssies del cementiri de Sant Pere es van traslladar de la plaça. Tot i això, eren conscients que podien trobar-ne, ha explicat l’Ajuntament. 

Dos esquelets del cementiri 
En aixecar-se el paviment que hi havia hagut fins ara a la plaça van aparèixer un parell d’esquelets. L’arqueologia els van documentar i es van retirar, «sense que se’ls atribueixi cap valor històric especial», segons l’Ajuntament tot i pertànyer al cementiri del segle XVII.
L’Ajuntament treballa en aquest moment a les dues places que s’unificaran. A la de l’església s’hi ha aixecat el paviment per tal per fer les rases de serveis en aquest punt. A la segona plaça on s’actua, divendres es van començar els treballs de la col·locació del nou paviment. L’obra consisteix a unir les dues places separades entre si pel carrer Enric Serra, antic carrer Major. La primera té com a façana l’edifici consitorial, tot i que també la separa d’aquest un carrer, el Pintor Joan Massanet, antic carrer Hospital. Una vegada acabats els treballs es crearà un únic espai a un sol nivell entre la façana de l’església i l’ajuntament, tot i que no està previst interrompre el trànsit als carrers que les creuen. A banda d’això, s’ha aprofitat les obres per millorar les xarxes de serveis, de desguàs i aigües plujanes.
Les obres es van adjudicar a l’empresa Rubau Tarrés per un import de 382.000 euros, un 95% dels quals cobert a través de les ajudes del Pla de Barris del Nucli Antic i el Pla Únic d’Obres i Serveis. Tenien un termini d’execució d’uns cinc mesos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada