El
dissabte 15 d'octubre hi va haver una visita Porc Aventura gràcies a
una jornada organitzada per diverses entitats ecologistes amb l'objectiu
de descobrir els punts calents de la indústria porcina osonenca .
La
ruta Porc Aventura va ser organitzada per membres del Grup de Defensa
del Ter (GDT), Lluçanès viu i VSF-Justícia Alimentària Global.
Les
captacions d'aigua per esquivar la contaminació dels purins de les
macro granges de la zona han costat prop de 24 milions d'euros
provinents de l'erari públic.
A
les portes de l'escorxador d'Esfosa es va denunciar la situació de
falses cooperatives en la qual són obligades a treballar moltes de les
persones que no estan en plantilla.
Ferran
Garcia, membre de VSF-Justicia Alimentaria Global, afirma davant la
fàbrica de Casa Tarradelles a Gurb que "tot el que fabrica no té un
perfil nutricional adequat".
La suma de conflictes laborals, alimentaris i mediambientals està acabant, si no és que ja ho ha fet, amb el pagès tradicional d'aquesta comarca i amb la salut de les seves habitants |
TRAMUNTANA
VERMELLA MAIL 17/10/2016
Vic (Osona).-
A la ruta, persones de procedències diverses: Sant Esteve de Palautordera, Mataró, Sant Joan de les Abadesses, Barcelona, Castelló, Caldes de Montbui, etc |
Llegim a DIRECTA que el passat
dissabte, a les 10 del matí, un autobús ple de gom a gom. Sold out a
Porc Aventura: els punts negres del porcí osonenc. En aquesta ruta,
organitzada per membres del Grup de Defensa del Ter (GDT), Lluçanès viu i
VSF-Justícia Alimentària Global, hi viatgen persones de procedències
ben diverses: Sant Esteve de Palautordera, Mataró, Sant Joan de les
Abadesses, Barcelona, Castelló, Caldes de Montbui i, òbviament, una bona
colla d'osonenques. També membres de diferents col·lectius: Enginyeria
sense fronteres, Aigua és vida, Ecologistes en acció o Som lo que
sembrem, fet que demostra l'interès que desperta aquest punt
paradigmàtic de l'eix dels porcs –terme amb el qual es coneix l'eix que
connecta la gran majoria de macro explotacions porcines a casa nostra,
des de l'Empordà fins a l'Urgell.
A
l'autobús. "Tot va molt bé, tot va molt bé, exceptuant alguna futilesa
que tot seguit li explicaré"; el fil musical, interpretat per la Trinca i
Rosa Maria Sardà, augura que, darrere el bonic paisatge de la Plana de
Vic, s'hi amaga alguna futilesa que, igual que a la cançó, potser és més
greu del que s'explica.
Primera
parada: la Fontsalada, al terme municipal de Gurb. Si la font és salada
no ho sabem -millor no beure'n-, però de contaminada ho està una
estona. Aquesta font conté un valor de 450 ml de nitrat per litre, quan
el límit per considerar-se potable està als 50 ml. En Fortià Prat,
químic i farmacèutic, explica que la composició geològica de la roca
d'on prové –a través d'on filtra l'aigua– és molt permeable, això permet
que l'excés de purins que s'avoca als camps de la zona arribi fàcilment
a les aigües subterrànies que abasteixen la font. "Si ara es fes una
gestió correcta dels purins, d'aquí a 10 anys tan sols s'haurien
descontaminat el 30% dels aqüífers osonencs. Una gestió correcta implica
un control molt estricte dels purins", sentencia.
La ruta va transitar per tots els punts calents de la macroindustria del porc a la comarca d'Osona |
També
es remarca que molts dels municipis amb els aqüífers contaminats,
històricament havien sigut autosuficients. Avui dia s'han construït
supraestructures que capten i distribueixen aigua des del Ter cap a
aquests municipis, ja que el principal riu d'Osona no pateix la
contaminació amb uns efectes tan devastadors. Aquestes noves captacions
han costat prop de 24 milions d'euros provinents de l'erari públic. En
Moisès Subirana, veí de Sant Boi de Lluçanès, explica que a la seva
localitat són les veïnes qui paguen els costos del sanejament de l'aigua
que consumeixen, contaminada per les macro granges de la zona.
Seguim
la ruta. Un cop a l'autobús, sona de nou la cançó de la baronessa: "Tot
va molt bé, tot va molt bé...". L'organització, ens explica el motiu de
la repetició constant d'aquesta cançó: al final de la jornada cantarem
una adaptació porcina d'aquesta cançó. I, escoltant la Trinca en bucle,
el camí ens porta cap a la macro granja de Serrarols, situada al
municipi de Sant Martí d'Albars, al Lluçanès, un territori de 8.000
habitants on hi ha més de 250.000 porcs.
Serrarols
era una petita granja familiar que es va transformar mitjançant una
"ampliació no substancial" i actualment conté prop de 2500 truges. Eva
Boixadé, exalcaldessa de Lluçà i membre de Lluçanès viu, relata
l'odissea i el procés d'al·legacions que van viure per intentar aturar
la construcció de la macrogranja. Finalment, una regulació laxa i
portada al límit en va permetre la construcció. La llicència va quedar
supeditada –novament– a un abastament d'aigües inexistent, que es va
construir des del Ter.
Les
explicacions es barregen amb els renills de les 'supertruges' que
habiten la granja, situada a pocs metres del grup de curiosos. Les
'supertruges' són exemplars molt fèrtils seleccionats genèticament entre
milers d'animals que dediquen el 85% del temps a gestar i el 15%
restant a alletar. "Entre una gestació i la següent únicament passen 7
dies", explica Sònia Resina de VSF-Justícia Alimentària Global i afegeix
"tan sols poden fer una passa endavant i una enrere, no tenen espai.
Això els comporta greus problemes a les potes, que han d'aguantar tot el
seu pes". "No són granges, són indústries", sentencia Sergi Solà,
president del GDT.
Tornem
altre cop cap a la plana de Vic. Tercera parada: Esfosa. Aquest
escorxador –un dels més grans de l'Estat espanyol– ens és massa
familiar: hi hem passat llargues jornades cobrint la lluita sindical que
hi estan lliurant les treballadores, que reclamen una millora de les
condicions laborals i salarials. "Només demanem que quan una
treballadora es trenqui els tendons, no hagi d'anar a l'hospital amb
bici", explica Roser Iborra, membre de Càrnies en lluita. "Si han
aguantat tant de temps en silenci, amb la complicitat de la població
osonenca, és perquè una gran part de les treballadores viu en risc
d'exclusió social, ja que és migrada". També es denuncia la situació de
falses cooperatives en la qual són obligades a treballar moltes de les
persones que no estan en plantilla. Aquest model es basa en la
subcontractació d'una empresa cooperativa gestionada pel mateix
escorxador per tal de cobrir una tasca fixa. La persona que està en
règim de falsa cooperativa ha de treballar com a autònom, s'ha de pagar
el material per treballar, com ara els ganivets, però no té els mateixos
drets que un assalariat.
Tot
seguit, encara amb l'estómac regirat, ens apropem a un parc situat a
l'entrada del polígon industrial Malloles per tal d'ingerir una paella
d'arròs –vegetarià– i agafar forces per seguir amb la ruta.
Planta de tractament de purins Guascor, tancada l'any 2008 |
Arribem
a la quarta parada, la planta de tractament de purins Guascor, tancada
l'any 2008. La planta està ubicada al costat d'un altre gran escorxador
osonenc: Patel Sau. Sergi Solà explica que a les dues plantes que hi
havia a Osona es tractava el 5% del purí que generava la comarca i era
rentable gràcies a les primes per cogeneració. El terme cogeneració fa
referència a la doble funció que desenvolupaven les plantes: per una
banda es generava electricitat a partir de gas importat d'Algèria i, per
l'altra, amb la crema del gas s'assecaven els purins, que estan formats
en un 90% d'aigua, per transformar-los en residus sòlids que es venien
com a adob.
Jesús
Soler, químic i membre del GDT, recorda una anècdota de quan es va
inaugurar la planta de tractament de purins. Aquell dia, membres del
grup ecologista van regalar una petita planta a les autoritats mentre
els advertien que aquella planta era més sostenible que la que acabaven
d'inaugurar. El temps els va acabar donant la raó, quan pocs anys
després es va deixar de subvencionar la cogeneració i la planta de
tractament va tancar. Desenes de pagesos es van trobar, de cop i volta,
sense un lloc on portar els purins.
Una
alternativa més neta, explica novament Sergi Solà, són les plantes que
generen biogàs a partir de purins. Tanmateix, expliquen, "no deixa de
ser una peça més d'un model insostenible a escala mediambiental i a la
industria li serveix d'excusa per incrementar la cabana porcina". El GDT
denuncia que en tancar les plantes de tractament, no es va plantejar en
cap moment reduir la cabana.
Seguim
cap a la cinquena parada i, encara al bus, apareix el nom d'un dels
membres més coneguts de l''aristocàrnia' osonenca: Josep Ramisa. Després
de recordar l'historial de l'empresari, en el qual consten abocaments
il·legals de purins o amenaces i insults a treballadores d'Esfosa, ens
dirigim cap a un dels seus camps. Allà, Carles Mencos, membre d'Unió de
Pagesos i propietari d'una petita explotació porcina, explica el model
integrat que ha substituït el model familiar tradicional a Osona: "per
aguantar els costos del model integrat es necessiten milers d'animals,
això provoca que els pagesos tan sols poden associar-se amb grans
empreses per tal de ser competitius". Un resignat Mencos conclou que "el
purí és un bon adob, però complicat d'utilitzar. Si no tens una gran
consciència, fàcilment caus en la temptació de fer-ne un ús incorrecte".
Rebatent als arguments de Mencos, Jesús Soler, explica que "el purí és
un mal adob, ja que és un residu industrial i la major part és
contaminant". En canvi, defensa que és molt millor adobar amb fems
–dejeccions dels animals barrejats amb palla–, ja que el nitrogen en
forma orgànica no es dissol com el purí cap als aqüífers, sinó que queda
a la primera capa del subsòl. Actualment, el 70% del que mengen els
porcs cal importar-ho. Aleshores, Osona només pot produir aliment i
tancar els cicles de nutrients fertilitzant amb les dejeccions per el
30% de la cabana actual. Caldrien 3 Osones més per alimentar-los. O
sigui el 300% de terreny de cultiu.
Davant la fàbrica es va denunciar l'apagada informativa que hi ha cada cop que denuncien grans empreses com aquesta, ja que és un dels principals anunciants als mitjans de comunicació |
Tocades
les sis de la tarda, el bus es desplaça cap a la fàbrica Casa
Tarradellas, al municipi de Gurb, per tal de tractar una altra fase del
model porcí: la producció de menjar processat. Davant la descomunal
façana, Ferran Garcia, membre de VSF-Justicia Alimentaria Global,
explica que l'alimentació processada representa un 70% del que ingerim,
que varia depenent de la posició social del consumidor i s'agreuja per
raons de gènere. Garcia ha fet diversos estudis sobre els productes de
l'empresa osonenca i afirma que "tot el que fabrica Casa Tarradellas no
té un perfil nutricional adequat. Casa Tarradellas no seria possible en
el model alimentari que defensem". També denuncia l'apagada informativa
que hi ha cada cop que denuncien grans empreses com aquesta, ja que és
un dels principals anunciants als mitjans de comunicació.
Segons
Garcia, la majoria de consumidores estan disposades a pagar més per
productes de proximitat i ecològics. Aquest fet hauria de desgastar les
grans empreses de menjar processat, però s'adapten fàcilment a aquestes
demandes produint 'menjar ecològic' amb unes condicions molt pitjors.
Garcia vaticina que aviat el 'gran monstre osonenc' s'ensorrarà, ja que
està basat en la mentida. Un dels assistents observa que ja ha començat
aquest declivi: "les rajoles que falten a la façana indiquen que el
gegant està caient!".
La
darrera parada és davant el consell comarcal d'Osona, on s'aborda una
de les possibles solucions a aquest model en crisi. Segons Marta Rivera,
impulsora de la càtedra en agroecològica a la Universitat de Vic,
l'agroecologia es basa a posar a les persones al centre de la vida.
Però, segons explica, "per molt que una explotació ecològica sigui
sostenible, quan entra al mercat capitalista deixa de ser-ho. El model
econòmic actual no té més de 250 anys, però és molt més important el
bagatge d'intercanvi al llarg de la historia". Rivera sentencia: "la
major part de la societat està cega dins el sistema capitalista, no
podem pensar que això canviarà a través del consum, hem de forçar un
canvi de model productiu".
L'aplec
porcí conclou amb l'esperada cantada de la cançó de la baronessa: "Tot
va molt bé senyora baronessa, exceptuant alguna futilesa que tot seguit
li explicaré". Sembla doncs, que després de tota una jornada visitant
futileses, podem certificar que la problemàtica osonenca no es tracta
d'un tema menor. La suma de conflictes laborals, alimentaris i
mediambientals està acabant, si no és que ja ho ha fet, amb el pagès
tradicional d'aquesta comarca i amb la salut de les seves habitants.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada