dilluns, 31 d’octubre del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST El 31 d'octubre de 1913 neix a Montant el pintor, dissenyador i militant anarquista Jesús Guillén Bertolín, més conegut com Guillembert

Jesús Guillén Bertolín
Internat al camp d'Agde fins al 30 d'agost de 1939, el desembre de 1939 treballà com a veremador a Quarante i després serà internat al camp de Sant Cebrià de Rosselló. 
Marxarà a finals de 1940 a Marsella, on intentarà sense èxit embarcar cap a Mèxic.  




Jesús Guillén Bertolín (Guillembert): 
El 31 d'octubre de 1913 neix a Montant (Alt Millars, País Valencià) el pintor, dissenyador i militant anarquista Jesús Guillén Bertolín, més conegut com Guillembert. Després d'estudiar a l'Escola Industrial i sis anys més pintura i decoració a l'Escola de Belles Arts de Barcelona, comença a il·lustrar revistes llibertàries com Guerra a la guerra y Solidaridad Obrera.
En 1931 es va adherir a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), després a les Joventuts Llibertàries i va participar a l'Ateneu Llibertari de la Concòrdia de Barcelona.
En juliol de 1936 va prendre part en els combats enquadrat en el Comitè Revolucionari de les Corts, del qual serà secretari en 1937, i després dels fets de Maig del 37 marxarà al front d'Aragó integrat en la 26 Divisió (ex Columna Durruti). Ferit a Monte Oscuro (Perdiguera, Monegros, Saragossa, Aragó), es recupera en un hospital barceloní abans de partir al front de Madrid en la 28 Divisió, a Terol el desembre de 1937 i a Extremadura el març de 1939, d'on arribarà a l’exili amb dificultats --via Villajoyosa, València i Barcelona--, per a ser internat al camp d'Agde (Eurau, Llenguadoc, Occitània), fins al 30 d'agost de 1939.
El desembre de 1939 treballarà com a veremador a Cranta (Eurau, Llenguadoc, Occitània) i després serà internat al camp de Sant Cebrià de Rosselló (Catalunya Nord). Marxarà a finals de 1940 a Marsella, on intentarà sense èxit embarcar cap a Mèxic. Aleshores participarà en la reorganització del Moviment Llibertari en l'exili a Bram (Aude, Llenguadoc, Occitània), i en la resistència contra l'ocupació nazi.
Lligat amb la militant anarcofeminista Sara Berenguer i instal·lat a Besiers (Erau, Llenguadoc, Occitània), col·laborarà després de l'Alliberament en la premsa llibertària (Ruta, Solidaridad, etc.). Va realitzar els dibuixos de nombrosos llibres i fullets, però sense deixar d'ajudar els companys en la lluita clandestina contra el règim franquista procurant-hi documentació falsa. Fou detingut en 1963 per les seves activitats militants en Defensa Interior. Exclòs amb Sara Berenguer de la CNT-AIT a l’exili en el Congrés de Montpeller de 1965 continuar amb la militància llibertària en els Grups de Presència Confederal, dels quals va ser membre del secretariat d'Acracio Ruiz en 1973.
Després del V Congrés de la CNT-AIT el desembre de 1979 a Madrid s’afilià en les agrupacions exteriors de la Confederació General del Treball (CGT). Jesús Guillén i Sara Berenguer seran, entre altres, els organitzadors de l'exposició en el 50è aniversari de l'inici de la Revolució espanyola organitzada per la Colònia Espanyola de Besiers el 1986.
Va ser autor de dibuixos; cartells; portades de llibres d'Alaiz, Víctor García, Faure, Gori, etc.; capçaleres i il·lustracions de la premsa exiliada (Boletín Interior FIJL, CNT, Mujeres Libres, Ruta, Solidaridad Obrera); i escrits en Frente Libertario, Mujeres Libres, Ruta (Caracas), Tribuna Confederal y Libertaria, etc.
Guillembert va morir el 20 d'agost de 1999 a Montadin, a prop de Besiers. Era germà de la militant anarcofeminista Conchita Guillén.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada