dissabte, 16 de juliol del 2016

Més control policial a Catalunya

El Govern francès blinda l'entrada a l’Alt Empordà al Voló. 
Els controls l'autopista van generar cues de fins a 30 quilòmetres des de Perpinyà atrapant milers de conductors. 
Després l'atemptat a Niça Europa s'intenta blindar de nou. 
A Catalunya, reforç policial a la frontera i a punts turístics importants. 
El Ministeri d'Interior del Regne d’Espanya no eleva l'alerta però reforça àrees estratègiques. 
El Govern espanyol manté el nivell 4 sobre 5 i intensifica la vigilància a zones de transport i turístiques. 
Continuaran els controls policials espanyols addicionals fronterers. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/07/2016 
El Voló (Rosselló).- 

Segons l’Agència Catalana de Notícies i la premsa convencional gironina i rossellonesa des de la nit del dijous al divendres arrel del fracàs de l’estat d’excepció –ara prolongat sis mesos-- que demostra la massacre a Niça (Alps Marítims, Occitània) reivindicada per l’Estat Islàmic --84 personers mortes i 202 ferides-- per postres el Govern francès segueix amb la seva patètica política d’espectacle antiterrorista tot blindant les fronteres com ara l'entrada a l’Alt Empordà o a la Baixa Cerdanya, espectacle de falsa seguretat de la població a la que s’afegeix el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol. Així, des de l'autopista a l'altura del Voló (Rosselló), on ahir es van quedar atrapats milers de persones en cues que van arribar als trenta quilòmetres. Cal tenir en compte que en un pont com aquests del 14 de juliol i l’inici de vacances a Europa la mobilitat de sortida i entrada al Rosselló arriba a uns 60.000 vehicles, comptant també els camions dels divendres. En direcció Perpinyà (Rosselló) eren d'uns cinc quilòmetres. L'entrada restringida a un carril va crear un embut que contrastava amb la tranquil·litat de trànsit a la Jonquera. Des de Perpinyà a la frontera quilomètriques cues de cotxes tenien atrapats, majoritàriament turistes, que van està aturats fins a quatre hores. La Policia Nacional espanyola porta a terme controls aleatoris que no generen retencions importants.  
«Hi ha centenars de persones atrapades amb els nens». Ho explicava François al diari L'Independant, al qual moltes veus relataven la situació. Es van quedar atrapats des de primera hora del matí a l'A-9 després del Portús (Vallespir) però d'entrada a l’Alt Empordà, on els gendarmes van tornar a blindar la frontera passada la mitjanit de dijous. Dels divuit peatges, només dos estaven oberts, informaven des de la Catalunya Nord. Tot i que era l'únic punt amb controls fixos, les cues es repetien a totes les carreteres. A la una del migdia, segons els mitjans francesos, la retenció era de trenta quilòmetres i a les quatre de la tarda s'havia reduït als disset. Als controls s'hi va sumar un accident que alentia la circulació en aquest punt.
La situació és conseqüència de la intensificació dels controls de la policia espanyola i la francesa. Els dos cossos policials van muntar controls a les principals connexions , la N-II i l'AP7. Els agents de la Policia Nacional espanyola controlaven els vehicles i els aturaven aleatòriament per demanar-los documentació i escorcollar els maleters. Aquests controls no van ser i no seran fixos, seran aleatoris, i ahir durant el matí es van anar alternant tant a la Nacional II com a l'autopista. El primer es va centrar en els vehicles que entraven a l’Alt Empordà a través de la N-II, al seu pas pel Portús. Aquest control no va provocar cues importants, tot i que sí retencions per l'afluència de trànsit en sentit sud. El Govern espanyol manté el nivell d'alerta 4 sobre 5. Els Mossos d'Esquadra també han intensificat els controls al Principat de Catalunya.
El punt més conflictiu va ser l'entrada a l’Alt Empordà a través de l'AP-7. Aquí sí que la policia francesa ha concentrat tot el trànsit per un únic carril per controlar tots i cadascun dels vehicles que sortien del Rosselló. Al peatge del Voló, els viatgers passaven l'estona fora dels cotxes comentant la situació. Entre els que s'esperaven hi havia una barreja entre camioners, treballadors i turistes que començaven les vacances.
«Des de dos quarts de deu que estem parats aquí», va explicar un turista holandès, Oscar van Velsen. «Si és per la nostra seguretat s'entén, però és una llàstima estant tan a prop del nostre destí», va afegir, perquè viatgen per passar unes vacances a Roses. Requinard Kevin va sortir de Perpinyà poc després de les nou del matí i a la una encara estava aturat al peatge. «Anàvem a Catalunya a passar el dia», va explicar. També s'ho prenia amb filosofia. «Em sembla exagerat aturar tots els cotxes però és per la nostra seguretat», manifestava. De Perpinyà a la frontera es tardava unes quatre hores.
A l'autopista també hi va haver algunes retencions en sentit nord menys importants perquè la policia no va reduir els carrils de circulació ni va tallar el trànsit. L'alcalde accidental de la Jonquera (Alt Empordà), Rafa Medinilla, confirmava que es van registrar retencions a tocar el Voló que van ser d'uns cinc quilòmetres. A cap punt de la població hi havia problemes de trànsit i també es podia veure molt poca activitat de turistes als principals espais comercials.
Des del mes de novembre passat, amb motiu de la celebració a París de la cimera del canvi climàtic i dels atemptats de l’Estat Islàmic previs a la ciutat i a Saint-Denis (Illa de França), els gendarmes van emprendre una estreta vigilància dels vehicles que entraven en el territori francès des de l’Alt Empordà i altres comarques catalanes i de la Península amb la col·laboració de la Guàrdia Civil, Policia Nacional espanyola i Mossos d'Esquadra.

A Catalunya, reforç policial a la frontera i a punts turístics importants 
Segons la premsa convencional tot l'estiu hi haurà més presència policial a diverses ciutats de Catalunya. El conseller d’Interior de la Generalitat, Jordi Jané, no ha concretat quines, per no “estigmatizar-les”, però seran les més turístiques. El que sí ha especificat és què suposarà aquest reforç policial: bàsicament es podran veure més Mossos d’Esquadra i més controls, especialment a l'entrada de les ciutats vigilades. “Veure controls policials i agents amb armes llargues pels carrers s'ha de percebre com una cosa normal, és el que toca” (sic), ha dit Jané, en el context d'amenaça terrorista que viuen els països occidentals. Però el conseller ha deixat clar també que aquest reforç policial no farà desaparèixer el risc d'atemptat (!). Això és, per tant, el que s'ha decidit en la reunió que ahir van tenir el conseller d’interior i la cúpula dels Mossos d’Esquadra. Una reunió que ja estava programada abans de la massacre de Niça, ja que en fan una cada 15 dies, però que l'atemptat del vespre de dijous va obligar a canviar-ne la ubicació. S'ha fet al Palau de la Generalitat i no a Sabadell (Vallès Oriental) com estava previst.

Nivell d’alerta 
Es manté el nivell d'alerta 4 sobre 5 (5 voldria dir risc imminent d'atemptat) però el conseller d’Interior ha volgut envia un missatge de calma: “El nivell d'alerta terrorista, es manté en 4 sobre 5 a tot Espanya. Això vol dir que estem en "màxima alerta", però que no hi ha una amenaça imminent d'atemptat”. En aquest sentit, Jané ha volgut traslladar certa serenitat i confiança explicant la feina de prevenció que fan els Mossos, que aquest any han intensificat l'activitat per prevenir aquest tipus d'atemptats. Com ha exemple d'aquesta prevenció, ha explicat que tenen controlats els esdeveniments que hi ha cada setmana a Catalunya, els punts on es pot concentrar més gent i que per tant, cal vigilar amb més atenció.
Pel que fa la coordinació amb els cossos policials estatals, aquí també ha explicat que aquesta vegada ha funcionat millor. Jané ha recordat que els Mossos d’Esquadra tenen competències en l’àmbit de la investigació criminal i la lluita contra el terrorisme al Principat de Catalunya i que per tant han de participar a les reunions que es fan a nivell de tot l'Estat sobre l'amenaça yihadista. Ahir, a diferència del que havia passat després d'altres atemptats, el Mossos sí han participat a la reunió d'urgència que ha convocat el ministre d'Interior en funcions, Fernández Díaz, amb tots els cossos i forces de seguretat de l'Estat. Els Mossos ja van participar a una d'aquestes reunions a finals de l'any passat, la que es va fer poc després dels atemptats de París i Saint-Denis el novembre.
El Govern espanyol manté el nivell 4 sobre 5 i intensifica la vigilància a zones de transport i turístiques, i continuaran els controls policials addicionals fronterers 
Després de la massacre de Niça el risc d'atemptat a l'Estat espanyol segons el Govern espanyol continua sent alt, i és per això que el Ministeri d'Interior ha decidit mantenir el nivell d'alerta 4 sobre 5, que en el darrer cas implicaria la possibilitat d'una acció imminent i el desplegament de l'Exèrcit, com passa a la República francesa. La mesa espanyola d'avaluació de l'amenaça terrorista --en què també participen els Mossos d'Esquadra-- es va reunir ahir d'urgència a Madrid i va optar per reforçar algunes àrees considerades més sensibles durant el període estiuenc. En concret, hi haurà més vigilància a les zones turístiques i també als aeroports i espais de més afluència. També es mantindrà el reforç policial a les zones frontereres entre amb l’Estat francès que s'havia establert amb motiu de l'Eurocopa i el Tour i que havia de concloure el proper 26 de juliol. El Govern francès, després del 26 de juliol, mantindrà almenys l’estat d’excepció, dit d’urgència, durant tres mesos -fins a finals d’octubre-.
El nivell 4 es va decretar el juny del 2015, després d'un seguit d'atemptats a l’Estat francès, Tunísia i Kuwait. Posteriorment, tot i produir-se el novembre els atacs simultanis a París i Saint-Denis --incloent-hi l'atac a la sala Bataclan-- o l'assalt a l'aeroport de Brussel·les, es va decidir mantenir el mateix nivell. I l'atemptat de la nit de dijous i al divendres tampoc no ha fet canviar de parer el gabinet tècnic que assessora l'executiu espanyol en funcions. Després d'aquesta trobada d'experts, el ministre en funcions, Jorge Fernández Díaz, va reunir els representants del pacte antigihadista --integrat per tots els partits del Congrés de Diputats--, que van ratificar les noves mesures impulsades per reforçar la seguretat d'àrees sensibles.  
El Govern espanyol va assegurar que la col·laboració policial i judicial entre l’Estat espanyol i el francès és màxima, però tot i així, el Govern espanyol insisteix que l'objectiu és intensificar-la fins on calgui. Mariano Rajoy, en la seva compareixença, insistia a oferir tota la cooperació possible i el “compromís lleial” del seu govern amb el d'Hollande per detectar i perseguir els terroristes.
En la seva compareixença, Fernández Díaz subratllava la importància de les tasques de prevenció i, en aquest sentit, reclamava als mitjans de comunicació que informin als ciutadans sobre els canals en què, de manera “anònima”, es poden denunciar hipotètics casos de radicalització que detectin en el seu entorn social. 2.000 comunicacions ja ha rebut el canal obert fa sis mesos perquè els ciutadans denunciïn casos de radicalització islamista en territori espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada