dijous, 30 de juny del 2016

El nou cap de la Policia Local de Palma és l’intendent del cas Torroija i patriota reservista de l’Exèrcit espanyol

Josep Palouzié, intendent en cap a Girona, ha estat nomenat responsable de la seguretat palmesana. 
Haurà de fer front a la renovació del cos, amb el prestigi molt tocat per l'ombra de la corrupció vinculada al Partit Popular. 
El sindicat de funcionaris CSIF ha demanat que s'anul·li el nomenament perquè entén que Palouzió té un rang inferior al necessari per accedir a la plaça. 
L'any 2014, van començar les detencions d'agents, investigats arran de la sospita d'haver teixit una xarxa clientelista amb empreses de l'oci nocturn. 
Josep Palouzié durant el ple d'investidura de l'alcalde Carles Puigdemont, quan ocupava el càrrec de cap de la Policia Local de Girona 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/06/2016 
Girona (Gironès).- 

Josep Palouzié, amb la regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor, durant l'acte de nomenament com a nou cap de la Policia de Palma 
Llegim a DIRECTA que el fins ara intendent en cap de la policia municipal de Girona, Josep Palouzié, ha estat nomenat cap de la policia local de Palma. Ocupa el càrrec, una plaça de lliure designació, després de passar per un procés de selecció en què es valoraven de manera especialment positiva les candidatures de persones no relacionades amb l'entorn palmesà. A partir d'ara, Palouzié haurà de fer front a una policia local investigada per la fiscalia a causa de diferents casos de corrupció, que han provocat la imputació de desenes d'agents i de tots els comissaris de Palma. Des de l'Ajuntament, per tant, s'espera que Palouzié es mostri implacable contra la corrupció i ajudi a la implementació del nou organigrama del cos, impulsat per l'actual regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor. 
No obstant això, la seva arribada ha tengut ja alguns entrebancs. Per exemple, el sindicat de funcionaris CSIF ha demanat que s'anul·li el nomenament perquè Palouzié té un rang inferior al necessari per accedir a la plaça. L'Ajuntament assegura que, en la designació, "ha pesat més el treball que ha dut a terme que les seves idees polítiques", però la seva gestió al capdavant de la policia municipal de Girona també va rebre crítiques. Les més conegudes responen a unes declaracions que va fer en una entrevista a La Razón, en què lamentava el fet que Espanya tingués "un nivell baix de patriotisme" i reivindicava la reinstauració del servei militar obligatori. Palouzié, de marcat perfil espanyolista, també és reservista de les Forces Armades.
La policia que fins ara dirigia ha estat criticada pel Defensor de la Ciutadania de Girona, Ramon Llorente, qui explicava al digital gironí Ariet que es reben moltes queixes per un tracte inadequat de la policia i denunciava que el cos comptés amb "el privilegi de la presumpció de veracitat enfront de la ciutadania".

El cas Torroija 
El cas de Juan Pablo Torroija, un home de 41 anys d'origen argentí que el juliol 2012 va morir sota custòdia policial en una comissaria gironina, també ha estat un dels afers polèmics que han envoltat la policia local gironina durant el temps que ha estat comandada per Palouzié: segons la versió oficial, Torroija es va suïcidar a la seva cel·la, però la seva família sempre ha defensat que els agents que estaven al seu càrrec van cometre omissió en el seu deure de custòdia, ja que no van augmentar la vigilància sobre el detingut després d'un primer intent de suïcidi, hores abans. Després d'un primer arxivament provisional per part del jutjat d'instrucció número 4 de Girona, l'Audiència Provincial va reobrir el cas l'any 2014. Gràcies a això, un agent de la policia local, Francisco Javier Cruz Téllez, ha acabat sent jutjat per homicidi imprudent. Va ser absolt a finals del maig passat i el cas es troba pendent del recurs d'apel·lació que ha interposat la família de Torroija.

El cos que es trobarà 
Palouzié arriba a Palma en una situació complicada, ja que més del 10% de les 800 persones que integren el cos de la policia local estan essent investigades per diferents delictes. Hi ha al voltant de 30 persones investigades (el que abans s'anomenava imputades), setze han passat per la presó durant els darrers mesos i sis d'elles continuen entre reixes per diferents casos de corrupció policial i funcionarial. La investigació judicial, que ha estat sota secret de sumari des del seu esclat l'any 2013, posa el focus en un nombre elevat de policies, que estarien implicats en diferents trames que es van acabar unint en una macroinvestigació.
L'estiu de 2013, tres agents van ser detinguts, acusats de facilitar drogues i prostitutes a un local regentat pel grup Àngels de l'Infern a Palma. A partir d'aquí, es va iniciar una investigació paral·lela sobre un presumpte procés d'oposicions manipulat, en el qual s'investiga si es van filtrar preguntes de l'examen a persones afins a la direcció política del cos, fet que va suposar la imputació del llavors regidor de Seguretat Ciutadana –Guillermo Navarro, del Partit Popular– i del cap de policia del moment. L'any 2014, van començar les detencions d'agents, investigats sota la sospita d'haver teixit una xarxa clientelista amb empreses de l'oci nocturn a les quals haurien cobrat comissions per evitar inspeccions, uns suborns que s'haurien pagat a través d'empreses de familiars d'agents.
Poc després, la investigació es va centrar en l'anomenada Patrulla Verda, que va ser dissolta fa uns mesos i que tenia com a funció vetllar pel compliment de les llicències i les normatives a bars, discoteques i locals d'oci nocturn. Molts dels antics components de la patrulla estan acusats d'afavorir alguns d'aquests locals i d'extorsionar-ne d'altres. Segons la investigació judicial, els locals que estaven sota protecció policial eren avisats presumptament abans de cada inspecció i, a canvi, els agents suposadament cobraven comissions en efectiu, copes, drogues o sexe amb prostitutes dels locals. Segons el sumari, les agents de policia implicades haurien fet els ulls grossos presumptament davant les irregularitats denunciades per la ciutadania en qüestions com, per exemple, el renou per sobre dels decibels permesos, o haurien impulsat més inspeccions de les corresponents en aquells locals que no cooperaven (fet pel qual també es van produir detencions dins l'àrea d'activitats de l'Ajuntament de Palma).
Ahir, es va aixecar parcialment el secret de sumari, que té l'extensió desmesurada de 66 toms i que podria assenyalar alts càrrecs del Partit Popular de Palma, entre ells el seu expresident local, José María Rodríguez. Segons una informació publicada ahir pel Diario Mallorca, Rodríguez s'hauria beneficiat de diversos serveis sexuals en clubs, segons tres testimonis inclosos al sumari, un extrem que el polític ha negat a través d'un comunicat.
Mentrestant, els tres comissaris que aspiraven a assumir el comandament de la policia local han estan destituïts i Josep Palouzié, fins ara sense cap vincle amb el cos palmesà, fa front al seu tercer dia com a cap de la policia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada