Acció contra la situació del vot per correu a Edimburg |
Un vot que no reben al domicili de residència, sinó que aquest vot per correu, s'ha d'anar a sol·licitar personalment a les oficines consulars.
DIRECTA 26/06/2016 (Edimburg)
Pau Llosa
El dret al sufragi es va veure perjudicat a l'Estat espanyol amb la modificació de l'article 75 de la Llei Orgànica de Règim Electoral General. La reforma proposada per José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE) l'any 2011 va rebre els vots a favor del PP, del Partit Nacionalista Basc i de Convergència i Unió. Aquell acord, marcaria un abans i un després en la participació democràtica de les residents a l'estranger. Just després de l'aprovació de la reforma, s'aconseguiria fer baixar d'un 31,74% de participació en les eleccions generals de 2008, a un 4,95% en les de 2015. Unes xifres que han estat denunciades reiteradament per Marea Granate, un col·lectiu transnacional i apartidista, format per migrants de l'Estat espanyol i activistes locals, que vol combatre les causes que han provocat la crisi econòmica i social que les ha fet emigrar. "El 4,95% és una xifra antidemocràtica per a qualsevol procés que es faci dir net i sense incidències, com es farà dir el 26J", afirma María Almena, una de les portaveus de la plataforma. La mateixa agrupació va enviar una carta a tots els partits polítics que van obtenir representació institucional als últims comicis del 20D, en ella, s'alertava aquest problema i es proposava una reforma per tornar a garantir el dret del sufragi a les residents a l'estranger. Segons ella, però "El govern no ha fet res perquè això no es torni a repetir, no hi ha voluntat política per facilitar el vot des de l'exterior", conclou.
Aquesta reforma arriba enmig d'una de les onades migratòries més fortes de la història recent. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, el nombre d'inscrits en els registres consulars no ha parat de créixer des de la modificació. 1,7 milions, el 2011; 1,8 milions, el 2012; i 1,9 milions, el 2013. A l'1 de gener d'aquest any la xifra de residents a l'exterior pujava als 2.305.030 de persones de l'Estat espanyol, segons dades del mateix organisme. Segons el mateix INE, de totes aquestes ciutats residents a l'estranger hi hauria 1.920.256 ciutadanes amb dret de vot a les eleccions generals d'aquest diumenge. Un vot, malgrat tot, que no reben al domicili de residència com passava abans de la modificació de la llei, sinó que aquest vot per correu, s'ha d'anar a sol·licitar personalment a les oficines consulars o ambaixades sense que ningú el garanteixi si finalment el poden exercir, perquè en reiterades ocasions el vot no és entregat per correus. Un procés administratiu "desastrós i vergonyós" en termes del col·lectiu de juristes Dosmillonesdevotos, que resumeix amb només un 8% de sol·licituds de vot per correu segons ha anunciat l'Oficina del Cens Electoral.
Aquest cap de setmana, centenars de persones afectades, protestaran arreu d'una quinzena de ciutats en llocs emblemàtics i davant els consulats per la Llei Electoral que els nega el dret a participar en la vida política a través del sufragi. Una vegada més, Marea Granate, entitat convocant de les concentracions, ha demostrat la capacitat per visualitzar el malestar dels residents i expatriades de l'Estat espanyol a l'exterior. Entre les ciutats que participen de la convocatòria es troba Viena, París, Lisboa, Frankfurt, Berlín, Manchester, Ciutat de Luxemburg, Reykjavík o Edimburg. Les portaveus de totes les concentracions han fet una crida a llançar un missatge global unitari de la problemàtica i a aprofitar l'ocasió per donar a conèixer les seves propostes. Unes propostes que segons l'organització passen per una "la reforma de la Llei Electoral amb col·laboració de la ciutadania" i per "la implementació d'un sistema d'inscripció a distància que elimini els problemes d'accés per horaris i distància als consulats", entre altres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada