dimecres, 6 d’abril del 2016

Oriol Solé Sugranyes fou l’ànima del MIL-GAC

Empresonat a Perpinyà va fugir i va ser detingut per la Gendarmeria francesa el març de 1971 










 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/04/2016 
Perpinyà (Rosselló).-  

Oriol Solé Sugranyes fou  l'ànima del MIL, creia en la lluita armada revolucionària com a eina d'alliberament de la classe obrera contra el capitalisme. Pertanyia a una família catalana de classe mitjana que, segons les pròpies paraules d’Oriol, l’educà en “l’esperit de lluita per garantir la llibertat” en el si de la repressió franquista. En els seus inicis, va militar al PSUC i al PCE (i) fins que va optar pel comunisme llibertari i pels grups més combatius del moviment obrer de principis dels anys setanta a través de plataformes de Comissions Obreres.
No va ser fins al gener de 1971 que es va celebrar la primera reunió del MIL en un petit apartament als afores de Tolosa després que Solé Sugranyes entrés en contacte amb diversos joves llibertaris del sud de l'Estat francès com Jean-Claude Torres o Jean-Marc Rouillan --cofundador dels GARI i Action Directe--. Santiago Soler Amigó, Josep Lluís Pons Llobet i Salvador Puig i Antich van ser els seus companys de lluita, provinents, com ell, de la classe mitjana barcelonina. 

De la "la banda dels STEN" a la professionalització del MIL 
El MIL s'estructurava en Grups Autònoms de Combat (GAC). Les seves accions consistien en expropiacions a sucursals bancàries no solament per a la supervivència dels membres de l’organització, sinó també per al manteniment de les seves publicacions clandestines i per al suport econòmic a plantilles de treballadores en vaga. Un dels pilars de l’activitat del MIL va ser l’editorial clandestina Ediciones Mayo del 37, a través de la qual imprimien i difonien textos anticapitalistes per fer créixer la consciència de classe i contribuir a la construcció teòrica del moviment proletari. Al sud de l'Estat francès hi tenien el seu lloc de refugi, on tenien el suport de vells militants de la CNT-AIT i la FAI, com Pere Mateu Cusidó, que havia executat a Madrid el president Eduardo Dato el 8 de març de 1921.
Però, després d’una primera detenció i l'empresonament a Perpinyà (Rosselló) de l'Oriol el 1971 per intentar entrar a l'Estat espanyol amb Rouillan amb un cotxe robat, Solé Sugranyes va tornar a ser detingut al setembre de 1973 junt amb el seu company Josep Lluís Pons Llobet després d’atracar una sucursal de La Caixa en el municipi de Bellver de Cerdanya (Lleida). Després d’aquest incident, Oriol Solé no sortí de la presó fins a l’abril de 1976 protagonitzant --amb altres presos d’extrema esquerra que complien condemnes per terrorisme o lluita armada-- la històrica fuga de Segòvia. 

La fuga de Segòvia: a la recerca de la llibertat 
Mentre la mort de Franco ocasionava la paràlisi del Govern espanyol de la Segona Restauració Monàrquica davant una marea obrera i popular amb ànsies de llibertat, un grup de presos polítics que complien condemna a la presó de Segòvia excavaven un túnel amb la intenció d’una fuga imminent. Després d’un primer intent frustrat per un infiltrat (El Lobo), la històrica fuga de Segòvia la va dur a terme el 5 d’abril de 1976 un grup de 29 presos polítics format per 24 militants d’ETA pm, un pres de l'LCR i cinc catalans membres del FRAP, del FAC, del PCE (i) i del MIL; entre aquests últims, Oriol Solé Sugranyes.  Aquell dia, els fugitius van destapar la tapa de rajoles que ocultava el túnel que havien estat cavant durant mesos als lavabos de la presó i es van endinsar pel col·lector d'aigües fecals. “Si alguna cosa s’ha de destacar d’Oriol Solé, és la seva gran humanitat”, afirma Carles García Solé, antic militant del Front d’Alliberament Català (FAC) i company de fuga de l’Oriol. “Encara avui em recordo de l’última experiència que vaig tenir a la presó mentre ens escapàvem… Havíem de passar per un forat molt estret i no podia continuar. L’Oriol, en veure que jo no podia tirar endavant, va fer mitja volta acompanyant-me tot el trajecte fins a arribar allà on teníem la roba”.
A l’altra banda del túnel, després d’un camí d’uns 800 metres pel clavegueram de Segòvia, els esperava un comando exterior organitzat, entre d'altres, per la jove Miren Amilibia. “La consecució de la llibertat ens va donar energia a tots per poder trencar les reixes que intentaven contenir i controlar les persones que creiem en els altres i en la construcció d’un país per a tots i en el qual poguéssim participar per ser agents actius de les nostres vides”, va dir la mateixa Miren 38 anys després del cru final del seu company. “Van ser anys de lluita, anys durs, però també de molta il·lusió i esperança. Ens vam trobar amb l’Oriol en el mateix camí”, sentencia. 

Dispersió i fugida al bosc de Sorogain 
Amagats en el tràiler d'un camió que carregava fusta, van viatjar des d'allí fins a Espinal, poble navarrès proper a la frontera on es van amagar en una borda en l'espera d'un mugalari (contacte que els conduiria a través de la muntanya fins a l'Estat francès). Però algú es va equivocar en donar la contrasenya i el guia no s'hi va presentar. Els evadits sabien que eren prop de la frontera i, ansiosos per aconseguir la llibertat, van decidir tirar milles en plena nit. Segons la majoria de les persones que es van escapar, aquesta decisió va suposar un fracàs: 29 persones fugint per muntanyes controlades per la Guàrdia Civil amb una alta freqüència de contrabandistes no van passar desapercebudes. Van ser interceptats per una patrulla de guàrdies que començà a disparar, i es van subdividir en petits grups que van córrer per on van poder enmig d'una boira espessa. 
En una de les ràfegues, l'Oriol va caure mort, i la resta, a poc a poc, va decidir anar-se entregant. Només cinc persones (Carles Garcia Solé, Mikel Laskurain, Koldo Aizpurua, Jesus María Muñoa i Miren Amilibia) van aconseguir amagar-se dins d'un xalet durant 15 dies fins que van poder creuar la frontera. Un cop van ser allà, foren confinats pel Govern francès a l'illa de Yeu fins que es decretà l'amnistia del 1977 i van poder tornar. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada