dimecres, 6 d’abril del 2016

Un llibre recupera la petja d'Oriol Solé Sugranyes

Coincidint amb el quarantè aniversari de la mort del militant del MIL, assassinat a trets per la Guàrdia Civil, un recital poètic recordarà la seva figura i es presenta un llibre commemoratiu, del qual us oferim un fragment del pròleg. 
El llibre inclou textos inèdits escrits pel mateix Solé Sugranyes, com ara els versos escrits des de la Model amb el pseudònim Arditi dei Poppoli. 

Una part dels guanys obtinguts amb la difusió del llibre es destinarà a comitès antirepressius i a persones preses. 

Tanmateix, en aquest exercici de recuperació de la memòria, també volen dedicar un emotiu record a tots aquells companys i companyes que ens han deixat al llarg de tots aquests anys i que van confluir, d'una manera o altra, en la vida de l'Oriol: Pau Pons, Pau Maragall i Mira, Igansi Tomás Ubierna, Paco Fernández Buey, Mònica Maragall i Mira, Raimon Civil, Jean Claude Torres, Santi Soler Amigó, Emili Pardiñas Viladrich, Damià Escuder, José Antonio Díaz Valcárcel, Manolo Murcia, Salvador Puig Antich i Juan José Echave. 
Oriol Solé Sugranyes conduït per agents de la Gendarmería francesa després de la detenció a Perpinyà el març de 1971, després d'haver fugit de la presó de la ciutat 




DIRECTA 06/04/2016 
Redacció  


Avui, dimecres 6 d'abril, es compleixen 40 anys de l'assassinat d'Oriol Solé Sugranyes, militant del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL, per les seves sigles en castellà) mort a Auritz, Navarra, pels trets de la Guàrdia Civil després de protagonitzar, amb una trentena de presos d'ETA, la famosa fuga del penal de Segòvia. Per aquest motiu, la Comissió pel 40 aniversari del seu assassinat ha preparat un acte de record, que tindrà lloc al Teatre de l'ACIDH, al barri de Gràcia de Barcelona, on, entre altres coses, es presentarà un audiovisual amb testimonis i imatges inèdites que recuperen moments de la vida més personal de l'activista.

El documental ha estat coordinat per Felip Solé Sabaté, cosí d'Oriol Solé, i Gemma Serrahima, neboda d'Oriol i autora del documental The Segovia Big Band, on els mateixos protagonistes d’ETA Políticomilitar que van participar en la famosa fuga narren la història de l'episodi. D'altra banda, l'acte servirà per presentar el llibre Oriol Solé 40 anys després, un document col·lectiu en què 27 testimonis d'amics i companys de diferents moments de la vida i la lluita d'Oriol Solé Sugranyes (des que era cap d'escoltes fins a l'activitat al MIL) aporten una nova visió personal i política d'aquest revolucionari.

Així mateix, el llibre consta d’una cronologia vital del protagonista, una altra sobre la seva època, quinze poemes dedicats a la seva persona i textos inèdits escrits pel mateix Solé Sugranyes, com ara els versos escrits des de la Model amb el pseudònim Arditi dei Poppoli, a més de nombroses fotografies fins ara inèdites aportades per la família i les amistats. L'acte comptarà amb la participació dels poetes Bio-Lentos, David Castillo, Enric Casasses, Ferran Aisa, Núria Martínez Vernis, Gerard Jacas i Marcel·lí Reyes i els músics Jaume Arnella, Pau Riba, Enric Hernaez, Yvette Nadal, David Caño i Sílvia Tomàs. Oferim, com a avanç editorial, un fragment del pròleg del llibre, que ha estat editat per Deskontrol i coordinat per Ricard Vargas de Golarons i Guille Larios. 


'Oriol Solé, 40 anys després' (fragment del pròleg del llibre) 

Amb motiu del 40 aniversari de l'assassinat d'Oriol Solé Sugranyes, membre del MIL mort a la fuga de Segòvia, va sorgir la necessitat de recuperar i actualitzar la seva memòria i dignitat a través de diversos testimonis d'amics, amigues i companys de lluita, d'ençà que era cap d'escoltes fins al final de la seva vida.

A través de les vivències i els records d'aquests 27 testimonis, volem redescobrir la seva part més personal i humana, intensament relacionada amb la seva dimensió més política i combativa.

Aquesta recuperació d'una vida i una personalitat subversives i revolucionàries, ens permet endinsar-nos en una època en què van brollar i expandir-se lluites, il·lusions i esperances, impulsades per la radicalització del moviment obrer més combatiu, malgrat la negació de tot tipus de llibertat, a les acaballes del franquisme.

Intentem aportar, així, la recuperació d'una dimensió individual i col·lectiva anticapitalista i antiautoritària, amagada i negada per la transició.

Per aprofundir en aquesta memòria, també s'aporten diversos materials de suport: una cronologia de la seva biografia i de l'època que va viure, amb els fets polítics i les lluites obreres més notables; diversos poemes dedicats a l'Oriol al llarg d'aquests anys; textos escrits pel mateix Oriol; correspondència personal recuperada; fotografies i il·lustracions de publicacions i fulls volants d'agitació política, així com diversos textos periodístics i d'historiadors que el situen en la trajectòria de lluita que va viure.

Parlar de l'Oriol és parlar d'un personatge clau, revolucionari i carismàtic per a tots els que el van conèixer. Avui dia, creiem que la seva experiència i aportació, com la de tants altres, pot servir com a eina de reflexió i debat pels moviments que lluiten per impulsar una transformació social que comporti una pràctica personal i col·lectiva realment alliberadora.

I serveixi, també, perquè el compromís i l'autenticitat mantinguda al llarg la seva vida esperoni les noves i les futures generacions a combatre per un alliberament de debò, que faci que la llavor d'una vida rica en vivències de companyonia, generositat i creativitat sacsegi els fonaments opressius d'aquesta societat basada en l'abús, la banalització i la indiferències dels uns envers els altres.

Tanmateix, en aquest exercici de recuperació de la memòria, també volem dedicar un emotiu record a tots aquells companys i companyes que ens han deixat al llarg de tots aquests anys i que van confluir, d'una manera o altra, en la vida de l'Oriol: Pau Pons, Pau Maragall i Mira, Igansi Tomás Ubierna, Paco Fernández Buey, Mònica Maragall i Mira, Raimon Civil, Jean Claude Torres, Santi Soler Amigó, Emili Pardiñas Viladrich, Damià Escuder, José Antonio Díaz Valcárcel, Manolo Murcia, Salvador Puig Antich i Juan José Echave.

Finalment, cal remarcar que tots aquells companys i companyes que estiguin empresonats a hores d'ara pels seus ideals de plena llibertat, siguin anarquistes o no, també són companyes de l'Oriol Solé Sugranyes. És per això que una part dels guanys obtinguts amb la difusió del llibre es destinarà a comitès antirepressius i a persones preses. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada