diumenge, 21 de febrer del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 21 de febrer de 1895 neix a Saragossa l'anarcosindicalista Emilio Longas Castro

Necrològica publicada a Espoir
El febrer de 1939 fou internat als camps de concentració d'Argelers de la Marenda, Barcarès i Sant Cebrià de Rosselló. Quan esclatà la Segona Guerra Mundial va ser reclòs al camp de concentració i trànsit de refugiats Le Haras, a Perpinyà, per a fer el servei gratuït per a les autoritats franceses
Quan la victòria alemanya, va ser enviat a Vernet d’Arièja, després al fort de Cotlliure i deportat a Djelfa (Algèria), on restà fins l'alliberament del camp per les tropes aliades.

  
Emilio Longas Castro:  
El 21 de febrer de 1895 neix a Saragossa (Aragó) l'anarcosindicalista Emilio Longas Castro. De ben jovenet s'afilià al Sindicat de la Fusta de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Saragossa.
A començament de la dècada dels vint es traslladà a Barcelona, on milità en el sindicat anarcosindicalista i fou perseguit per les seves idees. El 22 de desembre de 1934 va ser detingut, juntament amb altres companys, a l'Ateneu Eclèctic de Barcelona i acusat d'haver participat en l'atracament d'una fleca.  
El juliol de 1936 participà en les lluites de carrer per sufocar l'aixecament militar franquista i durant la Guerra Civil fou membre dels Comitès de Defensa Confederals i participà en la col·lectivització de la indústria fustera.  
El 1939, amb el triomf militar franquista, passà la frontera del Pirineu i fou internat als camps de concentració d'Argelers de la Marenda, Barcarès i Sant Cebrià de Rosselló.
Quan esclatà la Segona Guerra Mundial va ser reclòs al camp de concentració i trànsit de refugiats Le Haras, a Perpinyà (Rosselló), per a fer el servei gratuït per a les autoritats franceses.
Quan la victòria alemanya, va ser enviat a Vernet (Arièja, Occitània), després al fort de Cotlliure (Rosselló) i finalment deportat a Djelfa (Algèria), on restà fins l'alliberament del camp per les tropes aliades.
Després milità en la CNT-AIT d'Alger fins al 1961, quan passà a Tours (Centre Vall de Loira), després a Briva la Galharda (Llemosí, Occitània) i més tard a Rochefort (Poitou-Charentes). En el 1967 col·laborà en el periòdic Le Combat Syndicaliste.  
Emilio Longas Castro va morir el 26 de juliol de 1978 a l'hospital de La Rochelle (Poitou-Charentes) i fou enterrat a Tours.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada