dijous, 26 de novembre del 2015

Operació ‘Òxid’ de la Guàrdia Civil

Material militar republicà arqueològic de 1939 requisat per la Guardia Civil
Una estelada de l’Exèrcit Popular de Catalunya de 1936 i una tricolor, amb l’estella vermella, de l’Exèrcit Popular de la República espanyola causes reals de la requisa policial espanyola de material arqueològic del Museu de la Retirada de Camprodon, referent de la Memòria Històrica.
L'Ajuntament de Camprodon defensa la innocència del Museu de la Retirada.
El consistori diu que el museu no ha suposat mai cap problema d'"ordre públic".


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/11/2015 
Camprodon (La Vall de Camprodon, Ripollès).- 

Interior del Museu de la Retirada
Poques hores després que la Comandància de Girona de la Guàrdia Civil donés a conèixer els detalls de l'operació 'Òxid' que va acabar dilluns amb la requisa de material arqueològic procedent d’anys de recerca a la frontera d’armament oxidat i inservible de l’Exèrcit Popular de la República abandonat el febrer de 1939, l'Ajuntament de Camprodon (la Vall de Camprodon, Ripollès) s'ha posat al costat dels dos detinguts --els dos creadors del Museu de la Retirada que ja estan en llibertat-- i ha defensat públicament i amb contundència la seva innocència.
En un comunicat de l’Ajuntament, el consistori defensa la seva honestedat, diu que són "molt coneguts" per la seva "dedicació desinteressada en benefici del poble" i que haurien estat "víctimes d'un procediment burocràtic complex però mai responsables de cap tipus de delicte". Pel que fa al Museu, es diu que tothom coneixia el que hi havia i que mai va suposar cap problema d'"ordre públic" sinó que ha estat un atractiu turístic pel municipi. En el comunicat, l'Ajuntament fa un seguit de valoracions sobre l'existència del material arqueològic requisat que la Guàrdia Civil exposa a la Comandància de Girona. L'equip de govern municipal subratlla que es tracta d'un local privat que està oberta públic i on s'exposa de forma desinteressada i sense ànim lucratiu una gran quantitat de material relacionat amb la Retirada dels combatents republicans el febrer de 1939. "Mai ha suposat cap problema per a la convivència, ordre públic i ha coadjuvat a l'atractiu turístic del municipi". El local està al centre del poble.
També es diu que mai ningú ha cregut que aquesta "innocent i innòcua activitat" pugui constituir cap tipus de delicte ja que al seu entendre fa la funció d'explicar i documentar una part de la història com és la Guerra Civil que va tocar molt de prop aquest municipi. Per altra banda, es reconeix que sempre hi ha hagut un projecte més ambiciós de que aquest espai esdevingui un veritable Museu de la Retirada --ara només és una col·lecció que es pot visitar--, compartit amb el consistori, però que les dificultats tècniques i econòmiques no ho han fet possible. Mentrestant, però, l'exposició d'aquest material i la seva conservació són "d'interès" per al municipi.

Dues persones "honestes" i "molt apreciades" a Camprodon
Pel que fa als dos detinguts, ànimes del Museu de la Retirada, l'Ajuntament ha sortit a la seva defensa amb contundència tot dient que són persones "honestes" i "molt apreciades" per la gent del poble per la seva "dedicació desinteressada en benefici del poble". L'equip de govern municipal veu la seva detenció com a una "inadequada interpretació" dels seus actes i defensa que són "víctimes d'un procediment burocràtic complex però mai responsables de cap tipus de delicte".
La Guàrdia Civil ha donat a conèixer els detalls de l'operació que va començar el mes d'agost i que va sortir a la llum amb els escorcolls que els agents van fer a principis d'aquesta setmana tant a l'espai on s'exposa el material com als habitatges dels dos veïns de Camprodon que han acabat detinguts. Ho van fer juntament amb tècnics de desactivació d'explosius acompanyats de gossos detectors. S'han decomissat 217 armes de guerra de 1939 (metralladores, pistoles, revòlvers i escopetes), segons el tinent coronel de la Guàrdia Civil a Girona, Jorge Cumba. Ara bé, s'ha volgut deixar clar que els detinguts no tenen cap tipus de vinculació amb el terrorisme ni tampoc amb el tràfic d'armes a escala internacional. "No són delinqüents ni criminals, són persones amants de les armes i amb avidesa per al col·leccionisme", ha dit Cumba. El material explosiu que s'ha decomissat són granades i morters. Hi havia 296 detonadors, 19 espoletes, 97 granades de mà, 22 espoletes de granades, 50 projectils d'artilleria de gran calibre, projectils de morter i un rotlle de metxa lenta. Un cop trobats i intervinguts, amb la màxima precaució, la Guàrdia Civil va traslladar els artefactes a la base militar de Sant Climent Sescebes (Albera, Alt Empordà). Ara, totes les armes estan a disposició del Jutjat d'instrucció número 1 de Ripoll (Ripollès), que ha assumit el cas i en els propers dies haurà de citar a declarar els dos detinguts, que ja estan en llibertat a l'espera de passar a disposició del jutge. En paral·lel, han obert un expedient administratiu per revocar-los les llicències d'armes que tenen. 

Mira també:

Nova escalada de l’Espanya negra contra la Memòria de la Retirada Republicana
LLuís Bassaganya , esquerra, i Alexandre Cuadrado, al museu, el 2008
Primera acció policial del Ministeri d’Interior espanyol contra el sobiranisme català després de la resolució republicana independentista. 
Detinguts a Camprodon per dipòsit d'armes els artífexs del Museu de la Retirada.  
La Guàrdia Civil considera l'operació a Camprodon la més important en matèria d'armes i munició feta mai a les comarques gironines, quan realment es tracta d’unes armes que no són res més que “ferros rovellats” trobats en colls del Pirineu. 
Fa vuit anys que hi ha l'exposició d'armes i estris de la Retirada republicana de febrer de 1939.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada