divendres, 25 de setembre del 2015

La fiscalia demana imputar un dels grans industrials agroalimentaris d’Osona per abocament de purins

Se l'acusa de trencar la condemna per un abocament anterior de més de mig milió de litres de dejeccions porcines a un torrent. 
Ramisa ja va ser condemnat el desembre de 2014 a sis mesos d’inhabilitació per exercir cap professió que pogués suposar el tractament de les deposicions ramaderes. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 25/09/2015 
Vic/ Masies de Voltregà (Osona).- 

La fiscalia ha demanat la imputació de Josep Ramisa, industrial del sector agroalimentari d’Osona, per un presumpte delicte de trencament de condemna. De fet, el fiscal Antoni Pelegrín sol·licita que s’uneixi al procediment que ja se segueix per un abocament de purins a les Masies de Voltregà (Osona) el del presumpte trencament de condemna de Ramisa. Aquest va ser condemnat el desembre de 2014 a sis mesos d’inhabilitació per exercir cap professió que pogués suposar el tractament de les deposicions ramaderes. Ho va ser per un altre abocament de més de mig milió de litres de purins en un torrent d’Oristà, al Lluçanès. Ara s’investiga si va fer cas omís a aquella prohibició de continuar gestionant explotacions ramaderes que tractin els purins.
Josep Ramisa, propietari de diverses grans explotacions ramaderes i algunes de les principals empreses càrnies d’Osona, membre de l’anomenada ‘aristocàrnia’ de la comarca, va acordar amb la fiscalia el desembre de 2014 una multa de poc més de 1.800  euros i una condemna de sis mesos de presó, que no va haver de complir en no tenir antecedents penals, i d’inhabilitació per a l’exercici de cap professió que suposés el tractament de les deposicions ramaderes, conegudes en l’argot agropecuari com a purins. La condemna va ser criticada tant des d’entitats ecologistes, com des de la mateixa Unió de Pagesos, en considerar-la molt lleu i poc exemplaritzant, alhora que s’acusava la justícia i l’administració de tractar diferent els petits ramaders o els grans industrials agroalimentaris.
La condemna de desembre de 2014 era per un abocament de més de mig milió de litres de purins al torrent del Magre, en terme d’Oristà, que passa pel costat de la granja El Soler, propietat de Ramisa. Encara no tres mesos després, però, l’11 de febrer de 2015, els Mossos presentaven una nova denúncia per un presumpte abocament reiterat de purins procedents d’una bassa en mal estat de la granja Despujol, en terme de les Masies de Voltregà. El propietari de l’explotació, altre cop, és Josep Ramisa. Els purins, segons la denúncia, es filtraven en un camp proper i es corria el risc que es filtressin fins el riu Ter, que passa per l’altra banda del camp.

Ara la fiscalia demana que s’imputi Ramisa per un presumpte delicte de trencament de condemna, en considerar que, no havent-s’hi exhaurit els sis mesos de la condemna anterior, continuava constant com a responsable de la granja Despujol i, en conseqüència, de la gestió i tractament dels residus ramaders de la mateixa. La fiscalia sol·licita al jutjat de Vic que instrueix la investigació de l’abocament de les Masies de Voltregà que es prengui declaració a Ramisa i que el Departament d’Agricultura de la Generalitat aporti informació sobre si en data 11 de febrer de 2015 l’industrial osonenc constava com a titular o responsable d’explotacions ramaderes, bé directament o com a responsable d’alguna societat. També es demana una certificació al Registre Mercantil sobre les inscripcions relatives a l’empresa Ramaderia Despujol, S.L.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada