diumenge, 16 d’agost del 2015

Protestes al correbou de la penya taurina de San Marcos a Roses

Els animalistes van demanar que es retiri de la programació de la festa major. 
En poques hores més de 1.500 signatures en línia per abolir a Roses i l’Escala les empaitades d’ànecs per les festes majors, igual que l’autorització de correbous per part de la Generalitat.




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/08/2015
Roses (Alt Empordà).-

Roses, a l’Alt Empordà, és un dels quatre municipis de les comarques gironines on el Govern de la Generalitat de Catalunya autoritza el cada vegada més rebutjat correbou, igual que a Torroella de Montgrí, al Baix Empordà, ambdues poblacions organitzat per les penyes taurines de San Marcos de Beas de Segura, que en el cas rosenc presideix Carlos Rodríguez, i també a Vidreres, a la Selva, i a Olot, aquesta ciutat garrotxina, amb un destacament militar espanyol durant gran part del segle XX, ara a cura de l’entorn de Plataforma per Catalunya (PxC).
Una cinquantena de persones d'associacions animalistes es van concentrar ahir a la tarda per demanar que s'anul·li. L'Ajuntament rosenc té previst fer un consulta local tant per a aquesta activitat com també per als ànecs llançat a mar durant la festa major per decidir si es mantenen el 2016.
Una quinzena de vaquilles van fer córrer matí i tarda els corredors que van voler desafiar-les a l'interior del tancat on va tenir lloc el correbou, l'antic càmping Bahía. Es tracta d'una mena d’aplec taurí de famílies de diferents pobles de la comarca, com ara Torroella de Montgrí, Palafrugell i l’Escala entre altres, que provenen de Beas de Segura, a la demarcació de Jaén, i aprofiten per participar-hi. Entre aquests es barregen turistes que no es perden encuriosits les embestides de les vaquilles als corredors, alguns dels quals van patir més que un ensurt.
Però l'acte, al costat de l’empaitada d’ànecs, és any rere any més rebutjat ja que creix la població detractora de l'activitat taurina. "La tortura no és art ni cultura!", "Prou correbous!", o "Abolició!" eren alguns dels lemes que cridaven o penjaven de pancartes els assistents ahir a la protesta.
La presidenta de l'Associació animalista de Roses, Mercè Homs, considera que l'Ajuntament rosenc els hauria de suprimir sense ni tan sols esperar-se a saber el resultat de la consulta perquè entén que, a diferència dels ànecs, no es pot argumentar que té molts anys d'història –es va fer per primera vegada a Roses, l’Escala i Torroella de Montgrí l’any 1976, en els inicis del regnat de Joan Carles de Borbó, però el boicot massiu escalenc va fer que caigués del programa de festa major de 1977--. "Això és una cosa imposada, i ara han de fer un referèndum?", es pregunta. Els manifestants de l'associació animalista rosinca i l’Associació Girona Animalista es van situar a uns metres del tancat on tenien lloc les vaquilles mentre cridaven i xiulaven  tot demanant a l’Ajuntament rosenc que “el sofriment i l’estrès dels animals en aquests actes” s’acabi a Roses i que a més de treure del programa de la festa major també es faci el mateix amb l’empaitada d’ànecs, la qual es salta totes les normatives d’espectacle de la Unió Europea.
Contra l’empaitada d’ànecs, feta a Roses cada any, igualment que a l’altra banda de la badia, a l’Escala, també Alt Empordà, divendres es va endegar una petició en línia, al portal change.org, demanant la seva abolició, igual que els correbous, campanya que ahir ja comptava amb més de mil cinc-cents signatures.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada