dijous, 20 d’agost del 2015

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 20 d'agost de 1925 neix a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) l'anarquista Manuel Sabaté Llopart

L'any 1946 passà els Pirineu per reunir-se a Eus (Conflent) amb els seus germans Pepe, el primogènit, i Quico. 
Manolet va ser afusellat el 24 de febrer de 1950 al Camp de la Bota de Barcelona juntament amb el company de grup d’acció Saturnino Culebras Saiz.


  

Manuel Sabaté Llopart: 
El 20 d'agost de 1925 --alguns citen 1927-- neix a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) l'anarquista  Manuel Sabaté Llopart (Manolet), el més jove dels germans Sabaté Llopart.  

Quan tenia 16 anys li pegà per fer-se torero i va copejar per Andalusia, viatjant com un rodamón. En 1946 passà els Pirineu per reunir-se a Eus (Conflent, Catalunya Nord) amb els seus germans Josep (Pepe), el primogènit, i Francesc (Quico); però ambdós mai no van voler que el seu germà petit els acompanyés en les seves accions arriscades de guerrilla llibertària contra el règim franquista i es va posar a fer feina en una cooperativa de la zona.

El setembre de 1949, aprofità l'avinentesa que el seu  germà Quico purgava una pena en una presó francesa des del juny d'aquell any i que Josep havia entrat a la Península amb un grup d'acció per incorporar-se al grup guerriller anarquista que encapçalava Ramon Vila Capdevila (Caracremada). Ramon Vila havia d'acompanyar fins a prop de Barcelona al grup de Saturnino Culebras Saiz (Primo), format per el seu germà Gregorio, Manuel Aced Ortell, José Conejos García, Miguel Acevedo Arias, Joan Busquets Vergés i l'italià Helios Ziglioli, aquests dos últims per afegir-se a Barcelona al grup de Josep Sabaté. Aquest grup va caure en una emboscada i va haver de dispersar-se. Manolet Sabaté va ser capturat a la carretera de Moià (Bages) per una parella de la Guàrdia Civil. Jutjat per un consell de guerra sumaríssim, el 10 de desembre de 1949 va ser condemnat a mort en un clar acte de venjança franquista.

Manuel Sabaté Llopart va ser afusellat el 24 de febrer de 1950 al Camp de la Bota de Barcelona juntament amb el company de grup d’acció Saturnino Culebras Saiz.  

Mira també: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada