divendres, 21 d’agost del 2015

El fantàstic negoci dels EROs "amistosos": Més de 250.000 acomiadats en 5 anys en EROs pactats, la gran majoria d’ells firmats per CCOO i UGT

Comunicat de la Coordinadora d’Informàtica de CGT

 
El fantàstic negoci dels EROs "amistosos"
Reforma laboral rere reforma laboral, els mecanismes de solució pacífica de conflictes laborals han estat laminats fins gairebé la seva desaparició. Fer avui un acomiadament col·lectiu, o una eliminació de condicions laborals, és un simple procediment on la llei no posa prou feines justificació o impediment als desitjos empresarials.

Quan la Llei està del costat d’una de les parts, és de pura lògica que només pugui equilibrar-la relació de forces en una taula de negociació mitjançant una major combativitat i contundència en les mobilitzacions i vagues. Simplement, perquè les eines legals han estat destrossades. I aquesta és l’aposta, a grans trets, de la CGT i altres sindicats.

No obstant això ens trobem una i altra vegada amb una actitud totalment oposada a la immensa majoria dels EROs amb presència del sindicalisme de concertació, especialment CCOO i UGT. Els representants de les federacions aterren immediatament, repartint consignes de contemporització i dilació en les mobilitzacions. A continuació comencen a negociar les condicions dels acomiadaments, cosa que ja és conegut accepten les empreses sense major problema. Finalment, es posa a votació l’acord quan no hi ha termini davant d’una plantilla esfondrada i resignada.

En un escenari de desequilibri de forces, frenen tota proposta de mobilització ferma, dividint la plantilla, boicotejant mobilitzacions d’altres i signant ERO després ERO gairebé sense soroll. Per què?

Rep diners CCOO i UGT per ERO pactat?
Que aquests dos sindicats rebien diners en metàl·lic de les empreses quan signaven un ERO era un secret a veus. A vegades alguns bufets cometien l’error d’incloure els ’honoraris’ als acords signats, així va poder la CGT denunciar-ho públicament en diverses ocasions.

Encara que probablement no hi ha una tarifa estipulada,diverses informacions periodístiques el taxen en fins a un 10% del cost per acomiadament.

Òbviament una cosa així no és una cosa que s’assumeixi obertament pels dos sindicats. Va caldre esperar a l’escàndol dels ERO d’Andalusia, on es recollien diversos pagaments realitzats, perquè el secretari general de CCOO ho reconegués públicament: "Toxo va aclarir que es facturen serveis, no es cobren" comissions ", com entén la instrucció judicial, i va afegir que les despeses han de recaure sobre les empreses que presenten l’ERO i no sobre els treballadors i treballadores. "

I ja ho teníem: CCOO i UGT al·leguen facturar ’serveis jurídics’ a les empreses perquè no els paguin els treballadors acomiadats. En un ERO típic qualsevol sindicat mobilitza a un o diversos advocats, es realitzen auditories econòmiques de les dades proporcionades per l’empresa i, si no hi ha acord, s’inicia un procediment judicial.

És curiós que la CGT, un sindicat autofinançat gairebé íntegrament per les quotes dels seus afiliats, pugui fer front perfectament a aquestes despeses sense cobrar ni a empreses ni treballadors i els dos sindicats majoritaris d’aquest país amb múltiples vies de finançament no.

De quants diners estem parlant?
A la Coordinadora d’Informàtica de CGT hem patit fa poc l’acció d’aquests sindicats a INDRA, no ens estendrem massa sobre alguna cosa ja prou conegut.

En aquesta ocasió ni van posar el preacord a votació de la plantilla perquè, en paraules de l’advocada del bufet d’Indra a la taula de negociació "Res de referèndums vista l’experiència en processos anteriors". I és que la CGT va tombar feia poc un ERO de 672 acomiadaments a Atento per tupinada de CCOO i UGT. Fins a aquest nivell arriba la submissió.

Les indemnitzacions per acomiadament de personal informàtic amb bastants anys d’antiguitat i sous previs a la crisi / estafa solen ser bastant elevats. Una previsió conservadora podria estar en una mitjana d’entre 40-50000 € per cada un dels 1750 acomiadaments. Feu vosaltres mateixos els càlculs dels ’honoraris’ lliurats segons la informació periodística existent pels ’despeses’ en aquest ERO.

A continuació us indiquem un quadre obtingut a partir de dades públiques del Ministeri d’Ocupació. www.empleo.gob.es/estadisticas/reg/welcome.htm

Més de 250.000 acomiadats en 5 anys en EROs pactats, la gran majoría d´ells firmats per CCOO i UGT

Més de 250.000 acomiadaments en 5 anys a EROs pactats, la gran majoria d’ells signats per tots dos sindicats
Parlem d’una importantíssima via d’entrada de diners en uns moments en què és conegut el seu problema en la caiguda d’afiliació i retallada d’altres vies d’entrada financera com a presència en consells d’administració, fons de formació o subvencions diverses.

Ens agradaria poder detallar a quant ascendeixen les factures per EROs pactats, però aquesta informació no està disponible, esperem la publiquin al detall algun dia ... Bé, en realitat no esperem que ho facin (la veritat.)

I què es pot fer?
Si has arribat fins aquí i pel teu cap es creua la idea "tots són uns venuts, millor pas de tot", tenim una notícia: el Sr. Emilio Botín Sanz de Satuola es retorça de plaer a l’infern en sentir-ho.

Els i les treballadores estem acabats si deixem que aquesta dinàmica perversa segueixi destrossant, no només els nostres drets laborals sinó també la vida de la qual depenen. A les empreses, al sector, a la societat, des de CGT i altres sindicats lliurem una doble batalla: contra l’habitual enemic que ens ho vol arrabassar tot i contra aquells estómacs agraïts que treballen per rebentar la teva oposició des de dins.

No és el missatge antisindical i aïllat la resposta, (què més voldrien els que manen!), Sinó anar al sindicat que planti cara amb el que més et sentis identificat per enfortir-lo. O els botem de totes les esferes de col·laboració o acabarem menjant misèria, sense sortir mai d’ella. És així de senzill, si no ens reagrupem anem a l’escorxador amb les mans lligades.
COORDINADORA D’INFORMÀTICA DE CGT

Més informació:
- WEB CGT INFORMATICA
- TWITTER CGT INFORMÀTICA
- TWITTER CGT INFORMÀTICA CATALUNYA
- WEB FESIBAC CATALUNYA
- WEB ESTADISTIQUES ERO´S. MINISTERIO DE EMPLEO Y SEGURIDAD SOCIAL

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada