dijous, 30 de juliol del 2015

Troben les restes d’un soldat de la República afusellat el febrer de 1939 per les tropes franquistes

L'excavació per exhumar el soldat de la República
El record d'un veí de Torelló que va presenciar els fets quan tenia 10 anys permet trobar l’esquelet del combatent antifeixista 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/07/2015 
Torelló (Osona).- 

Segons recullen les agències de premsa EFE i ACN el record d'un veí de Torelló (Osona) que va veure quan tenia només 10 anys com un soldat de la República --possiblement un oficial antifeixista-- que havia estat executada per militars franquistes va ser enterrada pels pobletans en una fossa ha permès recuperar, 76 anys després, les restes òssies de la víctima, d’identitat desconeguda. 

L'esquelet ha estat trobat intacte en excavar a la zona indicada pel veí i documentar que els seus records eren exactes i es corresponen amb la documentació històrica que es guarda sobre l'ocupació franquista del municipi el febrer de 1939. 

La prospecció i l'excavació arqueològica s'han realitzat d'acord amb la normativa de fosses vigent a Catalunya, i han servit per verificar sobre el terreny la informació històrica disponible i localitzar les restes d'una persona executada el 4 de febrer de 1939, i que els antics colons van enterrar en un terreny adjacent al mas del Puig, al terme de Torelló. 

A l'espera de l'estudi antropològic corresponent, es tracta d'un home, entre 25 i 30 anys, i d'1,70 metres d'altura, aproximadament.

El grup arqueològic que han participat en l'excavació ha observat fractures cranials que seran objecte d'estudi, ja que poden ser indicatives de les circumstàncies de la mort, segons ha informat el Departament de Governació de la Generalitat.

En l'excavació també s'han recuperat alguns botons i elements tèxtils que podrien pertànyer a la casaca militar l'home executat. 
L'actuació ha estat dirigida per l'arqueòleg Xavier Esteve, i ha comptat amb la participació de l'antropòloga Núria Armentano, que farà l'estudi de les restes i que ja ha extret una mostra òssia per a la realització d'una ulterior prova d'ADN per a la seva identificació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada