dijous, 30 de juliol del 2015

L’Ajuntament de Palamós canviarà el nom del carrer dedicat al combatent franquista Remigio Rubau i Morató

Bombardeig feixista a Palamós el 8 de novembre de 1938
L'Ajuntament aprova una moció per retirar la denominació per franquista


  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/07/2015 
Palamós (Baix Empordà).

L'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) canviarà el nom del carrer Remigio Rubau i Morató, ubicat al barri de les Cases Noves. El ple de dimarts va aprovar la moció que va presentar el regidor de la CUP, Joan Bohigas, per la retirada de la rotulació pel passat franquista del nom. Com detalla l'edil en l'exposició de motius, Remigio Rubau va ser un combatent de la Falange Espanyola Tradicionalista i de les Juntes d'Ofensiva Nacional Sindicalista (FET i les JONS). La CUP exposa que un dels elements que va utilitzar el la dictadura franquista per legitimar el cop d'estat del 18 de juliol de 1936 fou la propaganda i la censura, un procés en el qual s'incloïen els canvis de nomenclatura dels carrers i places de les localitats. Durant la denominada Transició postfranquista, l'Ajuntament va decidir retirar progressivament aquesta simbologia franquista dels carrers de la ciutat. Un dels darrers canvis, recorda Bohigas, és el de l'escola Ruiz Giménez, que ha recuperat el nom d'escola de la Vila amb què s'havia conegut fins al 1963. Aquell any, la junta municipal d'ensenyament va acordar donar-li el nom de Joaquin Ruiz Giménez, ministre d'Educació del règim franquista.  
Però, afegeix la CUP, encara queden símbols de la dictadura, com el nom del citat carrer --se li va donar la denominació el 1961-- o un relleu amb l'escut d'Espanya amb l'àliga de Sant Joan i el jou i les fletxes situat damunt de l'entrada principal de la caserna de la Guàrdia Civil o les icones del jou i les fletxes dels Reis Catòlics que es van col·locar en cases que es van construir durant el franquisme.  
Amb la moció s'acorda retirar la rotulació del carrer i entregar-la a l'arxiu municipal perquè s'utilitzi en projectes de museïtzació, difusió i recuperació de la memòria històrica. També diu que l'acord es comunicarà al Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada