diumenge, 10 de maig del 2015

El forense recentment jubilat de Figueres Narcís Bardalet va col·laborar uns anys amb els serveis espanyols d’Intel·ligència, segons va explicar ell mateix

al centre, el doctor forense Narcís Bardalet
Al carrer Peralada de Figueres des de 1939 fins ben entrada la Transició, hi havia una oficina de la "Segona Bis".




  




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/05/2015 
(Corresponsal) Figueres/Roses (Alt Empordà).-  

El doctor forense Narcís Bardalet s'ha jubilat al cap de 37 anys d’aquest ofici. Divendres va celebrar un sopar al seu honor i va fer una confessió: va col·laborar amb el CNI durant tres anys.
En el sopar es va anunciar la seva successora: una de les seves deixebles, Anna Figueras.
Administrativament, el doctor forense Narcís Bardalet ja està jubilat. La seva carrera professional ara forma part del passat i per això divendres, en el sopar en el seu honor que va aplegar més de dues-centes persones a l'hotel Bellavista de Girona, va poder fer una confessió: "Vaig estar treballant amb el CNI tres anys". No va dir -ni ho dirà mai- quan, on, per què, com, ni de quina manera. Senzillament, hi va col·laborar.
Aquesta confessió de Bardalet demostra que a l’Alt Empordà, a més de Figueres també a Roses, ciutat a la que el fins ara forense també està molt vinculat hi ha una important xarxa de CNI, abans CESID. Cal recordar que en un primer pis atrotinat del carrer Peralada de Figueres, enfront les Escolàpies, des de 1939 fins ben entrada la Transició, hi havia una oficina de recerca i documentació de la Segona Bis, nom abreujat dels Serveis d'Informació de l'Exèrcit de Terra, l'Armada i l'Exèrcit de l'Aire, un servei d'informació i contrainformació militar espanyol. Estaven adscrits a les Segones Seccions, o d'Intel·ligència, de les respectives Casernes Generals. Va ser format pel franquisme després de la Guerra Civil, i es va mantenir actiu fins que va ser remodelat i transformat en els nous serveis d'intel·ligència amb el nom de CESID i aquest alhora deixaria pas al CNI. Les seves funcions van ser controlar i reprimir les restes de republicanisme a l’Interior, els moviments subversius contra la Dictadura, així com la informació política i el control ideològic dels exèrcits de terra, mar i aire que es poguessin considerar  deslleials o hostils al general Francisco Franco.
La Unitat Segona Bis, solia estar composta per homes seleccionats de la Guàrdia Civil, recolzats per suboficials especialitzats en informació i soldats de gran confiança, alguns dels quals anteriorment havien estat professionals de la policia. Generalment anaven vestits de paisà per augmentar la discreció en les seves accions, procurant passar desapercebuts en els àmbits, de vegades hostils, on es movien.  
És molt important el paper que els serveis d'informació desenvolupen durant la Transició espanyola. Els tres serveis d'intel·ligència actius en aquests anys són el Servei Central de Documentació (SECED); la Tercera Secció d'Informació de l'Alt Estat Major (SIAEM) --de contra-intel·ligència-- i els serveis d'informació interna de l'exèrcit, coneguts com la Segona Bis.
La Segona Secció Bis dels Estats Majors, va estar dirigida durant la Transició pel Coronel José María Sáenz de Tejada --que posteriorment seria Cap d'Estat Major de l'Exèrcit de Terra--. Encara sent el més conservador dels serveis d'intel·ligència, el seu director va ser una de les persones clau durant l’avortat cop d'estat del 23 de febrer 1981, per la seva actuació quan ocupava la Prefectura de l'Estat Major de la I Regió Militar (Madrid). Una de les seves accions més conegudes va ser la desarticulació de la Unió Militar Democràtica (UMD). Actualment és el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) el servei d'intel·ligència d'Espanya, creat per la Llei 11/2002, abans conegut com a Centre Superior d'Informació de la Defensa (CESID).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada