diumenge, 29 de març de 2015

El Front National no entrarà al Consell Departamental del Pirineu Oriental

Les esquerres mantenen la majoria als cantons del Pirineu Oriental 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/03/2015 
Perpinyà (Rosselló).- 

El Partit Socialista i els seus aliats del Partit Comunista revaliden la majoria que detenen des de fa divuit anys al departament del  Pirineu Oriental, on hi ha les comarques de la Catalunya Nord. En la segona tanda de les eleccions al Consell Departamental --nova denominació del Consell General, arran de la reforma territorial impulsada pel Govern francès--, l'esquerra unida ha aconseguit onze cantons dels disset en què es divideix el territori i obté no pas menys de vint-i-dos consellers. La resta de consellers fins a trenta-quatre corresponen a la dretana UMP i cap al Front National, malgrat que a la primera tanda havia superat la resta de formacions en nombre de vot (31,76%).
En concret, el PS i el PC han guanyat als cantons de la Vall de l'Aglí, els Aspres, la Vall de la Tet, Elna --amb l'exalcalde del Partit Comunista, un home de tendència catalanista, Nicolas Garcia), Vallespir-Albera i Canigó, la Costa Vermella i la Costa de la Salanca, a més de tres cantons dels sis de Perpinyà. La dreta ha obtingut els consellers dels cantons del Pirineu, la Costa Sorrenca, el Riberal i els de Perpinyà 1, 2 i 4.
Més enllà de la disputa entre partits, aquests comicis han estat marcats per la futura reforma territorial aprovada pel Govern francès. Una reforma que, a més de canviar l'antic Consell General pel Consell Departamental, també preveu d'eliminar la regió del Llenguadoc-Rosselló i ajuntar-la amb la de Migdia-Pirineus, un canvi que farà perdre competències a les comarques del departament del Pirineu Oriental i anul·la pràcticament el fet diferència català en el territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada