diumenge, 22 de febrer del 2015

Cotlliure celebra el 76é aniversari de la mort d'Antonio Machado a l’exili republicà del 39


Avui diumenge, fa 76 anys que va morir el poeta Antonio Machado a Cotlliure, on està enterrat. 

Una sèrie d'homenatges es fan avui a aquesta vila costera del Rosselló.
 








TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/02/2015 
Cotlliure (Rosselló).- 

Avui diumenge, fa 76 anys que va morir el poeta Antonio Machado Ruiz (1875-1939) a Cotlliure, on està enterrat. Una sèrie d'homenatges es fan avui a aquesta vila costera del Rosselló.  

Durant tot el dia, la vila de Cotlliure fa una sèrie d'actes per homenatjar al poeta, nat a Sevilla, Antonio Machado.  

Machado fou un poeta, escriptor i intel·lectual andalús, que va pertànyer, en els seus inicis, al moviment literari del Modernisme, però més tard passà a ser membre de la denominada en el llibres de text Generació del 98.

Machado va morir de fatiga, igual que la seva mare, després de fugir en taxi des de Girona poc abans de l’ocupació de la ciutat per l’exèrcit franquista el febrer de 1939, havent fugit a l'exili, a Cotlliure. La mort del cèlebre poeta andalús i la de la seua mare es van produir amb només tres dies d'interval. A la seua butxaca es troba el seu últim vers escrit: "Estos días azules y este sol de la infancia". 

La Fundació Antonio Machado avui farà lliurament dels premis internacional de literatura 2015, així com els premis als alumnes d’institut i col·legis. Així mateix, també tindrà lloc un homenatge a  Miguel Martínez, secretari general de la fundació des de fa 20 anys i membre de FFREEE  ('Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l'Exode'), que ahir va fer l’homenatge a la gent internada en el camp de concentració del municipi El Barcarès, també al litoral del Rosselló.  

Al Centre  Cultural de Cotlliure, a les 5 de la tarda, Juan Francisco Ortiz, acompanyat per la seva guitarra, farà el concert de clausura dels actes d’avui, amb el tema ‘L’histoire du drapeau du Mathausen’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada