divendres, 5 de desembre del 2014

Més 40 dies de vaga indefinida a l’empresa A. J. Ruz, de Sils

Residus biològics en un camió de recollida d’escombraries A. J. Ruz
L’empresa gestiona de forma incorrecta els residus biològics provinents de la Clínica Onyar de Girona, que disposa de diversos contenidors. 
L’empresa A. J. Ruz hauria de recollir els residus de forma separada, però per estalviar vehicles i personal hi envia un sol camió, que barreja el contingut de tots els contenidors. Posteriorment, els cartrons i altres materials reciclables, sovint tacats de sang, se separen de la resta de residus en un magatzem de la mateixa empresa.  
Aquesta pràctica posa en perill la salut de les persones que treballen al magatzem, que no tenen l’equipament adequat per manipular residus biològics, a més, la tria es fa en un espai de “recollida i transferència”, no de “tria i reciclatge”, de manera que A. J. Ruz estaria incomplint la normativa catalana de tractament de residus. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/11/2014 
Girona (Gironès).-  

Els treballadors d’ A. J. Ruz, que estan en vaga indefinida des de fa més de 40 dies, han denunciat diverses vegades que l’empresa gestiona de forma incorrecta els residus biològics provinents de la Clínica Onyar de Girona, que disposa de diversos contenidors.  

L’empresa A. J. Ruz hauria de recollir els residus de forma separada, però per estalviar vehicles i personal hi envia un sol camió, que barreja el contingut de tots els contenidors. Posteriorment, els cartrons i altres materials reciclables, sovint tacats de sang, se separen de la resta de residus en un magatzem de la mateixa empresa.  

Segons Xavier Vives, representant de CCOO, aquesta pràctica posa en perill la salut de les persones que treballen al magatzem, que no tenen l’equipament adequat per manipular residus biològics. Vives assenyala, a més, que la tria es fa en un espai de “recollida i transferència”, no de “tria i reciclatge”, de manera que A. J. Ruz estaria incomplint la normativa catalana de tractament de residus. 
El gerent de la Clínica Onyar ha confirmat aquestes acusacions. Segons aquest càrrec directiu, A. J. Ruz hauria de passar pel centre sanitari “cada dia” i recollir els residus de forma separada. Enlloc d’això, el camió d’escombraries passa una sola vegada a la setmana i barreja tots els residus. El gerent assegura que la Clínica Onyar “compleix estrictament tots els protocols de tractament de residus”, però que l’actuació d’A. J. Ruz s’escapa de la seva responsabilitat.  

L’empresa A. J. Ruz, per la seva banda, ha negat de forma categòrica aquestes acusacions. Una persona propera a la direcció ha assegurat que l’empresa “gestiona perfectament” els residus provinents de la Clínica Onyar: “Després de totes les mentides que s’han dit, ja no ens sorprèn res”, ha dit aquesta persona, que considera que els vaguistes volen difamar l’empresa.  

L’administració no reacciona  

Des que va esclatar el conflicte el passat mes d’octubre, els vaguistes han acusat A. J. Ruz de tota mena de “pràctiques mafioses”: amenaces, extorsions, estafes, vulneració del dret de vaga, contaminació del medi ambient… La llista de presumptes delictes comesos per A. J. Ruz és inacabable. 

Malgrat la gravetat de les acusacions, l’administració es manté al marge del conflicte. “Més enllà de bones paraules, no hi ha hagut cap reacció”, explica Carles Massagué, delegat sindical de CCOO a l’empresa. Segons Massagué, l’administració prefereix ignorar la vaga perquè A. J. Ruz es presenta als concursos públics amb ofertes entre un 20% i un 30% més econòmiques que la resta d’empreses, i assegura: “Prefereixen no mullar-se, perquè els surt bé de preu”.
Una de les reaccions que ha aixecat més indignació ha estat la de l’alcalde de Sils. A pesar que els vaguistes acusen A. J de Ruz de contaminar el municipi, Martí Nogué (PSC) no ha fet cap pas per investigar l’empresa i prefereix no involucrar-s’hi en el conflicte. “L’alcalde no pot mostrar-se neutral davant d’infraccions clares de la legislació laboral, mediambiental i de salut pública”, raona un dels vaguistes.  

Aquesta situació podria començar a canviar el proper dia 9 de desembre, ja que treballadores d’altres empreses de neteja de les comarques gironines se solidaritzaran amb la lluita d’A. J. Ruz. L’aturada arribarà a poblacions com Girona, Palamós, Ripoll, Torroella de Montgrí, Sant Feliu de Guíxols o Platja d’Aro. La por que el conflicte s’estengui a altres poblacions podria empènyer les administracions a adoptar una postura més ferma.  

La CUP, ICV-EUiA, i el PSC s’han començat a moure perquè les administracions atenguin a la seva responsabilitat social. El proper dia 17 de desembre, les tres formacions presentaran una moció al Consell Comarcal del Gironès que insta l’organisme a investigar les denúncies dels treballadors i a revisar els contractes amb A. J. Ruz. 

De moment, les negociacions entre l’empresa i els vaguistes, que demanen millores laborals i reincorporació d’un company acomiadat, estan trencades. A. J. Ruz no vol negociar un conveni col·lectiu i només ofereix un acord d’empresa. Pels vaguistes, aquesta opció és inacceptable, perquè tan sols beneficiaria la plantilla actual, però no les futures incorporacions. “Un acord d’empresa podria generar una doble escala salarial i una doble escala de condicions laborals. Volem un acord de futur, no un pedaç per la situació actual”, explica Xavier Vives. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada