dilluns, 29 de desembre del 2014

Els municipis de la Costa Brava perden cinc vegades més població que la resta de les terres del Nord-est de Catalunya

La crisi creixent del sistema capitalista conforma al Nord-est de Catalunya una redistribució del poblament amb un menor impacte ecològic i ambiental al litoral a causa d’aquest decreixement. 
Lloret de Mar, Castelló d'Empúries, l'Escala i Blanes són les quatre ciutats amb més pèrdua d'habitants durant l’any 2013. 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/12/2014 
Castelló d'Empúries/l’Escala/Portbou (Alt Empordà).-

Els municipis de la Costa Brava van perdre cinc vegades més població durant el 2013 que la resta de les localitats de la demarcació, amb una distribució de població que canvia de tendència i senyala un decreixement al litoral a causa de la crisi del sistema capitalista, una tendència de decreixement de població que augmenta en els padrons municipals de 2014 que encara no s’han fet públics i anuncien una futura despoblació com ja va passar en altres crisis històriques, començant en el despoblament d’Empúries durant el Baix Imperi romà i el repoblament en habitatges rurals dispersos en zones de muntanya, una forma de poblament anterior a la formació de les ciutats ibèriques, com ara Sant Andreu d’Ullastret, durant les primeres colonitzacions mercantils procedents de la Mediterrània oriental. Aquest decreixement provoca un menor impacte ecològic i ambiental a vora mar, cosa que permet que el subjecte ecològic de transformació social al territori costaner pugui ser substituït, en certa mesura, pel propi subjecte històric proletari en forma de lluita de classes vers el desenvolupament del moviment comunista llibertari on fins ara la lluita ecologista era fonamental. 

Segons les xifres oficials del padró, les comarques gironines van perdre 5.476 habitants entre l'u de gener de 2013 i el mateix dia de 2014. En conjunt, els 25 municipis que tenen límit amb el mar van perdre un 2% de població en només un any, mentre que la resta dels prop de 200 pobles gironins només van perdre un 0,4%. 

Les localitats costaneres registren un terç de la població de les comarques gironines en arribar als 247.322 habitants, molt per sota dels 252.382 inscrits al padró de 2013.  
La demarcació de Girona suma més de 750.000 residents en el padró oficial, però també comença a perdre. 

En conjunt, les comarques gironines també han perdut població, i compta amb 5.000 habitants menys, la qual cosa suposa un retrocés del 0,7% en relació amb el 2013. Dels 761.632 residents de l'any passat, es va passar a 756.156 a l'inici d'aquest any. Dels més 5.500 residents menys que es registren a les comarques gironines, els municipis de la costa en registren una davallada de 5.000, mentre que la resta baixen poc menys d'un miler d'habitants. Si es miren les dades des del 2008, quan es dóna com a data oficial d’inici de la crisi, s’observa que els municipis de la costa encara mantenien atractivitat fins al bienni 2010-2011. És a partir d’aquest moment quan el seu declivi demogràfic condiciona la resta de les comarques gironines. 

A Lloret de Mar 
 
Lloret de Mar és la vila de la costa que més població va perdre durant el 2013 en termes absoluts, amb més de 2.000 veïns menys. Tanmateix durant la crisi, el balanç continua essent positiu, en guanyar un 2% de població, és a dir, prop de 900 habitants. 

A Castelló d'Empúries, l'Escala i Blanes  

A més de Lloret, Castelló d'Empúries, l'Escala i Blanes perden més de 300 veïns en un any, mentre que Roses, Tossa de Mar, Pals, Palafrugell i Begur han patit una davallada superior als 150 veïns. En concret, Pals és de llarg el municipi que més ha perdut en l'últim any, però a més també és una localitat perjudicada per la crisi. Així, aquest poble del Baix Empordà ha perdut un 6% de la població des del 2008. 

Portbou, Colera i la Selva de Mar, tres pobles limítrofes, exemplifiquen l'impacte de la crisi en l'èxode dels seus habitants. Portbou ha perdut un 7% de població en sis anys, Colera gairebé un 8%, mentre que la Selva de Mar ha reduït el nombre d'habitants en un 15%. Entre totes tres viles, han baixat més de 130 veïns des del 2008. Portbou, precisament, ocupa un lloc destacat en aquesta estadística, atès que ha estat gairebé dues dècades seguides perdent població, des que a mitjans dels anys 90 comptés amb uns 1.600 veïns.
Begur, Castelló d'Empúries, Tossa de Mar, Llançà i Mont-ras són alguns dels municipis costaners que en nombres absoluts més han perdut habitants durant la crisi. En el cas de Begur la davallada en cinc anys supera els 300 residents. 

Entre els municipis de més de 10.000 habitants, és Castelló d'Empúries el que més mal parat ha resultat per la crisi: va arribar a superar els 12.200 residents el 2010, però en l'actualitat es troba per sota dels 11.500 veïns, molt per sota del nivell que tenia el 2008. 

Malgrat que la major part dels municipis de costa perden població en l'últim any i molts se situen per sota dels nivells de 2008, hi ha una excepció: Santa Cristina d'Aro. Aquesta localitat va guanyar habitants al llarg de 2013 i ha incrementat la seva població durant la crisi. Durant l'any passat l'increment va ser de 66 persones, el que significa un 1,29% més que l'any 2012. A més, en el conjunt dels anys de la crisi, l'augment ha estat de més d'un 14%. 

Malgrat això el municipi amb límit al mar que més ha incrementat el seu nombre d'habitants durant la crisi és Vall-llobrega, que ha passat de tenir 778 habitants a més de 900. Aquest increment suposa tenir un 15% més d'habitants. Tot i això, en el darrer any va tenir una pèrdua de residents d'un 1%. 

Sant Pere Pescador també és un dels municipis de Costa Brava que ha guanyat població de manera important en els darrers sis anys, malgrat que el 2013 va ser un any negatiu. Aquesta localitat de l'Alt Empordà ha passat de tenir 1.878 habitants a reunir més de 2.130 veïns. Aquest increment de 260 residents significa un 13% més de població en el padró que l’any 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada