dimarts, 11 de novembre del 2014

Ciberguerra espanyola contra Catalunya

Segons el president de la Generalitat “no ho poden haver fet hackers afeccionats, aquí hi ha una altra cosa”. 
El Govern de la Generalitat denuncia que el ciberatac durant el 9-N va fer perillar la prestació de serveis bàsics
El Principat de Catalunya va rebre el 90% dels ciberatacs a l'Estat espanyol durant el cap de setmana
L’Alt Empordà també va partir el boicot telefònic a ‘Ara és l’hora’.
#clavegueres CNI 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/11/2014 
Figueres (Alt Empordà).-  

L’Alt Empordà també va partir el boicot telefònic a ‘Ara és l’hora’. Membres i treballadors d’aquesta campanya del 9-N a la comarca van declarar haver rebut trucades telefòniques massives amb l’objectiu de bloquejar les comunicacions. L’ANC i Òmnium Cultural van denunciar públicament dissabte passat que a les portes del 9-N “es repeteix la formula del boicot que ja es va implantar els dies previs a la Via Catalana amb l’únic objectiu d’intentar evitar-ne l’èxit”. Ambdues entitats van explicar que es tractava d’un “atac massiu” arreu de Catalunya. 

El Pla de l’Estany i el Baix Empordà  

Membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) del Pla de l'Estany i del Baix Empordà van ser el blanc el mateix dissabte d'un atac informàtic que va col·lapsar els seus mòbils. És el cas, per exemple, de Carme Ferrando. Ella i tres coordinadors més d'assemblees locals del Pla de l'Estany van començar a rebre trucades continuades a partir de les nou del matí. Quan va decidir apagar el seu mòbil, Ferrando en tenia registrades més de 700 i la bateria se li havia esgotat diverses vegades. Tres dels afectats van presentar una denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra.
També van rebre aquest atac informàtic membres de l'ANC a Palamós (Baix Empordà). En aquests casos, en què no hi ha denúncia, moltes de les trucades registraven el número de la central de l'ANC. Molts dels números registrats eren piratejats de la seu de l'ANC.
De fet, les principals plataformes d'informació i d'organització de la consulta d'avui van rebre l'atac informàtic. Així, es van col·lapsar en diversos moments les pàgines del web de la Generalitat sobre la consulta i la de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Sembla ser que la causa va ser un virus informàtic, l'origen del qual no es va poder determinar.
El col·lapse dels mòbils va afectar també membres del secretariat de l'ANC, de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i d'Òmnium Cultural. 

El Principat de Catalunya va rebre el 90% dels ciberatacs a l'Estat espanyol durant el cap de setmana 
 
El 90% dels atacs informàtics de l'estat espanyol durant el dia 9 de novembre es dirigien a pàgines catalanes, segons que ha explicat el president, Artur Mas. “Mai no s'havia rebut un atac organitzat tan greu”, ha explicat aquest dimarts al migdia, poc abans de la notícia sobre una probable querella de l’Estat contra la seva personal i altres membres del Govern de la Generalitat per la jornada del 9-N. “Van fer perillar la prestació de serveis bàsics de la Generalitat”. Segons Mas, l'atac fou tan intens que fins i tot es va intentar sabotejar departaments sensibles com ara “l'accés al servei d'emergències mèdiques, els historials clínics i la recepta electrònica”.
“Els sistemes de comunicació de la Generalitat han estat objecte d'atacs duríssims d'origen cibernètic. Dissabte es van multiplicar per vint mil les peticions d'informació sobre els sistemes operatius. I diumenge es van multiplicar per seixanta mil”, ha detallat Mas. I ha afegit: “Tenim la sospita que no ho poden haver fet hackers afeccionats, aquí hi ha una altra cosa. Això demostra fins a quin punt el 9-N es va fer sota condicions d'atac greu”. Artur Mas ha dit que, gràcies a la feina del CESICAT, es van poder evitar conseqüències més greus. 

Ressò mediàtic nord-americà  

La revista nord-americana ‘NewsWeek’ també se'n fa ressò i detalla que l'atac va perjudicar les pàgines de les associacions de la societat civil que donen suport a la independència.
Felip Puig parla d'atacs cibernètics “de primer ordre mundial” 
El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, responsable del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), ha assegurat que Catalunya havia rebut “atacs cibernètics de primer ordre mundial” sobre els quals informaria en la reunió de govern d'avui:
“'La seguretat dels sistemes informàtics del país va ser posada en tensió a conseqüència del 9-N”.  

Atacs a l'ANC, Òmnium i l'AMI  

Dissabte, des de primera hora de la tarda, el portal i algunes webs de la Generalitat de Catalunya no funcionaven correctament. Quan hom provava d'accedir-hi, no es carregaven o només se'n veia la portada. Això mateix va passar, des d'unes quantes hores abans, a les webs de l'Assemblea Nacional Catalana i la de l'Associació de Municipis per la Independència.
La caiguda d'aquestes webs va coincidir amb un boicot telefònic a molts membres i treballadors de la campanya 'Ara és l'hora', denunciat per l'ANC, Òmnium i l'AMI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada