divendres, 15 de novembre del 2013

L'Ateneu de Manlleu celebra els deu anys amb una festa al Pop-Up Express

L'Associació Pro Ateneu de Manlleu és una entitat activa i viva








SARA BLAZQUEZ / @SARABLAZQUEZ |  15/11/2013 Setmanari Directa 

L'Associació cultural Pro Ateneu de Manlleu està d'aniversari. Avui 15 de novembre fa exactament deu anys que un concert del cantautor basc Tontxu va veure néixer l'entitat, amb la voluntat d'esdevenir un espai d'acollida per a les associacions, que ajudés a crear teixit associatiu a través de la programació cultural, especialment concerts i teatre infantil, “que és el que no feien altres entitats de Manlleu”, diu el president, Gerard Gómez. L'entitat ha organitzat una festa d'aniversari aquest divendres a l'espai Pop-Up Express, l'antiga Cooperativa, on actuaran Amusic Skazz Band i Dj Avi, sobrenom d'Agustí Palomares, soci de l'Ateneu i propietari d'El mallot de la Margot, una de les dues úniques botigues de discos que hi ha a Osona.  
Malgrat era un dels objectius principals, l'entitat no ha disposat mai d'un espai propi on programar les seves activitats. Durant els cinc primers anys van fer-ho al bar Brindis, però després han programat concerts a altres espais com la sala d'exposicions de Can Puget, el Casal de Gràcia, el teatre Puig-Agut, el bar Foment, el pub Xauxa, el casal Frederica Montseny, la zona esportiva o, fins i tot, l'ermita del Fugurull, fet que els ha facilitat acostar la cultura a tothom. “Encara que tinguem un espai propi seguirem utilitzant altres espais”, diu Gómez. Deu anys després, l'objectiu continua sent el mateix: apropar la cultura i ser una entitat autogestionada; “que la cultura es sostingui per ella mateixa, sense dependre de l'administració, no fer cultura de subvenció”, afegeix Gómez, que creu que disposant d'un local tot plegat podria ser més viable. 
L'Ateneu compta amb una cinquantena de socis, que programen una temporada estable d'un concert mensual i, a part, col·laboren amb altres entitats i projectes de Manlleu, com Les llunes del Ter amb el Grup de Defensa del Ter (GDT). També organitza xerrades i actes de memòria històrica. Fa quatre anys va recuperar “La sardana republicana”, una peça mig oblidada del compositor manlleuenc Joan Viladomat, que l'Ateneu va fer tornar a sonar al poble. També va homenatjar les víctimes dels bombardejos franquistes d'entre 1938 i 1939 a Manlleu, on encara avui es recorden amb una placa. 
Els concerts, però, són el gran gruix de la programació de l'Ateneu. Gómez destaca el concert d'Albert Pla al bar Brindis, que “va fer conegut l'Ateneu”, un concert de La Oreja de Van Gogh, que va aplegar 10.000 persones, i que “ha estat el més multitudinari de la comarca”; o, també, les presentacions de Pau Vallvé a l'ermita del Fugurull. Així mateix, recorda especialment els concerts d'Ismael Serrano o de Roger Usart i Guillem Roma, tots dos manlleuencs. I somriu quan rememora el concert de The Free Fall Band, amb quinze persones de públic, que “poc després tocaven al Primavera Sound i altres festivals”. “Les activitats són el que fan funcionar l'entitat. Cada concert és de pagament per poder fer el següent, malgrat que els preus són populars”, diu Gómez. 
L'Associació Pro Ateneu de Manlleu és una entitat activa i viva, on totes les associacions tenen cabuda: “no volem ser un hotel d'entitats, sinó un espai real d'acollida d'activitats culturals i un lloc de trobada i de debat, que tingui vida pròpia”. Només falta l'espai físic, que sembla que a curt termini serà una realitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada