dilluns, 17 de juny del 2013

Orriols i Llampaies prohibeixen el consum aigua de l’aixeta per nitrats

Afectats i l'alcalde de Bàscara creuen que l'origen es podria deure a l'abocament de purins 
 














TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/06/2013 
Bàscara (Alt Empordà).- 

Més de 800 habitants dels municipis d'Orriols (Bàscara) i Llampaies, a l’Alt Empordà, porten més de quatre mesos utilitzant aigua embotellada o tractada amb sistemes d'osmosi per beure i cuinar. L'elevada concentració de nitrats als pous que abasteixen els pobles van superar el passat mes de febrer els 50 mil·ligrams per litre que l'Organització Mundial de la Salut estableix com a màxim aconsellable pel consum humà, especialment per a les dones embarassades o en alletament. Tal i com publica el diari ‘El País’, les fortes pluges d'aquest hivern i que s'han allargat a la primavera, han filtrat l'excés de nitrats acumulats al sòl per l'ús de fertilitzants i purins a les explotacions agrícoles. 

L'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret, assegurava que no descarta que l'origen de l'elevada quantitat de sals tingui sigui conseqüència de la fuga de més de set milions de litres de purins d'una planta de tractament situada a pocs quilòmetres de la població. 

Lloret diu que no s'ha pres cap mesura per descontaminar l'aqüífer. De fet, la neteja d'aquesta aigua es pot fer a través d'osmosi, la electrodiàlisi o amb un sistema més econòmic que consisteix a rebaixar la concentració de nitrats barrejant aquesta aigua amb una de més pobra en sals d'aquest tipus.

L'Ajuntament de Saus, Camallera i Llampaies avisa que l'aigua de l'aixeta sí que es pot utilitzar per a la dutxa així com per rentar la roba o els coberts. De fet, a la pàgina web del municipi s'informa de forma habituals de les darreres analítiques efectuades per detectar els nivells de nitrats a l'aigua.

El diari recorda que la legislació catalana limita a 170 els quilograms per metre l'ús de purins al camp.

El coordinador comarcal d'Unió de Pagesos, Narcís Poch, però, recorda en declaracions al rotatiu que aquests episodis es repeteixen anualment.

Per la seva banda, el propietari d'un hotel a Orriols lamentava la situació assegurant que gasta més de 150 euros cada més amb el tractament de l'aigua i que ha vist com pagesos de la zona llencen purins en camps propers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada