dimecres, 5 de juny del 2013

La fossa comuna a Olot dels soldats republicans

El Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca localitza aquest espai i en demana la dignificació històrica.
És l'actual ossari de l'equipament olotí.

 

 









TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/06/2013 
Olot (La Garrotxa).- 

L’Ajuntament Olot acaba de certificar la ubicació exacta de la fossa comuna del cementiri municipal, que és on van ser enterrats els soldats de l’exèrcit popular republicà morts en el decurs de la Guerra Civil que van ser poder ser no reclamats per familiars propers o bé aquells als quals els seus familiars no van poder traslladar des del lloc on eren. És l'actual ossari del cementiri, que està situat just al costat del monument als morts franquistes que va fer en la postguerra, amagat per una tanca vegetal hi ha vuit làpides de formigó que els serveis funeraris d’Olot les obren per dipositar-hi les restes òssies de la resta de sepultures, després dels anys que mana la llei i no es renova la titularitat dels nínxols. Com que es tracta d'un ossari en ús, els serveis del cementiri hi tiren calç viva, aigua i sorra, i el netegen regularment. Per tant, no és només una fossa comuna amb morts de soldats de l’exèrcit popular republicà, ni tampoc s'hi pot fer cap mena de recerca.

El Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca (PEHOC) ja havia plantejat quan es va fer el primer projecte de recuperació dels espais de la Memòria Històrica la dignificació d'aquesta zona d'aquest ossari local, però en aquell moment no estava certificat del tot que fos la fossa on hi havia morts dels soldats de l’exèrcit republicà. Aquest projecte es va realitzar quan amb el primer tripartit de la Generalitat de Catalunya es va crear el Memorial Democràtic i, fa poc, s'hi ha dut a terme un cop modificat, però sense l'espai de la fossa.

El president de l'ens, Jesús Gutiérrez, ha explicat que hi havia constància de dues fosses comunes al cementiri d'Olot, l'actual i una de situada on ara hi ha els nínxols del costat Est, la qual es va segellar. Gutiérrez hi ha afegit que el PEHOC proposa l'eliminació de la tanca vegetal que ara amaga l'ossari, la dignificació de l'espai i la instal·lació d'un faristol informatiu sobre aquesta fossa comuna dels soldats de l’exèrcit popular repubicà. Com que es tracta d'un ossari en actiu, caldrà la construcció d'una nova fossa comuna en un altre espai més discret del cementiri, cosa que pot ser un dels principals esculls que posi l’Ajuntament d’Olot


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada