dissabte, 8 de juny del 2013

Joni D. utilitza testimonis de militants antifranquistes per construir un retrat i un plànol generacional

Terrorisme en la portada?


 









[EL PUNT AVUI 07/06/2013]    
Editorial Cultura de DAVID CASTILLO

Em vaig quedar bastant perplex quan em va arribar la foto del material inculpatori que els Mossos d'Esquadra havien confiscat a uns grups anarquistes. Al costat d'objectes que aparentment podien ser utilitzats com a armes (una ballesta, uns martells, unes navalles de muntanya, uns petards de l'estil de les piules de revetlla), la resta eren uns telèfons mòbils, uns adhesius del grup Eskorbuto (suposo que els devien associar al terrorisme sonor) i un assaig històric. Suposo que entre els llibres que devien trobar a les cases dels suposats terroristes, el volum ‘Grups autònoms. Una crònica armada de la transacció democràtica’ el van triar per la portada, no pel contingut, que segur que cap responsable dels Mossos no es va llegir. Si ho haguessin fet, cosa que els convindria, haurien descobert que es tracta d'un assaig sobre els anys de la Transició, que utilitza diferents testimonis de militants antifranquistes per oferir un plànol d'aquells anys d'incertesa, sobretot de la segona meitat dels anys setanta. A part del relat d'alguns dels militants que van continuar el llegat dels MIL, el llibre és un retrat generacional, d'història quotidiana dels opositors als pactes constitucionals, dels quals avui tothom se'n penedeix.

L'eix central és Agustín Rueda, mort a mans dels funcionaris de la presó de Carabanchel el 1978. L'assaig històric repassa esdeveniments pocs clars d'uns anys plens de dolor. El seu autor, Joni D. (foto), és un jove empresari musical, que ja havia publicat llibres vinculats al moviment punk. Els asseguro que és un personatge creatiu, un honrat pare de família, que busca nous talents, que aposta pels grups catalans i que té poca cosa de terrorista.

Amb el pressupost que gasta la Generalitat en els Mossos d'Esquadra, potser caldria exigir una mica més de cura quan mostren material susceptible de ser violent. El problema, però, dels Mossos, com d'una part important del país, és que aquí ningú no llegeix res, no entra en el guió. Acabaran col·locant les novel·les de la Rodoreda i del Sales entre els artefactes terroristes. Així anem.


Llegiu    COMUNICAT OFICIAL CONTRA LA INCULTURA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada