dilluns, 1 d’abril del 2013

Paco Elvira, amic de la llibertat i fotògraf, in memoriam

El fotògraf Paco Elvira, trobat mort al Garraf.. 
La família en va denunciar la desaparició dissabte 
Elvira va immortalitzar les càrregues de la Guàrdia Civil a la Platja de l’Escala, el juliol de 1976, contra la columna pacifista TRAMUNTANA de la històrica Marxa de la Llibertat.



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 01/04/2013 
L’Escala (Alt Empordà).-  

El fotògraf català Paco Elvira, de 64 anys, que va immortalitzar per la història les càrregues a la Platja de l’Escala (Alt Empordà) de dotzenes de números de la Guàrdia Civil a la demarcació de Girona el juliol de 1976 contra la denominada columna pacifista d’alliberament TRAMUNTANA, en la Marxa de la Llibertat dissenyada per l’amic Lluís M. Xirinacs, ha estat trobat mort al Garraf aquest matí. La família n'havia denunciat la desaparició dissabte. Elvira preparava un reportatge quan, per causes que es desconeixen, va caure per un penya-segat a la roca de la Falconera, a les costes del Garraf. El cos l'han trobat aquest matí els mossos d'esquadra. La notícia s'ha estès a les xarxes socials amb l'etiqueta #pacoelvira. 

Elvira era considerat un dels grans foto periodistes del nostre país. Col·laborador habitual dels suplements dominicals dels diaris ‘La Vanguardia’ i ‘El Periódico’, era professor de fotoperiodisme a la facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma i de gèneres i edició fotogràfica a la Universitat Pompeu Fabra, on justament demà dimarts hi havia previst l'examen de l'assignatura. També feia classes a l'escola de fotografia IDEP. 
Ha estat editor gràfic del diari ‘Rècord’ i de la revista ‘Públic’. La publicació Photography Year Book ha pubilcat en dues ocasions fotografies seves entre les millors de l'any. Al llarg de la seva carrera havia estat guardonat amb un premi Fotopress i també el Pica d'Estats.
Entre els seus treballs més emblemàtics, destaquen els viatges que va fer al Nord d'Irlanda per a retratar el conflicte nacional i les seves imatges com a enviat especial a la guerra dels Balcans, a més de llargues estades a Afganistan, Cuba, Argentina, Mèxic, Zanzíbar, Camerun i altres indrets del món.
En el seu blog, Paco Elvira ens deixa escrit el seu testimoni de la repressió per part de la Guàrdia Civil a la Platja de l’Escala el juliol de 1976, quan en la demarcació de Girona no hi havia hagut un desplegament nombrós des de gener de 1960, quan la Guàrdia Civil va assassinar impunement quatre companys anarquistes al mas Clarà, a la Mota.
En el seu blog sobre articles de fotografia el nostre amic Elvira escriu:
Va ser la primera vegada que vaig fotografiar a la Guardia Civil en acció. Era el juliol de 1976 en l'Escala, a Catalunya, amb motiu de la Marxa de la Llibertat que van dissoldre els agents. Jo disparava des de la terrassa elevada d’un bar amb la meva Nikon i un teleobjectiu de 300 mm quan em va increpar un personatge tot recriminant que fes fotos."I vostè qui és?”, li vaig preguntar. "Sóc el metge del poble" em va contestar (*). Evidentment, vaig seguir fent fotos sense fer-li ni punyeter cas.” 
Aquest és el testimoni d’Elvira del terror franquista que encara regnava a l’Escala l’estiu de 1976 en els inicis de la monarquia de la Segona Restauració Borbònica i que va contemplar en viu una massa turística europea en les terrasses dels cafès i bars de la Platja. Els rostres patètics d’aquells números de la Guàrdia Civil van recórrer el món gràcies a la Nikon de Paco Elvira, com una mostra més que seguia la Guerra Civil de 1936. El setmanari ‘Interviu’ va publicar algunes d’aquestes fotografies de Paco Elvira, en un número que podeu trobar en les hemeroteques.
Per veure les fotografies de la repressió de la Guàrdia Civil a la Platja de l’escala el juliol de 1976 aneu al blog PACO ELVIRA (ARTÍCULOS EN TORNO A LA FOTOGRAFIA)
(*) Nota de la Redacció:
Es tractava del metge Francisco Irurita Calvo, ja difunt, va morir el setembre de 2007, metge titular de l’Escala, membre de la secta destructiva catòlica Opus Dei, simpatitzant del PP i nebot del bisbe de Barcelona Manuel Irurita Almandoz, que el desembre de 1936 a canvi de poder fugir a Itàlia van entregar diners, accions i joies del bisbat, que van servir per comprar armament de contraban per les columnes de la CNT al front d’Aragó i el de Madrid, cosa que l’Església catòlica oculta. Va morir de vell reclòs en un monestir de monges a Itàlia,  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada