dilluns, 1 d’abril del 2013

El Financial Times considera que el sistema bancari espanyol està en fallida


Arriba a suggerir que Espanya hauria d'abandonar la zona euro 






[font: Vilaweb 01/04/2013]  
El Govern espanyol s'ha cansat de repetir per activa i per passiva que la crisi de Xipre no arribaria en cap cas a l'Estat espanyol. Avui, però, el prestigiós diari econòmic Financial Times publica un article, del periodista Wolfang Münchau i titulat 'L'economia es posarà a dia amb l'euro', en què diu el contrari i arribar a suggerir que Espanya surti de la zona euro. “És irracional per a qualsevol estalviador espanyol mantenir els seus diners, per petita que sigui la quantitat, en bancs espanyols”, diu l'article i matisa que, amb l'excepció del BBVA i el Santander, el sistema bancari espanyol està en fallida. 
Per Münchau, que ja ha fet altres articles amb previsions pessimistes respecte l'economia espanyola, els dipòsits bancaris no estan protegits. I assegura que una sortida de l'euro seria una opció racional que caldria fer en el moment en què l'estat assolís un equilibri fiscal abans del pagament dels interessos del deute. Grècia i Itàlia, diu Münchau, podrien viure una situació semblant.

Heus ací en català alguns fragments de l'article referits a la situació de l'Estat espanyol:
Amb l'excepció dels dos grans bancs espanyols -BBVA i Santanader-, els sistema bancari espanyol està trencat, fins i tot després de les recapitalitzacions acordades recentment. La bombolla immobiliària ha deixat de ser el principal problema, però la depressió en curs és probable que duri la major part de la dècada, tenint en compte les polítiques actuals.” 
El problema és que fins i tot els dipòsits assegurats ja no estan protegits. Mireu el que passa a Xipre, on els controls de capital afecten a dipòsits petits i grans per igual. Jo pronostico que això passarà a Espanya també. Tenint en compte la política establerta, és lògicament irracional per a qualsevol estalviador espanyol mantenir els seus diners, per petita que sigui la quantitat, en bancs espanyols. No hi ha cap manera a partir de la qual l'Estat espanyol pugui garantir el sistema sense declarar-se ell mateix en fallida.” 
La conseqüència és que, per a Espanya, també, amb el temps, esdevindrà econòmicament racional sortir de la zona euro. El millor moment seria el moment en què el país aconsegueixi un equilibri fiscal abans del pagament d'interessos del deute.” 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada