dissabte, 12 de gener del 2013

Memòria de les corrupteles tardofranquistes

Es destapa l’afer del governador civil de Girona Anguera com a lladre de dos quadres de Dalí, propietat de la Diputació. 
Pere Alonso confessa que va assistir al robatori dels quadres a mans del governador Victorino Anguera quan va marxar de Girona. 
Una història fosca dels anys del darrer franquisme en que també la bandera amagava la corruptela generalitzada en la Dictadura.



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/01/2013 
Redacció Girona (Gironès).- 

El ‘Diari de Girona’ destapa l’afer del polèmic governador civil de Girona Victorino Anguera, entre 1969 i 1974, com a lladre de dos quadres de Dalí, propietat de la Diputació gironina, gràcies al testimoni de Pere Alonso, el qual perd la por i confessa que va assistir al robatori dels quadres a mans del governador. Tot plegat, una història fosca dels anys del darrer franquisme en que també la bandera amagava la corruptela generalitzada en la Dictadura. Anguera va morir l’any 2010 sense purgar aquest delicte milionari.
Segons el ‘Diari de Girona’ el cas del dos quadres de Dalí desapareguts al Govern Civil fa un gir. Pere Alonso, de 64 any d’edat, aleshores casat amb la governanta del Govern Civil, la gallega Marina Vázquez, assegura que va assistir al robatori per part de Victorino Anguera, confabulat amb la governanta, amb la qual el governador franquista mantenia una relació adúltera, segons l’antic marit, que diu que ambdós, la governanta i el governador, s’entenien. Alonso afirma que ambdós amants van empaquetar els quadres, cosa que ell va veure. Un a Girona i l’altra quan estava a Madrid, abans d’anar a parar a Astúries de governador, nou destí d’Anguera. Després va ser secretari general del ministeri de Treball.
Quan Anguera va marxar de Girona, segons el ‘Diari de Girona’, va ser requerit per la Diputació per retornar alguns mobles i objectes. El president de la Diputació, Antoni Xuclà, va obligar a desembalar mobles i altres quadres que Anguera se’n duia de Girona. En temps del franquisme la Diputació cedia quadres i mobles per decorar la residència del governador civil de torn. Al l’edifici del Govern Civil, a la Gran Via, el governador i el secretari vivien a baix i la governanta i Alonso a dalt igual que l’ordenança.
Alonso explica que tenia coneixement d’algunes estafes del governador i que Marina Vázquez viu a Madrid “ben col•locada”. I que “es va dir que Anguera havia robat l’equivalent a 200 milions de pessetes” quan la revista ‘Interviu’ l’any 1979 va publicar unes estafes de l’antic governador, que segons Alonso a ell el “volien matar perquè” sabia totes les martingales del governador quan era a Girona. L’any 2005 els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació sobre els quadres de Dalí, que sembla no va aportar res. Anguera tenia un pis al carrer Serrano, a Madrid, i una casa a Mallorca, on segons Alonso potser hi guardava els quadres. Un d’aquests és un Sant Narcís.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada