divendres, 28 de desembre del 2012

Denúncia penal contra Lluís Recorder i Ferran Rodés per la venda d’ATLL


Rodés, que ocupa un càrrec de confiança del Govern de la Generalitat, està vinculat directament a Acciona.

  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/12/2012 Girona (Gironès).- 

El mateix dia que l’autonomia de Madrid, després d’un mes de vaga, privatitza la sanitat després que Ignacio González, president autonòmic d’aquella comunitat pel PP, demani al govern Rajoy que “reguli” l’exercici del dret de vaga, ja que considera que els treballadors abusen d’aquest de manera injusta (!), la Generalitat de Catalunya signa la privatització de l’empresa pública Aigües Ter Llobregat (ATLL), una de les últimes mesures  d’Artur Mas en l’anterior legislatura autonòmica. 
En aquest cas, el divendres 21 de desembre va arribar als jutjats de Barcelona i, aquest dilluns de nou govern de CiU, a la fiscalia, una denuncia, signada el 14 de desembre, presentada per Ricard Mués, sindicalista de la UGT, on s’acusa al fins avui conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que ara s substituït per l’alcalde de Figueres, Santiago Vila, i a Ferran Rodés, president del Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat, d’unes infraccions penals en la adjudicació de la companyia d’Aigües Ter Llobregat (ATLL). Fonts jurídiques asseguren que la denuncia no compta amb prou base legal, ja que no existeix cap incompatibilitat de Ferran Rodés derivada del seu càrrec de president del Consell Assessor per el Desenvolupament Sostenible i afirmen que el Consell  es solament un òrgan de participació, consulta i assessorament, sense  funcions executives.
La venta d’ATLL per quasi 1.000 milions d’euros el passat 6 de novembre suposa la privatització de la gestió de l’agua potable durant els propers 50 anys. La Generalitat considera que així podrà, així, fer caixa i al mateix temps eliminar del seu deute pública 1.000 milions d’euros que ATLL acumulava en el seu passiu. Però aquesta alegria es podria transformar en preocupació.
La denuncia relata que Ferran Rodés, que ocupa un càrrec de confiança del Govern de la Generalitat, està vinculat directament a Acciona, la adjudicatària del concurs, ja que forma part del Consell d¡Administració d’aquesta. “En primer lloc, cal recordar que el CADS, adscrit al Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya, però competent en matèries pròpies de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, prèviament a la convocatòria de concurs esmentat, es va pronunciar a favor de la no exenta de polèmica privatització de la gestió de ATLL”. “Cal destacar-se que, des de del passat 20 de març, -posteriorment, això sí, a que hi hagi el referit informe favorable a la privatització-, el Consell està presidit pel ara denunciat senyor Ferran Rodés, el qual, com més avall es posarà de manifest, entre altres circumstancies, està, personal i directament, vinculat a dues de les empreses que conformen el consorci finalment adjudicatari del concurs, amén d’ésser coneguda i notòria la estreta amistat que li uneix amb el també denunciat senyor Lluís Recoder”. 
Rodés, efectivament, a més de pertànyer a la cúpula d’Acciona, està també vinculat a una altra empresa que participava en la compra. Es tracta d’Acacia ISP, “societat filial de l’holandesa Aliada Investments BV i que els seus administradors són, per a major informació, l’especialista en planificació fiscal internacional senyor Gonzalo Rodés Vilà, germà de Ferran) i el senyor Gerald Rothlisberger Rodés, neboda, com es pot veure en els documents que s’adjunten”.  
Els altres socis d’Acciona que licitaven eren el banc brasiler BTG Pactual, la societat Aigües de Catalunya, Copa Consulting, Global Buridan, Global Lubbock, Gestió Catalana d’Aigües i la mencionada Acacia ISP. 
L’escrit crida també l’atenció sobre el fet de que una altra de les empreses del holding, Aigües de Catalunya Ltd, “s’inscriu en el corresponen registre mercantil britànic amb data de l’1 d’octubre de 2012, [està domiciliada a Londres] un fet aquest molt cridaner per si mateix i fàcilment comprovable [...] quan resulta que el concurs -de la que es manifesta la seva complexitat tècnica- seria resolt tant sols un mes després”. 
En el Departament de Territori i Sostenibilitat, que avui estrena com a nou conseller el figuerenc Santiago Vila, l’aposta per Acciona era tangible inclús abans de produir-se aquesta en un temps rècord, a causa, essencialment, a que oferia un preu de tarifa més baix. Abans de l’adjudicació definitiva, Agbar va demanar a l’Administració que revisés les ofertes perquè en el preu ofert pels seus rivals no es repercutien els costos financers. Aquesta dada era fonamental, ja que el preu ofert per Acciona era de 0,7088 euros por metre cúbic, mentre que el d’Agbar era de 0,79 euros i l’oferta econòmica pesava el 75% en els criteris d’adjudicació, enfront al 25% dels aspectes tècnics, on Agbar guanyava de lluny. Aquesta empresa sosté que, amb els costos financers, la proposta econòmica d’Acciona no es sostenible.  
Durant el mes de novembre, Agbar va sol•licitar l’accés a l’expedient administratiu o del mateix concurs, però li fou denegat. Per això, va plantejar un contenciós administratiu para poder llegir-lo i comparar les dues ofertes. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictaminar que aquesta companyia tenia raó i que la Generalitat havia d’entregar-li l’expedient. Però el Govern de la Generalitat no feia cas a les successives interlocutòries dictades pels tribunals fins fa quinze dies, quan no s va veure obligat a cedir.
Els matisos més curiosos. L’escrit que ara es fa arribar als jutjats va acompanyat d’informacions de premsa que es van publicar sobre la privatització en els últims mesos, però també informes amb dades dels registres públics sobre Acciona i els seus socis en l’operació. La intrahistòria de l’adjudicació, no obstant, compta amb altres matisos, que no passen desapercebuts, com ara que Ferran Rodés es també vicepresident del grup Havas i president del periòdic ‘Ara’, un dels vaixells mediàtics del denominat ‘pacte per la llibertat’ entre CiU i ERC en aquesta nova legislatura. Aquestes circumstàncies personals en relació a Rodés, a més, la seva “notòria i estreta amistat” amb el conseller Recoder, alimenta les sospites que el Govern de la Generalitat hauria tingut més en compte l’oferta en la que participava Rodés. 
La denuncia constata també un altre fet: presenta cops de pantalla del web oficial del CADS en els que figuren els membres del mateix. Aquests cops de pantalla corresponen als dies 18 d’octubre, 21 de novembre i 13 de desembre. En el del 21 de novembre, però, no figura Rodés com a president del mateix. Això vol dir, que en el període en que es va realitzar la concessió d’ATLL, la composició del CADS en el seu web va ser canviat, i restablert posteriorment. “Aquest esmentat senyor Ferran Rodés no constava encara, a dada del 21 de novembre, misteriosament, com a president del CADS, en la pàgina del web del propi Consell, com es pot observar i es conforme a la realitat. A la dada del 18 d’octubre sí apareixia com a tal i, por tant, a dia d’avui  també, havent estat reposada en el web la seva figura”, s’afirma en el text. D’aquí es denuncia  aquesta maniobra “burda, rebuscada i de caire clarament encobridor ”perquè encara aporta més dubtes en la transparència de l’adjudicació”. Ni un pam de net a la plaça Sant Jaume. Contradiccions mortals entre Agbar i Acciona. Però, l’aigua en mans privades. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada