divendres, 22 d’abril del 2016

Mor Martirià Coll, històric del teatre independent de les comarques gironines

Fundador del TEI de Banyoles i d’Inteàtrex va organitzar durant anys el festival de teatre clàssic d’estiu a les ruïnes d’Empúries. 
Una vida implicada amb les comarques gironines i amb el teatre, el seu cim interpretatiu es va produir amb la interpretació de «Cal·lígula», d'Albert Camus, fins al punt que va quedar «segrestat pel personatge».

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/04/2016 
Banyoles (Pla de l’Estany).-   

Llegim que l'amic actor i director teatral banyolí Martirià Coll va morir la matinada de dimecres als 69 anys d'edat a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on estava en tractament per una malaltia.
Martirià Coll va tenir un intens protagonisme cultural a finals dels anys seixanta i primers setanta quan, en plena dictadura franquista, va tenir la valentia de fundar el TEI de Banyoles (teatre experimental independent), un grup que es va especialitzar en teatre clàssic, i del qual sorgiria més endavant com una escissió el TEI de Sant Marçal, liderat per Pep Cruz.
El funeral per Martirià Coll es celebrarà demà dissabte al matí, a les 9:30 hores, a l'església de Santa Maria de Banyoles (Pla de l’Estany).
El seu amic i company d'escenaris Pep Cruz el recorda com un home «sempre implicat amb les comarques gironines i amb el teatre», i considera que el seu cim interpretatiu es va produir amb la interpretació de «Cal·lígula», obra d'Albert Camus, fins al punt que va quedar «segrestat pel personatge» i podia comportar-se en la vida quotidiana «com un Cal·lígula que es busca els seus prínceps».
Anomenat familiarment Tià, Coll es va llicenciar en Enginyeria Tècnica a l'Escola d'Enginyeria de Terrassa (Universitat Politècnica de Catalunya), però pràcticament no va exercir com a tal. De seguida va seguir la crida del teatre i les arts, i va fundar el TEI de Banyoles.
L'any 1978, Coll va fundar el grup de teatre Inteàtrex amb el qual interpretaria el seu personatge preferit. El grup tenia vocació d'esdevenir referent teatral a les comarques gironines i va establir col·laboracions amb grups empordanesos de teatre amateur de Palafrugell, Castelló d'Empúries i altres poblacions. 
A més de «Cal·lígula», Inteàtrex va posar en escena «Ricard III», de Shakespeare; «Annabella», de John Ford; «Enric IV», de Pirandello, o «El Príncep Carles», de Schiller. Martirià Coll va dirigir aquestes obres i en algunes d'elles apareixia com a intèrpret. A més a més, Inteàtrex va organitzar els anys vuitanta cursos i tallers de teatre en diverses poblacions i durant la dècada del 1990 diverses temporades teatrals d'estiu a les ruïnes d'Empúries (l’Escala, Alt Empordà) on es va consolidar una mena de festivalet de teatre clàssic, amb obres com «Medea», «Antígona» o «Edip Rei», amb música en directe.
El seu amic i actor Miquel Poch ha explicat que Tià Coll mai va tenir l'ambició de projectar-se a Barcelona i sempre va tenir com a objectiu crear una estructura teatral a les comarques gironines. En aquest sentit, conjuntament amb Pep Cruz van impulsar un centre de producció teatral gironí que no va arribar a fer-se realitat.
Inteàtrex va fer més de 500 representacions al llarg de la quinzena d'anys d'activitat de la companyia.  

Mira també: 
[http://pandora.palafrugell.cat/pdf.raw?query=id:0000031551&page=44&lang=ca&view=premsa]
[http://joanolivasielteatre.blogspot.com.es/2014/10/inteatrex.html]

1 comentari:

  1. Caldría revindicar-lo, dons va esser un gran innovador.
    Va intentar introduir grans autors en un món de pastorets i "divinos impacientes" de Pemán.
    Gràcies Tià.

    ResponElimina