divendres, 22 d’abril del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 22 d'abril de 1918 neix a Albalate de Cinca l'anarcosindicalista José Broto Roldán

Obrer metal·lúrgic, quan tenia 15 anys va ser empresonat a Osca a causa de la seva participació en la insurrecció llibertària del 8 de desembre de 1933
Amb el triomf militar franquista a Catalunya, passà la frontera per Puigcerdà i fou internat a la Guingueta d'Ix i al camp de concentració francès d'Argelers de la Marenda

 
José Broto Roldán: 
El 22 d'abril de 1918 neix a Albalate de Cinca (Osca. Aragó) l'anarcosindicalista José Broto Roldán.
Obrer metal·lúrgic, quan tenia 15 anys va ser empresonat a Osca a causa de la seva participació en la insurrecció llibertària del 8 de desembre de 1933. Un cop lliure gràcies a la seva curta edat, s'instal·là a Barcelona.
Arran del cop militar franquista de juliol de 1936, va ser voluntari en la «Columna Durruti» i marxà cap al front d'Aragó. Després de la militarització, va ser nomenat tinent de la 26 Divisió (antiga «Columna Durruti»).
Amb el triomf militar franquista a Catalunya, passà la frontera per Puigcerdà (Baix Cerdanya) i fou internat a la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya) i al camp de concentració francès d'Argelers de la Marenda (Rosselló).
En 1940 trobà son germà Domingo, que també havia estat voluntari al front abans de ser enviat a Lleida (Segrià, Terres de Ponent) per una malaltia. Ambdós s'instal·laren a Nevers (Nièvre, Borgonya), on reberen la notícia de l'assassinat de la seva mare a mans dels feixistes el maig de 1938.
José Broto, que tingué contacte freqüent amb Ricard Sanz García, comandant de la 26 Divisió, milità en la Federació Local de Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Nevers.
José Broto Roldán va morir el desembre de 1992 a Nevers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada