dilluns, 18 d’abril del 2016

Actes en el 60è aniversari de la mort de l’Avi Xaxu

L'acte de dissabte a l'ajuntament de l'Escala 
L’acte poèticomusical va ser present per l’historiador Jordi Gallegos i hi van participat el cantautor Josep Tero, l’actor Jaume Comas i la cobla La Principal de l’Escala
El 18 d’abril de 1956 va morir a l’Escala el llibertari i destacat músic compositor Josep Vicens i Juli, dit l’Avi Xaxu.



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/04/2016
L’Escala (Alt Empordà).-   

Es commemora el 60è aniversari de la mort del compositor escalenc Josep Vicens i Juli. Per a celebrar aquesta efemèride l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu de l’Escala  (Alt Empordà) han dissenyat per aquest 2016 tot un seguit d’activitats per a recordar el popular compositor escalenc, com ara conferències, exposicions, concerts i visites guiades.
La sala d’actes de l’Ajuntament de l’Escala dissabte 16 d’abril va ser l’escenari del primer dels actes organitzats per l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu amb motiu del 60è aniversari de la mort del compositor escalenc Josep Vicens, dit l’Avi Xaxu. 
Josep Tero canta en homenatge a l'Avi Xaxu 
L’acte poèticomusical va ser present per l’historiador i president de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu Jordi Gallegos i hi van participat el cantautor Josep Tero, l’actor Jaume Comas i la cobla la Principal de l’Escala. A l’acte hi han assistit familiars del compositor, representants de l’Agrupació Sardanista escalenca i de la de Malgrat de Mar, de la Penya Blaugrana Avi Xaxu de Malgrat i representants del consistoris malgratenc i escalenc.
"l’Avi Xaxu" 
Josep Vicens i Juli va morí a l'Escala avui fa 60 anys, el 18 d'abril del 1956. Havia nascut a l’Escala 14 de gener del 1870. Anarquista reconegut va ser un destacat compositor de sardanes i músic. És autor d'una de les sardanes més conegudes de totes les èpoques, com Bona festa o Carícies. Fou pare de Josep Vicens i Mornau (1895-1987), i avi de Josep Vicens i Busquets (1917-2010), tots dos igualment compositors de sardanes escalencs. Compongué més de mig miler de sardanes. La seva producció abastà també obres corals, la música d'una sarsuela, ballables per a cobla-orquestra, i algunes peces de concert. Hom ha posat lletra a diverses de les seves sardanes (Bona Festa, Carícies, El cant del pastoret, Creació, Mirant l'aimada (1934), Muntanyenca, Les noies de la costa, La Roca del Cargol, La segadora, totes amb lletra de Lluís Garriga i Viadé; Cançó alegre i Nit de Sant Joan, d'André Tey i Garriga).
Com el seu pare, treballà tota la vida fent de barber. Es diu que es comprometia a donar classes de música a canvi que l'alumne fes d'aprenent de barber; un d'aquests fou el, més endavant, excel·lent tenorista escalenc Albert Martí i Galceran (1883-1947).
El 15 de febrer de 1914 participà en la constitució de l’Ateneu Art i Cultura de l’Escala. Fa deu anys l’Ateneu Art i Cultura va fer un acte en el 50è aniversari de la mort de l’Avi Xaxu, on hi ha el seu bust, posant-hi una bandera negra i vermella de l’Anarquia i el comunisme llibertari.
El 1920 es traslladà a viure amb la seva família a Malgrat de Mar (Maresme), on va fer amistat amb el jove militant anarquista Germinal Esgleas i Jaume (1903-1981), contribuint en la seva formació revolucionària. Xaxu el 1930 passaren a residir a Girona. La família Vicens s'exilià al nord de França en el decurs de la Retirada de febrer de 1939, i després de passar per Perpinyà (Rosselló) tornaren el 1941, per viure a l'Escala ja definitivament.
La propera jornada destacada per a recordar a Josep Vicens serà el dissabte 4 de juny, vigília del 41è Aplec de la Sardana de l’Escala.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada